Gaslighting


Wie te maken heeft met narcistisch misbruik, heeft te maken met gaslighting. Dit is een zeer complex, hersenspoelend proces wat narcisten, borderliners, psychopaten en antisocialen kunnen toepassen om andere mensen naar hun hand te zetten. 

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

 

Gaslighting bestaat uit het kweken van een 'andere realiteit', namelijk de realiteit van de narcist of borderliner. Hun wereld wordt jouw wereld. Door middel van het verstrekken van onjuiste informatie verdraaien ze volledig de echte realiteit, zodat je gaat twijfelen aan je eigen geheugen, waarnemingen en verstand. Het scala aan gebruikte (verbale) manipulaties is groot, divers en ingewikkeld en komen uitgebreid voorbij in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht', inclusief tips hoe je hiermee kunt omgaan en voorbeeldantwoorden.

 

Je wordt 'psychisch geherprogrammeerd'; dat klinkt zwaar, maar geeft het beste weer wat er precies in jouw psyche gebeurt als je te maken hebt met narcistisch misbruik en gaslighting. Je raakt gedestabiliseerd, gedesoriënteerd en gedesillusioneerd. Niet voor niets weten veel naasten van narcisten en borderliners niet meer wat wel en niet normaal is.

 

10 fasen van gaslighting

In mijn boek beschrijf ik uitgebreid de 10 fasen van gaslighting. Deze geven gedetailleerd weer wat er precies gebeurt bij gaslighting en hoe geleidelijk dit gaat, zodat je inzicht krijgt in wat jou overkomen is en je beter voorbereid bent, mocht je opnieuw een narcist of borderliner tegen het lijf lopen.

 

De film 'Gaslight'

De term 'gaslighting' is afkomstig uit de film 'Gaslight' (1944). Hierin manipuleert een man, Gregory, zijn vrouw Paula dusdanig dat ze serieus gaat denken dat ze gek is. Paula kan haar broche, een erfstuk en gekregen van haar man, niet meer vinden ondanks dat ze het sieraad altijd zorgvuldig in haar handtas bewaart. Er verdwijnt een schilderij van de muur en Gregory beschuldigt haar ervan het weggehaald te hebben, terwijl ze zich dit helemaal niet herinnert.

 

Ze hoort voetstappen op de afgesloten zolder en ziet de sterkte van het licht telkens veranderen zonder aanleiding. Hij vertelt zijn horloge kwijt te zijn en vindt het in haar handtas terug. Paula wordt hysterisch, denkt dat ze gek is en durft zich nergens meer te vertonen.

 

Achteraf blijkt dat Gregory achter de verdwijningen van de broche en het schilderij zat, het horloge in haar tas stopte, op zolder liep en het licht dimde. En dat allemaal omdat hij uit was op de juwelen van haar overleden tante...