Is het een narcist of een borderliner?

Men denkt vaak eerder met een narcist te maken te hebben dan met een borderliner. Maar zowel narcisten als borderliners manipuleren hun omgeving. De narcist in je leven kan net zo goed (ook) een borderliner zijn... Lees hier waarom dat zo belangrijk kan zijn.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner verlatingsangst slachtofferrol stoornis

'Narcist' lijkt tegenwoordig wel een populair woord, terwijl borderliners eveneens narcistisch misbruik plegen. Je partner of familielid waarvan je denkt dat het een narcist is, kan net zo goed (ook) een borderliner zijn. 

 

Hieronder vind je de twee meest typerende kenmerken van borderline, die daar veel sterker aanwezig zijn dan bij narcisme: de extreme slachtofferrol en extreme verlatingsangst. In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' besteed ik er meerdere hoofdstukken aan, waarin ik er dieper en gedetailleerder op in ga.

 

1.De extreme slachtofferrol

Van borderliners bestaat vaak een zielig, hulpbehoevend beeld. Dat is niets meer dan een uitmuntend gespeelde slachtofferrol,* waarmee ze hele legers hulptroepen in beweging weten te krijgen. Dit is helaas een zeer succesvolle vorm van manipulatie, want wie laat nu iemand in 'nood' achter?

 

Narcisten kunnen ook het slachtoffer spelen, maar lang niet zo schaamteloos en hysterisch zoals borderliners dat doen. Narcisten hebben hun reputatie hoog te houden: zij willen helemaal niet bekendstaan als zwak en hulpbehoevend, maar als machtig, groots en fantastisch! Borderliners kan het echter niet schelen hóe, als ze maar aandacht krijgen.

 

2.De extreme verlatingsangst

Borderliners voelen zich al 'verlaten' als je één seconde even de andere kant op kijkt. Ze kunnen zich zelfs letterlijk aan je vastklampen en je niet meer loslaten om te voorkomen dat je de deur uit loopt, waar narcisten zich niet eens omdraaien en gewoon verder gaan met waar ze mee bezig waren.

 

Narcisten zijn hier meer nuchter onder, en ook hier geldt weer: als er bij hen verlatingsangst naar boven komt, gebeurt dat lang niet zo schaamteloos en hysterisch als bij borderliners.* Bovendien bestaan er twee verschillende soorten verlatingsangst.*

 

Dezelfde kenmerken kunnen zich verschillend uiten

De verschillende kenmerken van narcistisch misbruik komen dus bij narcisten en borderliners soms op dezelfde, en soms op een andere manier tot uiting, én met verschillende beweegredenen.*

 

Grootheidswaanzin, hét kenmerk van narcisten, komt bijvoorbeeld ook bij borderliners voor, echter op een heel andere manier.*

 

De schade die narcisten en borderliners hun naasten toebrengen door middel van narcistisch misbruik/psychische mishandeling is gelijk en ongekend groot. Maar wanneer je de verschillende uitingen en hun verschillende beweegredenen begint te doorzien, kun je daar je manier van omgaan ermee beter op afstemmen.*

 

Verdiep je in beide stoornissen!

Heb je te maken met narcistisch misbruik? Dan is het meer dan de moeite waard en zelfs noodzakelijk om je te verdiepen in zowel narcisme als borderline. Er zullen ongetwijfeld nog vele kwartjes meer vallen.

 

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' geven meerdere hoofdstukken speciaal aandacht aan de verschillen en overeenkomsten tussen narcisme en borderline, en lees je per kenmerk hoe het zich bij de verschillende stoornissen uit, waaruit het voortkomt en hoe je ermee kunt omgaan. 

 

*Het reikt te ver om hier dieper op deze punten in te gaan; in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' worden deze zeer uitgebreid en gedetailleerd behandeld.

 

Commentaren: 5 (Discussie gesloten)
 • #1

  Elizabeth (zondag, 04 november 2018 19:53)

  Na op de vlucht te zijn gegaan voor mijn ex, en het boek inmiddels wel 10x gelezen te hebben, weet ik het zeker hij heeft last van borderline/narcisme,
  Wat een ellende heeft deze man in mijn leven aangericht, tot op de dag van vandaag, ik heb last van ptss en ben heel erg depressief geweest, de scheiding is er door maar de financiële afwikkeling nog niet, hij werkt alles tegen, wij woonden in Spanje, ik heb bijna niets van hem gekregen, en dan nog rustig vragen of het goed aangekomen was, een beetje kerstspullen en wat persoonlijke spullen en dat was het, maanden heeft hij mij gestalkt,via Whatsapp,mails en brieven, wanneer ik hem weer eens geblokkeerd had, hij heeft me de vreselijkste ziektes gewenst en doodverklaard, in Spanje is hij opgepakt heeft 1 jaar contact verbod gekregen en een strafblad, wanneer ik het gewild had dan had ik weer aangifte kunnen doen, maar dan zou hij 2jaar moeten zitten, ik moet er niet aan denken wanneer ik dit gedaan zou hebben, want dan zou ik mijn leven niet meer zeker zijn, dus zoveel mogelijk niet gereageerd om toch een beetje rust terug te krijgen, het is nu bijna een jaar geleden,ik heb 12jaar met deze man gewoond, waarvan 8 jaar getrouwd, ik ben 63 vind het niet leuk om weer alleen te zijn, maar alles beter dan met zo'n man te moeten leven, Jasmijn wat heb jij mijn ogen geopend, wanneer ik nu al die jaren terug kijk, zie ik nu in wat voor hel ik heb geleefd, liegen,veel beloven nooit iets kunnen bespreken,of hij ontplofte, me hoe langer hoe meer weg gecijferd en zo kan ik nog uren door gaan,het is allemaal voor de buiten wereld niet te begrijpen,het is zo'n aardige man, en hij heeft bij een heleboel kennissen het voor elkaar gekregen dat ik met de nek niet meer wordt aangekeken,omdat hij beweerd dat ik gek ben en dat ik hem op heb laten pakken, alles wat er gebeurd is heb ik in scène gezet, hij heeft niets gedaan,
  En dat is nog het allerergste dat liegen,verdraaien en de schuld altijd bij een ander neer leggen, hij heeft nooit wat gedaan,het is een verschrikking, ik hoop dan ook dat voor het einde van het jaar de financiële toestand is opgelost, en ik voor eeuwig van hem verlost ben,
  Jasmijn nogmaals bedankt

 • #2

  Ralf (zondag, 04 november 2018 20:34)

  Dank je voor het schrijven! Heel herkenbaar als ik naar mijn moeder kijk. Die heeft verborgen narcisme (covert narcissism) maar zeker ook borderline.

 • #3

  R. (dinsdag, 06 november 2018 11:47)

  Dank je voor dit duidelijke verhaal. Degene die me het langst mishandelt en die ik verdenk van borderline, maar waarvan ik dacht het kan niet dat iemand met borderline zo gewetenloos is, heeft het waarschijnlijk wel. Die persoon zet alles op alles om me kapot te maken. De ander, die onverschillig is, heeft vrees ik toch narcisme. Die is ongelooflijk wreed. Maar je vergeet de psychopaat. Die is onverschillig, gewetenloos, leeg van binnen en er is iets autistisch aan, begrijpt dingen slecht. Dat is de meest opvallend gestoorde van de drie, maar ook weer niet zo opvallend dat ik het snel in de gaten had. Alleen zijn de psychopaten in mijn leven (mijn psycholoog noemde het ook psychopaten destijds) makkelijker om mee te leven. Misschien de light versie?

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (donderdag, 08 november 2018 10:35)

  Jeetje Elizabeth wat heftig! Ik hoop dat je er snel uit komt en nog een hoop mooie jaren met jezelf tegemoet gaat waarin je weer kunt genieten van je leven.
  Ralf: graag gedaan!
  Ja R., psychopaten zijn er helaas ook nog, heel kort gezegd lijkt psychopathie een soort mengelmoes te zijn van verschillende kenmerken van verschillende persoonlijkheidsstoornissen. In mijn boek zijn daarom twee hoofdstukken gewijd aan psychopathie en de antisociale persoonlijkheidsstoornis, en hoe die dan ook weer in verbinding staan met elkaar en met narcisme en borderline.

 • #5

  Ags (zondag, 11 november 2018 19:41)

  Vandaag je site tegengekomen en er al heel veel gelezen. Zojuist heb ik ook gelijk je boek besteld.

  Na mijn scheiding 4 jaar geleden heb ik een prima co-ouderschap met mijn ex geregeld voor onze kinderen. We wonen vlak bij elkaar en eigenlijk ging dat best prima, natuurlijk waren er wel eens ergenissen hoor maar ik denk dat we het verder best aardig deden.
  Tot er 2 jaar geleden op de 1 op andere dag een vrouw bij hem ging wonen. De inmiddels stiefmoeder van mijn kinderen. Haar eigen kinderen uit huis geplaatst maar mijn kinderen waren daar wel een halve week....
  Ze had de diagnose bordeline maar daar was zij het niet mee eens en dus is er opnieuw onderzoek gedaan. Daaruit kwam geen bordeline maar wel ernstige andere persoonlijkheidstoornissen.

  En dat was het begin..
  Inmiddels 2 jaar verder... veilig thuis, raad van kinderbescherming, jeugdteam, jeugd bescherming zijn allemaal betrokken en zelfs een ots is uitgesproken. Er is een tijd geweest dat zij en mijn kinderen geen contakt mochten hebben. Omdat papa haar niet buiten wilde zetten deed hij dat dus wel met onze kinderen en kwamen ze volledig bij mij wonen.
  Maar zelfs in die tijd was haar invloed goed te merken.
  Nu zien ze papa en haar weer samen en zijn ze weer wat vaker bij hun vader.

  Maar ik maak me nog steeds zo'n zorgen. Mijn kinderen hebben zoveel verdriet en ellende mee moeten maken en nog steeds. Mijn dochter is 12 en begint aan de puberteit. Ik maak me zorgen over de invloed die haar stiefmoeder op haar heeft. Het pubergedrag van mijn dochter kan extreem zijn..bij mij..bij papa en stiefmoeder laat ze dat niet zien.
  Ik wil zo graag hulp om mijn kinderen hiervoor te beschermen. ..
  Ik hoop dat je boek mij meer inzicht geeft en dat ik deze informatie kan meenemen in de gesprekken die nog volgen met jeugdbescherming.

  Wat het zo lastig maakt is dat mijn kinderen wel heel graag naar hun vader willen. Mijn dochter vind haar stiefmoeder ook leuk, ze word door haar dan ook flink verwend.
  Mijn ex man ken ik niet meer terug en na 2 jaar heb ik de hoop opgegeven dat hij inzicht gaat krijgen in wat er gebeurd.

  Gr ags