Stockholm-syndroom


Het Stockholm-syndroom treedt ook op bij slachtoffers van narcistisch misbruik, omdat er sprake is van een mentale gijzeling. Ondanks dat ze mishandeld worden, hebben ze toch sympathie voor hun misbruiker. Omdat dit verre van normaal is, wordt dit een syndroom genoemd. 

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

 

Door narcistisch misbruik en gaslighting ontstaat er een zeer sterke, ziekmakende, emotionele binding tussen jou en de narcist of borderliner. Je wilt weg, maar ook weer niet. Je gaat weg, maar komt steeds weer terug.

  • 'Ik weet dat hij me mishandelt, maar toch hou ik van hem.'
  • 'Ik weet dat ze me mishandelt, maar ik wil zo graag bij haar zijn.'

Herkenbaar?

 

Wat hier gebeurt, heeft te maken met het Stockholm-syndroom. Dit kan optreden wanneer je in een bedreigende situatie geen enkele manier ziet om te vluchten (ongeacht of die er wel is). Vanuit een overlevingsdrang ontwikkel je dan sympathie voor degene die jou kwaad doet. Je móet wel overleven, dus dan maar op deze manier. Je kunt echt gaan geloven dat je van de ander houdt, terwijl dit in feite voortkomt uit niets meer dan angst. 

 

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' leg ik zeer gedetailleerd uit hoe en waarom die sympathie precies ontstaat en wat het Stockholm-syndroom precies inhoudt. Dan zul je gaan begrijpen waarom het soms lijkt alsof je met een soort magie te maken hebt in je relatie of familieband met de narcist of borderliner welke het onmogelijk doet lijken om los te komen van je partner of ouders.

 

Gijzeling

De naam Stockholm-syndroom ontstond naar aanleiding van een zes dagen durende gijzeling in een bank in Stockholm in 1973. Vier medewerkers werden opgesloten, herhaaldelijk mishandeld en bedreigd met de dood. Het verrassende en paradoxale was dat de gegijzelden sympathie ontwikkelden voor de gewapende overvaller, zich met hem identificeerden, hem adviseerden, de politie als vijand zagen en na de bevrijding hem bleven verdedigen. Ze zagen hém als slachtoffer en één van hen verloofde zich zelfs met hem.

 

Symptomen Stockholm-syndroom

Enkele van de volgende symptomen dienen aanwezig te zijn om van het Stockholm-syndroom te kunnen spreken. Het slachtoffer moet:


1. symptomen vertonen van een posttraumatische stress-stoornis, zoals vermijding van herinneringen aan de gijzeling
2. gehecht zijn geraakt aan de agressor
3. de agressor dankbaar zijn voor zijn of haar vriendelijkheid
4. enige vorm van geweld ontkennen of dit rationaliseren
5. waakzaam zijn en een sterke drang voelen om de agressor tevreden te stellen
6. de wereld vanuit het perspectief van de agressor zien en niet in staat zijn om een eigen perspectief te vormen
7. mogelijke bevrijders als bedreiging zien en de agressor als beschermer zien
8. het moeilijk vinden om zich te scheiden van de agressor en
9. bang zijn voor wraak van de agressor

 

Het Stockholm-syndroom kan optreden bij gegijzelden, ontvoerden, concentratiekampgevangenen, slachtoffers van loverboys en mishandelde mannen, vrouwen en kinderen. Zij worden allen fysiek en/of mentaal gegijzeld.

 

(bron: Dee L.R. Graham, 'Loving to Survive: Sexual Terror, Men's Violence and Women's Lives')