Wat is ouderverstoting?


Ouderverstoting is het zomaar weghouden van een kind bij de andere ouder. Het is een afschuwelijke vorm van kindermishandeling en psychische mishandeling van de andere ouder, en is gerelateerd aan narcisme en borderline.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder

 

In mijn geval duurde het ruim 30 jaar voordat ik zag wat er werkelijk aan de hand was. Zó goed kunnen verstotende 'ouders' zijn in het hersenspoelen van hun kind. Ik zag mijn vader voor het laatst op mijn 6e/7e jaar, maar heb zelfs geen herinneringen meer aan hem. Die heeft mijn borderlinemoeder perfect weten uit te wissen. Het is bijna onbeschrijfelijk wat zoiets met jou als kind doet.

 

Wie was zij om te bepalen dat ik zonder mijn vader moest opgroeien?

 

Wie was zij om te bepalen dat mijn vader zijn eigen kind niet meer mocht zien?

 

Loyaliteitsconflict

Ouderverstoting beschadigt een kind op onvoorstelbare wijze. De biologische band tussen het kind en de andere, goede ouder wordt verbroken, het kind moet de helft van zichzelf ontkennen en afkeuren en zijn ontwikkeling wordt ernstig verstoord.

 

Het kind is nu een willoos object in handen van een liefdeloze 'ouder'. Slechts tot speelbal kan hij zich ontwikkelen, en hij zal tot op volwassen leeftijd blijven worstelen met het zichzelf staande houden in de wereld. Hij bestaat immers maar 'half', of beter gezegd niet: zijn ene helft mag niet bestaan en zijn andere helft moet loyaal zijn aan de verstotende ouder.

 

Psychische mishandeling van de andere ouder

Ouderverstoting is tevens psychische mishandeling van de andere ouder. Het liefste, mooiste en waardevolste dat je als ouder hebt, wordt zomaar van je afgenomen: je eigen, dierbare kind. Je mag je kind niet zien opgroeien of er maar het geringste contact mee hebben, en in het ergste geval wordt het kind 'succesvol' tegen je opgezet. 

 

Het kind wil 'zelf' geen contact

Het lijkt dan alsof het kind zelf geen contact meer wil, maar niets is minder waar: het kind is volledig gehersenspoeld zonder het zelf te beseffen. Zijn vrije wil is hem ontnomen. Een kind wil namelijk áltijd zijn ouders zien en zal nooit zo'n keuze maken. Het is zeker mogelijk dat het kind op volwassen leeftijd de verstotende ouder zal gaan doorzien, en alsnog contact met zijn andere ouder zal zoeken. Er is altijd hoop, al is de verloren tijd helaas nooit meer in te halen.

 

Ouderverstoting & narcisme en borderline

Volgens deskundigen is er een verband tussen ouderverstoting en narcisme en borderline. Onder andere de eigen kindontwikkeling, de extreme verlatingsangst en splitsing spelen een grote rol bij ouderverstoting. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' komen ouderverstoting en de relatie met narcisme en borderline aan bod in een afzonderlijk hoofdstuk over ouderverstoting.

 

Kennis over narcisme en borderline noodzakelijk

Ouderverstoting komt helaas heel veel voor en is een serieus en hardnekkig probleem. De acteer- en manipulatietalenten van narcisten en borderliners zorgen ervoor dat rechters, hulpverleners en andere betrokkenen meestal de kant van de verstotende ouder kiezen. Als andere ouder sta je machteloos, je kunt niets doen. Je wordt volledig uitgeschakeld en vaak in je hele omgeving zwartgemaakt. En dat allemaal omdat de verstotende ouder vervuld van haat is en enkel op vernietiging uit is. 

 

Ouderverstoting is niets meer dan een wraakcampagne ten koste van het kind.

 

Het gaat namelijk niet om een 'gewone' vechtscheiding met twee ruziënde ouders, maar om mishandeling: psychische mishandeling van de andere ouder, en psychische mishandeling van het kind.

 

Buitenstaanders weten vaak niet wat ouderverstoting is, laat staan dat ze het zullen herkennen. Maar wie zich verdiept in narcisme en borderline, krijgt steeds meer inzicht in de werking van ouderverstoting. Ouderverstoting komt namelijk voort uit het grenzeloze egoïsme en de intense haat van de verstotende narcistische of borderline ouder.

 

Kennis over narcisme en borderline is daarom noodzakelijk om ouderverstoting te kunnen herkennen.

 

Ouderverstoting is kindermishandeling

Wie zijn kind zomaar bij de andere ouder weghoudt, geeft niets om het kind. 

 

Ouderverstoting is een zeer grove, schadelijke en ingrijpende vorm van kindermishandeling. Het is pure hersenspoeling die de persoonlijkheid van het kind zodanig aantast dat hij er zijn leven lang last van kan blijven houden.

 

Enkele gevolgen voor het (volwassen) kind:

  • Een minderwaardigheidscomplex, depressies
  • Veel moeite om op gezonde wijze met andere mensen om te gaan en relaties en vriendschappen te ontwikkelen
  • Hij verliest zijn eigen wil en verandert in een robot die onbewust alles doet zoals anderen dat wensen (niet alleen zoals de verstotende ouder het wenst, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere mensen omdat het kind zo geprogrammeerd is)

En zo zijn er helaas nog veel meer gevolgen.

 

Het Stockholm-syndroom wordt het kind met de paplepel ingegoten. Het kind wordt niet liefdevol opgevoed, maar klaargestoomd om slechts de verstotende ouder te dienen. 

 

Andere websites over ouderverstoting

Er zijn verschillende websites elders die specifiek over ouderverstoting gaan:

 

* Didi's diary - een blog over ouderverstoting

* Kleiborn Coaching - vader en coach die andere verstoten ouders helpt

* Tom Janssen - over alles wat met ouderverstoting te maken heeft

* De gevolgen van valse aangifte - over de gevolgen voor een vader die na de scheiding vals beschuldigd werd door zijn ex