Waarom je een narcist of borderliner als partner kiest

Als je vader of moeder narcisme of borderline heeft, is de kans groot dat je later opnieuw een relatie met een narcist/borderliner krijgt. Wellicht herken je het patroon van je opvoeding in je huidige relatie. Herken de signalen, en leer ervan.

 

narcist borderliner partner relatie narcisten borderliners destructieve www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg boek narcisme borderline

De kans is groot dat het patroon van je opvoeding zich herhaalt in je relaties. Opgegroeid met narcistisch misbruik, kun je zo later opnieuw narcisten/borderliners tegenkomen die je mishandelen. Niet alleen in liefdesrelaties, maar ook in vriendschappen en op het werk, eigenlijk overal waar mensen zijn.

 

Herhaling van je opvoeding

Je beseft dat wat je in je huidige relatie meemaakt, best wel lijkt op je opvoeding. Soms zie je dit heel duidelijk, soms ben je je er nog niet eens van bewust dat je jeugd niet gezond was, omdat je leerde dat zulk gedrag normaal is.

 

Je bent het gewend vanuit je jeugd, dus kun je heel lang denken dat het normaal is hoe je narcistische/borderline partner met je omgaat. Je weet niet beter. Misschien voelt het niet helemaal prettig aan of merk je wel dat er iets niet klopt, maar toch: het voelt vertrouwd, je bent het immers gewend. 

 

Destructieve relatie als eyeopener

Op deze manier kan je destructieve relatie met een narcist/borderliner een eyeopener zijn naar het verleden toe. Zo kun je eindelijk je verleden van narcistisch misbruik gaan verwerken, want ook al zitten de wonden diep weggestopt, ze zitten er wél.  

 

Het is belangrijk om dit alles een plek te geven, zodat je zonder zware bagage verder kunt leven. Daarom kom je ook in deze relatie terecht: onbewust probeer je met je narcistische/borderline partner de problemen uit je jeugd op te lossen. 

 

5 signalen dat je opvoeding zich herhaalt

Dit zijn 5 signalen die verwijzen naar nog onopgeloste zaken uit je jeugd:

  1. Je past je aan iedereen in je omgeving aan
  2. Je lost andermans problemen op
  3. Je doet teveel je best om het de ander naar de zin te maken
  4. Je laat over je heen lopen en pikt alles
  5. Je neemt de verantwoordelijkheid over voor de ander en zijn/haar leven

Zo verwerk je je verleden

Via mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' leer je onder andere hoe de patronen uit je jeugd eruit zien, hoe en waarom deze zich herhalen, wat deze jou vertellen en hoe je deze kunt doorbreken. Zo kun je je relatie én je jeugd eindelijk gaan verwerken!

 

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
  • #1

    Anneke (zaterdag, 19 mei 2018 11:36)

    Klopt weer allemaal....je pakt datgene wat je bekend is...het voelt vertrouwd aan. Maar als je het verwerkt hebt (en dat duurt een hele tijd..naar gelang de schade die er berokkent is!!), herken je het wel, maar je trapt er niet meer in. Zo heb ik met mijn N. moeder nu een hele aparte band. Het is geen moeder voor me, nooit geweest en ik heb haar dat duidelijk gemaakt. Een paar jaar geleden in een lang telefoongesprek heb ik haar gezegd:"Jij had nooit mogen trouwen en je had nooit kinderen mogen hebben!" En het was heel stil aan de ander kant van de lijn. Maar ik heb haar ook mijn begrip voor alles uit de doeken gedaan. Ik was zo ver, dat ik het haar niet meer kwalijk kon nemen. Maar niet zonder slag of stoot: Ik ben zo al met al 25 jaar niet thuis geweest bij haar. Maar op een gegeven moment kreeg ik door dat ik toch naar haar toe moest. Ging moeizaam, omdat er ook vaak anderen in de buurt waren en ik probeerde samen met die mensen haar te helpen, maar dat liep totaal fout! Zodra er iemand anders bij betrokken was, draaide ze om en begon het gemanipuleer weer enz. Vorig jaar werd ik zelf erg ziek en heb haar toch gebeld. Maar nu en dat was ok. Maar ik hou de relatie één op één! Op mijn voorwaarden: Ik speel geen familietje meer en doe niks meer voor haar. Ze heeft hulp genoeg. Ze is nu 90 jaar en zit in een verzorgingshuis en heeft daar weer al genoeg publiek. Vreemd genoeg is ze wel veel milder geworden (door haar afhankelijkheid: rolstoel), maar ook doordat ze veel gelezen heeft van filosofen en zelfhulpboeken en heel veel gesprekken met bijzonder en slimme mensen. Zo heeft ze volgens mij een redelijk goed beeld gevormd van hoe het zou kunnen en moeten gaan. Ze doorvoelt het niet, maar ze kopieert. Maar het werkt....en ze is populair daardoor. Maar ze gaat niet meer van haar kamer af en dat is verstandig...die buitenwereld heeft ze nooit aangekund; is boven haar macht geweest en dat wil ze niet meer. Zo af en toe komt er nog "interessant" gedrag, maar ze is lief en krijgt de kans niet meer om uit te spelen. Maar toch moet ik alert blijven. Zo begon ze weer elke dag te bellen en dat heb ik haar nu gevraagd te stoppen...ik bel wel, als ik er aan toe ben. En af en toe moet ik toch naar haar toe en hebben we hele bijzondere gesprekken....het is geen moeder, waar ik mee praat, maar een vrouw van 90, die veel weet (van anderen) met een gevoelsleven van een meisje van 3 jaar. Maar ze luistert naar me....Nu voor het eerst sinds 64 jaar!! Ze probeert het te begrijpen allemaal. En doordat ik veel problemen heb (met lichaam) en mijn zoon (die ik door P.A.S. niet meer zie) luistert ze (soms urenlang) en ze probeert het te begrijpen, maar ze voelt niet mee. Dat kan ze niet. Laatst was ik er 6 uur (!!) en ze was totaal niet moe van het voor mij heftige gesprek, (maar wel belangrijk) en ik moet het daarna een paar dagen allemaal verwerken (ook de nieuwe info die ik van haar krijg) en zij is totaal niet aangedaan! Dus het is heel bizar, maar ok....