Familie en partners


Vaak stuit je op onbegrip, ongeloof en een wijzende vinger naar jezelf als je vertelt over je situatie met de narcist of borderliner. Hoe moeilijk het is om samen te leven met zo'n iemand is iets wat je alleen kunt begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt. Daarom is erkenning van de situatie waarin je als partner, kind of ander familielid zit zo belangrijk. 

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting

Narcistisch en borderlinegedrag kan uitmonden in narcistisch misbruik van de naasten. "Uiteindelijk levert de situatie zoveel spanning op dat deze voor naastbetrokkenen letterlijk ziekmakend kan worden", zegt psychiatrisch preventiefunctionaris Koos Krook in zijn boek 'Borderline de baas', wat naar mijn mening tevens geldt voor narcisme. 

 

Narcisten en borderliners hebben overmatige aandacht nodig wat ze op oneerlijke, overbelastende en destructieve wijze bij je afdwingen. Je moet aan zulke onrealistische verwachtingen voldoen dat zelfopoffering onvermijdelijk is; je zult ten onder gaan in je poging de ander te plezieren.

 

Velen ervaren het gedrag van hun partner of familielid dan ook als claimend, manipulatief, overvragend en overheersend. Je wordt in een bepaalde positie geduwd waarin je nauwelijks emotionele bewegingsvrijheid ervaart. Er vindt alleen maar manipulatie plaats. Het welzijn van de ander staat voorop, maar wie denkt er aan jou? 

 

Meer aandacht voor partners en familie nodig

Juist daarom hebben deze stoornissen, narcisme en borderline, een enorme, negatieve invloed op de familie en partners. Ook zij hebben sterk te lijden onder de stoornis, dus niet alleen degene die de stoornis zelf heeft. Men onderschat dit helaas nog veel te vaak.

 

Veel naasten beginnen een zoektocht op internet naar wat er toch aan de hand is met hun relatie of opvoeding. Dan blijkt dat ze lang niet de enigen zijn die dit meemaken en dat het niet aan hen ligt. Gelukkig vindt men wel begrip en erkenning bij andere lotgenoten. Het is van groot belang om meer algemene bekendheid te geven aan de gevolgen van narcisme en borderline voor de omgeving

 

Erkenning is de eerste stap op weg naar meer aandacht en ondersteuning voor deze 'vergeten' groep. Je bent immers slachtoffer van psychisch geweld en dat is niet niks. 

 

Hieronder staan enkele misverstanden over de familie en partners van narcisten en borderliners:

 

1.'Jij moet je geliefde juist steunen'

Als partner of kind van een narcist of borderliner mag jij niet 'zeuren': de ander is ziek, niet jij. Je zou je geliefde juist moeten steunen. Maar dat is juist wat je al jarenlang doet, tevergeefs én ten koste van jezelf! Bovendien ben je geen hulpverlener. Narcisme en borderline kenmerken zich door een verstoorde interactie met de omgeving. Ze manipuleren jou continu. Het leunen op jou en de emotioneel verwarrende toestand waarin je wordt meegezogen, veranderen jou volledig. Je raakt verdwaald in het leven en gaat vanbinnen langzaam kapot. Hoe red jij je hieruit? Hoe krijg jij je eigen leven weer op de rails?

 

2.'Waarom verlaat je je destructieve partner niet gewoon?'

Als dat zo eenvoudig was, zouden niet zoveel naasten met ernstige, emotionele problemen kampen. De narcist of borderliner creëert een emotioneel web en 'breekt in' in je hoofd. Daaruit breek je niet zomaar los. Laat je nooit wijsmaken dat je dom bent omdat je erin 'trapt', want je wordt er gewoon in meegesleurd zonder dat je je kunt vastgrijpen. Gevangen zijn in een relatie, met een partner of familielid, komt meer voor dan men denkt. Iets wat je slechts kunt begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt. 

 

3.'Het is en blijft je vader of moeder'

Voor iemand die door gezonde ouders is opgevoed, is het moeilijk voor te stellen hoe het is om als kind met een narcistische of borderlineouder op te groeien. Wanneer je je als volwassen kind bewust wordt van de schadelijke invloed van je ouder(s), word je zonder pardon ondankbaar genoemd. Hoe kun je nou zo 'slecht' over je eigen vader of moeder denken? Hij of zij heeft jou immers op de wereld gezet en opgevoed! 

 

Je hebt echter alle reden om de confrontatie aan te gaan en het contact te verminderen of te verbreken met iemand die niet goed voor jou is. Ook als het je ouder(s) betreft. Niemand mag jou mishandelen. Je mag het nooit goed vinden dat iemand, wie dan ook, jou schade toebrengt en je bent nooit verplicht om met diegene te blijven omgaan. Die keuze kan alleen jij maken en daarin heb je alle vrijheid. Het is tenslotte jouw leven en daarin maak je jouw eigen keuzes. Je familie kies je niet, en daarom hoef je niet tegen je zin met hen om te blijven gaan alleen maar omdat het familie is.

 

4.'Je stelt je aan'

Met narcisten en borderliners maak je regelmatig bizarre dingen mee. Ook tonen ze naar de buitenwereld een heel ander, vriendelijker gezicht dan binnenshuis. Daarnaast is narcistisch misbruik moeilijk uit te leggen; het is iets ongrijpbaars in vergelijking met een tastbare, fysieke klap.

 

Dit alles vormt reden genoeg voor anderen om je niet snel te geloven wanneer je erover vertelt. Ze vinden dat je overdrijft en het vast verkeerd ziet. Waarom zou iemand zoiets doen? Het klinkt voor iemand die er niet bekend mee is inderdaad vreemd in de oren. Je moet het eerst zelf meemaken om te kunnen geloven dat er écht mensen bestaan die anderen ernstig emotioneel beschadigen. Narcisme en borderline zijn niet voor niets persoonlijkheidsstoornissen.

 

Omgaan met reacties van anderen

In deze twee blogartikelen kun je ontdekken hoe je het beste met negatieve reacties van anderen kunt omgaan:

* 10 veelgehoorde reacties op narcistisch misbruik

Hoe reageert je omgeving op het narcistisch misbruik?

 

Geloof in jezelf!

Onthoud: je bent niet gek, het is niet jouw schuld en jij weet zelf wat je meemaakt. Wat anderen ook zeggen of vinden, twijfel nooit aan jezelf. Erken ook zelf dat je slachtoffer bent geworden (maar nooit blijft) en dat je hieruit zult komen. Er komt een dag waarop je dit alles achter je kunt laten en je jouw eigen leven weer terug hebt.

 

Maak je niet druk over hoe en wanneer, vertrouw er gewoon op dát het zal gebeuren. Begin gewoon met jezelf informeren. Vanzelf valt alles langzaam op zijn plek, weet je eindelijk wat er aan de hand is, herken je patronen, leer je jezelf beschermen en losmaken om uiteindelijk weer gelukkig te zijn.