Narcistisch misbruik


Narcistisch misbruik, ook wel emotioneel misbruik of psychische mishandeling, is psychisch geweld dat jouw zelfvertrouwen volledig afbreekt en een gigantisch minderwaardigheidscomplex ervoor in de plaats brengt. Het maakt je helemaal kapot vanbinnen.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder

Zowel narcisten als borderliners zetten narcistisch misbruik in: beiden stellen zichzelf centraal en hun veeleisende gedrag legt een enorme psychische druk op jou als partner of kind. Met gaslighting als hulpmiddel weten ze jou zo geleidelijk en subtiel te manipuleren dat je steeds zwakker en uiteindelijk helemaal verstrikt raakt, en ondanks alles bij hen blijft.

 

Om het extra verwarrend te maken, wordt dit verdoezeld door het (openlijke maar vaker verborgen) gemene gedrag af te wisselen met lieve gebaren.

 

Juist vanwege dit sluipende en gemengde karakter kan het iedereen overkomen, en merk je pas dat het goed mis is wanneer het al te laat is. Hoe moet je je verdedigen als je verdediging is afgebroken? En waarom zou je je nog verdedigen als je jezelf niet meer de moeite waard vindt? 

 

Wat is narcistisch misbruik, oftewel psychische mishandeling?

In plaats van fysieke klappen, krijg je psychische klappen te verduren. Het gaat om macht, controle, uitbuiting, isoleren, vernedering, verwaarlozing, intimidatie, bedreiging, straf, verbaal geweld en manipulaties. Dit wordt afgewisseld met lieve gebaren en momenten waarop er niets aan de hand lijkt te zijn. Die afwisseling is nodig zodat je bij de misbruiker blijft.

 

Maar dat merk je toch?

Het voltrekt zich heel langzaam en subtiel. De misbruiker weet het gedrag op geloofwaardige wijze goed te praten waardoor het geen mishandeling lijkt, en doet jou aan jezelf twijfelen of jij het wel goed gezien hebt. Daarnaast kun je het vanuit je jeugd gewend zijn waardoor het 'vertrouwd' voelt: je leerde dat dit liefde is en weet gewoon niet beter.

 

Waarom is ontsnappen aan narcistisch misbruik zo moeilijk?

Zodra je beseft dat er iets niet klopt, is het al te laat: er is al een ziekelijke afhankelijkheidsrelatie ontstaan. Je bent alle controle over jezelf en je gedachten verloren en gelooft dat het aan jezelf ligt. Inmiddels vind je jezelf zo waardeloos dat je jezelf ook geen beter leven meer gunt.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn couwenberg narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling
klik om te vergroten

Hoe ernstig is narcistisch misbruik?

Zeer ernstig! Iemand die een ander psychisch mishandelt, zit vol met zelfhaat. Soms merk je dat ook, soms merk je juist het tegenovergestelde. Maar diep vanbinnen is die zelfhaat altijd aanwezig. Om dat rotgevoel kwijt te raken, richten misbruikers hun zelfhaat op jou. Op allerlei manieren maken ze duidelijk dat jij niet goed genoeg bent. Hoe slechter jij je gaat voelen, hoe beter zij zich voelen. Zo maakt jouw zelfvertrouwen plaats voor een gigantisch minderwaardigheidscomplex. Je voelt alleen nog maar pijn, leeft voortdurend in angst, komt in een depressie terecht en kunt zelfs niet meer willen leven.

 

Gaslighting en Stockholm-syndroom

Om narcistisch misbruik goed te kunnen doorgronden, is het noodzakelijk je te verdiepen in gaslighting en het Stockholm-syndroom:

 

* Wat is gaslighting?

* Wat is het Stockholm-syndroom?

 

Checklist narcistisch misbruik

Twijfel je nog of je met narcistisch misbruik te maken hebt? Bekijk dan de checklist met signalen:

 

* Signalen van narcistisch misbruik