Over Jasmijn


Ik ben Jasmijn Couwenberg, 35 jaar en schrijf over mijn ervaringen met een narcistische partner en een borderlinemoeder. Hieronder vind je mijn verhaal en lees je over het ontstaan van deze website en mijn boeken.

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

Waar jij nu staat, stond ik ook. Zonder het te weten had ik al van kinds af aan te maken met narcistisch misbruik. Ik werd geleefd en moest me volledig aanpassen -vervormen- aan mijn moeder en mijn ex-partner. Ik wist immers niet beter of dit was normaal.

 

Automatisch gedroeg ik me hetzelfde naar andere mensen in mijn omgeving. Liefde moet je eerst verdienen, dus moet je de ander dienen. Maar omdat ik het in andermans ogen nooit goed genoeg deed, leerde ik geen liefde waard te zijn. 

 

Nooit leefde ik vanuit mezelf. Ik kende mezelf niet, wist niet eens dat ik een 'Zelf' had. Mijn Zelf had ik al heel jong naar de achtergrond moeten schuiven: fysiek was ik er wel, maar geestelijk werd ik door anderen 'bestuurd'. Ik leefde zonder mezelf. Ik besefte dat toen niet, want was niets anders gewend. 

 

Totdat ik er eindelijk achter kwam dat dit verre van normaal was, dat dit helemaal geen liefde was... dit was mishandeling

 

De doorbraak: toen ik de ware aard van mijn narcistische partner ontdekte...

Het begon allemaal in juni 2012. Op internet stuitte ik op 'narcisme' en herkende alles hiervan bij mijn toenmalige partner. De manipulatie, de projectie en het extreme egoïsme. Eindelijk wist ik wat er aan de hand was! Mijn mond viel letterlijk open van verbazing.

 

Dat moment, die doorbraak, was zo bijzonder dat het mij de moed gaf om direct definitief met hem te breken - iets wat ik al zo vaak tevergeefs had geprobeerd. Ik zat zó diep in de put dat ik alleen nog maar omhoog kon. Die dag voelt nog steeds aan alsof ik na jarenlange gevangenisstraf eindelijk vrij kwam.

 

Alles van me af schrijven via een blog

Ik begon een blog waar ik al mijn ervaringen met mijn narcistische ex-partner beschreef. Alles stroomde eruit. Uit de honderden reacties bleek ik niet de enige te zijn die dit meemaakte. Verre van zelfs! Terwijl ik altijd dacht dat het aan mij lag. De blog was een steun en uitlaatklep, zowel voor mij als voor vele anderen die met een narcist te maken hadden.

 

Herhaling van mijn jeugd: moeder met borderline

De relatie(breuk) opende mijn ogen naar mijn verleden toe. De zorgwekkende overeenkomsten, tussen mijn narcistische partner (die ook borderlinetrekken vertoont) en mijn moeder die de diagnose borderline heeft (en tevens narcistische trekken vertoont), werden ineens héél duidelijk.

 

Zelf deed ze haar diagnose altijd af als 'wat emotioneel, depressief en stemmingswisselingen'. Ik verkeerde zo onder invloed van haar, dat ik nooit eerder besefte dat het veel meer dan dat was en hoe schadelijk de invloed van haar gedrag op mij daadwerkelijk was: ik werd non-stop gemanipuleerd. Ik groeide op met het Stockholm-syndroom...

 

Wat ik met mijn narcistische partner meemaakte, was exact een herhaling van mijn jeugd... Alle puzzelstukjes vielen in elkaar, mijn jeugd was niet normaal en niet gezond geweest... deze borderlinemoeder had mij altijd psychisch mishandeld, als bezit behandeld en weg gehouden bij mijn vader na de scheiding. Het contact met haar heb ik uiteindelijk verbroken.

 

Persoonlijke groei

Nu staat mijn leven alweer enige jaren in het teken van persoonlijke groei, bewustwording en zingeving. Na alles wat er gebeurd was, raakte ik op: ik kon zo niet meer verder leven. Uit een soort overlevingsdrang begon ik een zoektocht naar mezelf. Ik moest mezelf terugvinden en de negatieve invloed van het narcistisch misbruik uit mijn leven verwijderen. Een heel zware periode volgde, maar het is me gelukt. Eindelijk kom ik aan mezelf toe, alsof mijn leven nu pas écht begint.


Mijn herstelproces bestond uit het verslinden van alle informatie en boeken die ik maar vinden kon, vele overpeinzingen, observaties en analyses. Ik sprak met lotgenoten en professionele hulpverlening. Ik schreef stapels notitieboeken vol om zo tot allerlei waardevolle levensinzichten te komen. Nog steeds; zelfontwikkeling is een proces dat nooit zal stoppen, dat onmisbaar is voor een gelukkig leven en om daar ten volle van te kunnen genieten.

 

Uit de schaduw, in de zon

Ik ontdekte dat de wereld zoveel mooier is dan de narcist en borderliner mij altijd voorspiegelden! Altijd moest ik in de schaduw staan, nu mag ik eindelijk de zonnestralen op mijn huid voelen. Het voelt enorm bevrijdend om mezelf te mogen zijn. Zoveel negativiteit en angst als ik voorheen kende, zoveel positiviteit en rust ervaar ik nu.

 

Natuurlijk zijn er nog wel eens momenten waarop ik het even niet meer zie zitten. Momenten waarop vroegere angsten de overhand krijgen of de intense pijn weer naar boven komt. Dat blijven heel heftige en pijnlijke momenten. Het is ook niet niks: je leven lang mishandeld zijn. Wel zie ik mezelf steeds sneller weer opkrabbelen na zo'n dip en het leert me telkens weer iets.

 

Hoe mijn verhaal jou kan helpen

Met mijn verhaal hoop ik vele lotgenoten te ondersteunen in hun herstel van narcistisch misbruik. Het is een zeer complexe situatie, waarin je je ook nog eens heel alleen voelt staan omdat de buitenwereld er vaak niets van begrijpt.

 

Narcistisch misbruik, oftewel psychische mishandeling, is een 'onzichtbare' vorm van mishandeling die méér zichtbaarheid verdient. Het bestaat immers écht (het is eigenlijk te gek voor woorden dat ik dat zo nadrukkelijk moet zeggen). De juiste kennis is daarbij van cruciaal belang, net als het vinden van (h)erkenning: je bent niet de enige, je bent niet gek!

 

Er is een uitweg. En daar begeleid ik jou graag bij. Ik weet hoe intens pijnlijk het is om zo mishandeld te worden. Alle inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan en nog steeds opdoe, wil ik zoveel mogelijk verspreiden om ook jou uit die hel te laten ontsnappen. Door narcistisch misbruik raak je jezelf kwijt, maar je kunt jezelf óók weer terugvinden.

 

Ondersteuning van lotgenoten

Al mijn kennis en ervaring wil ik nu graag inzetten om jou dezelfde groei te laten doormaken. Voor familie en partners van narcisten en borderliners is er te weinig specifiek aanbod. Terwijl het, juist vanwege de zeer complexe en destructieve uitwerking van deze stoornissen op de omgeving, onmisbaar is dat degene die jou hierin ondersteunt het zelf heeft meegemaakt.

 

Dan valt de schaamte weg en vind je begrip, acceptatie en herkenning.

 

Blog en boeken

De blog van destijds heb ik inmiddels uitgebreid naar deze website. Een website alleen is echter niet genoeg. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' ga ik nog veel uitgebreider en dieper in op alle materie waarmee je te maken krijgt als je een relatie of familieband met een narcist of borderliner hebt. In mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' leer je weer om van jezelf te houden. 

 

Voor nu wens ik jou veel levenskracht toe in jouw moeilijke situatie: al weet je nooit precies hoe, vertrouw erop dát het goed komt!

 

Contact & veelgestelde vragen

Voor contact en veelgestelde vragen, klik hier