Mijn verhaal


Hoi! Mijn naam is Jasmijn, 36 jaar. Op deze website deel ik mijn ervaringen met het herstellen van narcistisch misbruik. Deze vorm van psychische mishandeling maakte ik mee in mijn jeugd en mijn relatie.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline zelfontwikkeling schrijven

Het was in 2012. Met letterlijk een open mond van verbazing zat ik achter de computer: ik las iets over narcistisch misbruik en herkende álles bij mijn partner. Ik wist dat er iets niet klopte in mijn relatie; nu wist ik eindelijk wát!

 

Opeens was ik me zó bewust van het gevaar, dat het mij de kracht gaf om de jarenlange relatie, na tevergeefse eerdere pogingen, nu écht te verbreken. Ik zat zo diep in de put dat ik alleen nog maar omhoog kon.

 

Het was een ware doorbraak. Het voelde alsof ik na jarenlange gevangenisstraf vrijkwam...

 

De relatie herhaalde mijn jeugd

De zorgwekkende gelijkenissen tussen deze relatie en mijn jeugd, lieten vervolgens alle vreemde puzzelstukjes van mijn jeugd op hun plek vallen: die bleek niets meer dan een illusie van een normale jeugd...

 

Dat leidde uiteindelijk tot het verbreken van het contact met mijn borderlinemoeder, en het opsporen van mijn vader, die ik na de scheiding op mijn zesde jaar niet meer mocht zien van haar.

 

Lezen en schrijven als therapie

Ik begon zoveel mogelijk te lezen over narcistisch misbruik en zelfontwikkeling. Ik schreef en schrijf mezelf uit de put, en deelde dat op mijn eigen blog. Die groeide uit tot de website die je nu leest en meerdere boeken die ik begon te schrijven (en stapels dagboeken).

 

Kennisvergaring én zelfontwikkeling

De eerste jaren was mijn website vooral gericht op het herkennen, doorgronden en afweren van narcistisch misbruik. Momenteel vindt er een verschuiving plaats naar de fase erna: zelfontwikkeling. (dit gedeelte is in ontwikkeling, momenteel vinden er wijzigingen plaats op de website)

 

Je kunt pas écht herstellen als je aan jezelf werkt, en niet langer in de negatieve energie van je verleden en de ander blijft hangen!

 

Opnieuw een keerpunt in mijn leven

Zelf bleef ik daar veel te lang in. Over het algemeen was ik weer gelukkig, maar van tijd tot tijd zakte ik weg in heftige depressies.

 

De laatste eindigde met een ware wake up call: het plotselinge inzicht en het diepe besef dat deze depressie volledig gebaseerd was op negatieve, onjuiste gedachten, en niet op bepaalde gebeurtenissen.

 

Ineens doorzag ik alles zó duidelijk. Het fundament voor mijn depressies smolt als sneeuw voor de zon.

 

Nu kreeg ik controle over mijn gedachten in plaats van andersom, wat me zoveel beter deed voelen!

 

Specifieke hulp is noodzakelijk

Voor familie en partners van narcisten/borderliners is er nog veel te weinig juiste hulp. Psychische mishandeling is een complex en niet-tastbaar iets, en wordt vaak niet door iedereen begrepen.

 

Dit maakt het noodzakelijk dat degene die jou helpt te herstellen, het zelf heeft meegemaakt én al een aantal stappen verder is in het herstelproces. Zo ontstaat er, behalve ruimte voor steun, begrip en (h)erkenning, tevens de mogelijkheid om jou verder te begeleiden op het pad van innerlijke groei.

 

Met mijn website en boeken hoop ik daar als ervaringsdeskundige een waardevolle bijdrage aan te leveren!