Over Jasmijn

Ik ben Jasmijn, 34 jaar en beschrijf hier mijn ervaringen met een narcistische ex-partner en een borderlinemoeder.

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

Met mijn verhaal hoop ik vele lotgenoten te ondersteunen in hun herstel van narcistisch misbruik. Het is een zeer complexe situatie, waarin je je ook nog eens heel alleen voelt staan omdat de buitenwereld er vaak niets begrijpt.

 

Psychische mishandeling is een 'onzichtbare' vorm van mishandeling en dat wil ik méér zichtbaar maken. Het bestaat immers écht. (het is eigenlijk te gek voor woorden dat ik dat zo nadrukkelijk moet zeggen) De juiste kennis is daarbij van cruciaal belang, net als het vinden van (h)erkenning: je bent niet de enige, je bent niet gek!

 

Er is een uitweg. En daar begeleid ik jou graag bij. Ik weet hoe intens pijnlijk het is om zo mishandeld te worden. Alle inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan en nog steeds opdoe, wil ik zoveel mogelijk verspreiden om ook jou uit die hel te laten ontsnappen. Door narcistisch misbruik, oftewel psychische mishandeling, raak je je leven kwijt, maar je kunt het gelukkig wel weer terugvinden.

 

Mijn verhaal

Hieronder beschrijf ik mijn verhaal en waarom ik besloot om deze website te starten en een boek te schrijven.

 

Waar jij nu staat, stond ik ook. Het begon allemaal in juni 2012. Op internet stuitte ik op 'narcisme' en herkende alles hiervan bij mijn toenmalige partner. De manipulatie, de projectie en het extreme egoïsme. Eindelijk wist ik wat er aan de hand was! Mijn mond viel letterlijk open van verbazing.

 

Dat moment, die doorbraak, was zo bijzonder dat het mij de moed gaf om direct definitief met hem te breken - iets wat ik al zo vaak tevergeefs had geprobeerd. Ik zat zó diep in de put dat ik alleen nog maar omhoog kon. Die dag voelt nog steeds aan alsof ik na jarenlange gevangenisstraf eindelijk vrij kwam.

 

Persoonlijk blog

Ik begon een persoonlijk blog en beschreef al mijn ervaringen met mijn narcistische ex-partner. Alles stroomde eruit en uit de honderden reacties bleek dat ik helemaal niet de enige was. Terwijl ik altijd dacht dat het aan mij lag. De blog was een steun en uitlaatklep, zowel voor mij als voor vele anderen die met een narcist te maken hadden.

 

Moeder met borderline

De relatie opende tevens mijn ogen naar mijn verleden toe. Mijn moeder heeft de diagnose borderline (waarbij ik tevens narcistische trekken herken), maar deed deze altijd af als 'wat emotioneel, depressief en stemmingswisselingen'. Ik was zo onder invloed van haar dat ik nooit eerder besefte welke uitwerking haar gedrag daadwerkelijk op mij had: ik werd voortdurend gemanipuleerd. Al die tijd was ik haar verlengstuk...

 

Ouderverstoting

Daarnaast was er sprake van ouderverstoting: na de scheiding op mijn 6e jaar mocht ik van haar mijn vader niet meer zien. Omdat er bovendien met de rest van de familie vrijwel geen contact was, groeide ik nogal geïsoleerd op. Eenzaamheid is al een rotgevoel, des te meer voor een klein kind.

 

Overeenkomsten tussen moeder en ex-partner

Ik zag steeds meer zorgwekkende overeenkomsten tussen het gedrag van mijn borderlinemoeder en dat van mijn narcistische ex-partner (bij wie ik tevens borderlinetrekken herken). Toen ik alle vreemde gebeurtenissen van vroeger bij elkaar optelde, vielen de bekende puzzelstukjes naadloos in elkaar: mijn jeugd was niet normaal geweest.

 

Contact met moeder verbroken

Puur uit zelfbescherming begon ik steeds meer afstand van mijn moeder te nemen. Ik besefte dat ik voor mezelf moest (en mócht) kiezen. Ik durfde zelfs mijn vader op te sporen én mijn moeder te confronteren, met wie ik uiteindelijk het contact verbrak. Wat een opluchting was dat!

 

Altijd aanpassen aan anderen

Altijd paste ik me aan (aan werkelijk iedereen om me heen) en nooit leefde ik vanuit mezelf. Mijn Zelf was er niet meer: fysiek was ik er wel, maar geestelijk werd ik door anderen 'bestuurd'. Ik raakte op en kon zo niet meer verder leven. Uit een soort overlevingsdrang begon ik een zoektocht naar mezelf. Ik moest mezelf terugvinden en de negatieve invloed van het narcistische en borderlinegedrag uit mijn leven verwijderen.

 

Hoe kun je je leven leven als marionet in handen van de ander? Als je samenleeft met iemand die jou emotioneel beschadigt? Bij wie je nooit jezelf kunt en mag zijn? Een heel zware periode volgde, maar het is me gelukt. Eindelijk kom ik aan mezelf toe, alsof mijn leven nu pas écht begint.

 

Persoonlijke groei

Mijn leven kwam in het teken te staan van persoonlijke groei, bewustwording en zingeving. Mijn herstelproces bestond uit het verslinden van alle informatie en boeken die ik maar vinden kon, vele overpeinzingen, observaties en analyses. Ik sprak met lotgenoten en professionele hulpverlening. Ik schreef stapels notitieboeken vol om zo tot allerlei waardevolle levensinzichten te komen. Nog steeds; zelfontwikkeling is een proces dat nooit zal stoppen, dat onmisbaar is voor een gelukkig leven en om daar ten volle van te kunnen genieten.

 

Van schaduw naar zon

Ik ontdekte dat de wereld zoveel mooier is dan de narcist en borderliner mij altijd voorspiegelden! Altijd moest ik in de schaduw staan, nu mag ik eindelijk de zonnestralen op mijn huid voelen. Het voelt enorm bevrijdend om mezelf te mogen zijn. Zoveel negativiteit en angst als ik voorheen kende, zoveel positiviteit en rust ervaar ik nu.

 

Momenten van zwakte

Natuurlijk zijn er nog wel eens momenten waarop ik het even niet meer zie zitten. Momenten waarop vroegere angsten de overhand krijgen of de intense pijn weer naar boven komt. Het is ook niet niks: je leven lang mishandeld zijn. Wel zie ik mezelf steeds sneller weer opkrabbelen na zo'n dip en het leert me telkens weer iets.

 

Ondersteuning van lotgenoten

Al mijn kennis en ervaring, in combinatie met mijn beroepsachtergrond als schrijfster, wil ik nu graag inzetten om jou dezelfde groei te laten doormaken. Voor familie en partners van narcisten en borderliners is er te weinig specifiek aanbod. Terwijl het, juist vanwege de zeer complexe en destructieve uitwerking van deze stoornissen op de omgeving, onmisbaar is dat degene die jou hierin ondersteunt het zelf heeft meegemaakt.

 

Dan valt de schaamte weg en vind je begrip, acceptatie en herkenning.

 

'De narcistische wereld ontvlucht'

De blog van destijds heb ik inmiddels uitgebreid naar deze website. Een website alleen is echter niet genoeg. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' ga ik nog veel uitgebreider en dieper in op alle materie waarmee je te maken krijgt als je een relatie of familieband met een narcist of borderliner hebt.

 

(een essentieel onderwerp is bijvoorbeeld hoe je reageert op bepaalde manipulatieve uitspraken van de ander. Dat is echt informatie van binnenuit, die je uit veiligheidsoverwegingen niet online kunt publiceren. Tip 1: vertel nooit dat je de ander doorhebt, anders verandert die zijn of haar tactiek weer en ben je terug bij af)

 

Hoe dan ook, ik ga zeker door met schrijven en er komt nog veel meer aan :-)

 

Voor nu wens ik jou veel levenskracht toe in jouw moeilijke situatie: al weet je nooit precies hoe, vertrouw erop dát het goed komt.

 

(contact? klik hier)

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen narcisten borderliners persoonlijkheidsstoornis psychische emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling
narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen narcisten borderliners persoonlijkheidsstoornis psychische emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

Ontvang nieuwe blogartikelen in je mailbox!