Signalen van narcistisch misbruik


Word jij voortdurend gekwetst in de relatie met je partner of familielid? Twijfel je of het gedrag van de ander wel helemaal klopt, maar is het allemaal zo vaag? Of heeft de ander de diagnose narcistische en/of borderline persoonlijkheidsstoornis? 

 

Check de signalen of je te maken hebt met narcistisch misbruik, oftewel psychische mishandeling, in je relatie of in een familieband. Als jij je in de volgende punten herkent, is het noodzakelijk dat jij hulp zoekt voor jezelf.

 

1.Manipulatie

Er klopt iets niet, maar ik kan het niet precies benoemen. De ander lijkt een spelletje met me te spelen. Hij of zij weet me altijd weer zover te krijgen om dingen te doen waar ik eigenlijk niet achter sta. Ik voel me gebruikt en bedrogen

 

2.Claimen

Ik word opgeslokt en kom niet meer aan mezelf toe. De ander neemt bezit van al mijn tijd en aandacht. Mijn hoofd staat op ontploffen omdat het zich voortdurend vult met alle chaos en drama.

 

3.Geen identiteit

Ik ken mezelf niet. Ik zou mijn karakter niet weten te omschrijven en weet niet wat ik in mijn leven wil. Ik word 'geleefd' door de ander en doe alles op zijn manier. Een eigen mening heb ik niet.

 

4.Geen energie

Ik ben uitgeput door de constante strijd. De ander wil altijd gelijk hebben en in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik voel me leeggezogen en verlies energie. Het ontbreekt me aan kracht om nog iets te ondernemen in het dagelijks leven.

 

5.Oververantwoordelijkheid

Ik moet zijn of haar leven overnemen en de redder in nood zijn. De ander stelt mij verantwoordelijk voor zijn of haar  geluk, het vervullen van behoeften en het oplossen van problemen. Ik doe álles, maar de ander blijft ongelukkig.

 

6.Somberheid

Ik voel me somber, alsof een grauwe sluier mij volledig bedekt. De ander doet alsof alles en iedereen slecht is, klaagt voortdurend over van alles en nog wat en verkeert altijd in onoplosbare problemen. Hij of zij doet alsof de wereld zijn einde nadert. Ik word bang van het leven. 

 

7.Extreem aanpassen

Ik ben voortdurend bang om de ander te kwetsen waardoor hij of zij boos wordt en mij zal straffen of verlaten. Daarom schik ik me volledig naar zijn of haar wensen bij alles wat ik doe. 'Dit zou de ander niet goedkeuren', 'Dan heb ik te weinig tijd voor hem. of haar.'

 

8.Machteloosheid

De ander is de baas over mijn leven en maakt me volledig afhankelijk. Hij of zij is het centrale punt van waaruit alles beslist wordt. Hij of zij bepaalt wat ik doe, zeg, denk en voel. Ik heb niets in te brengen.

 

9.Minderwaardigheid

Ik voel me onzeker, dom en waardeloos. Ik ben een slecht mens dat geen liefde verdient. Ik verpest zijn of haar leven en verdien het om slecht behandeld te worden.  

 

10.Schaamte

Ik ben de ander tot last. Het ligt allemaal aan mij en daarom durf ik er met niemand over te praten. Ook uit angst dat de ander zal ontdekken dat ik over hem of haar 'roddel'. Ik ken niemand die zoiets is overkomen. Niemand zal me geloven

 

11.Verwarring

Ik word meegesleurd op de golven van zijn of haar wisselende buien. Ik weet niet meer wat recht is en wat krom is. Ik weet niet eens meer of de zon geel is. 

 

12.Waakzaamheid

Ik loop op eieren. Hij of zij ziet in ieder klein dingetje een afwijzing van zichzelf. Ik leg ieder woord zorgvuldig op de weegschaal en ben voortdurend alert om mogelijke aanvallen af te weren.

 

13.Schuldgevoel

Hij of zij heeft het zo moeilijk omdat ik alles fout doe. Het komt pas goed als ik verander, maar ondanks dat ik al méér dan mijn best doe om perfect te zijn, is het nooit goed genoeg. 

 

14.Onzichtbaar

Ik word niet serieus genomen. Mijn gevoelens en behoeften worden niet erkend. Zijn of haar problemen zijn altijd véél erger dan de mijne die niets voorstellen en weggewuifd worden. Ik mag niet zeuren. Beter kan ik hem of haar eens helpen. Dat lijkt het enige nut van mijn bestaan te zijn.

 

15.Isoleren

De ander bepaalt wie goed en slecht is. Andere mensen worden óf helemaal opgehemeld óf volledig afgebrand, zonder duidelijke reden. Is iemand ineens niet goed meer, dan mag ik daar ook niet meer mee omgaan. Het lukt me niet om goede relaties op te bouwen met andere mensen en ik voel me eenzaam.

 

16.Gemengde gevoelens

Hij of zij is soms gemeen maar soms ook heel lief. Daardoor durf ik er niets van te zeggen en twijfel ik aan mezelf. Ik kan niet geloven dat iemand écht zo gemeen kan zijn. Daar zal ik zelf wel reden toe geven. De goede momenten brengen me steeds weer bij hem of haar terug.

 

17.Gevangen

Ik voel me gevangen. Alsof de ander constant over mijn schouder meekijkt om me te controleren en bekritiseren. Ik zit 'vast' aan hem of haar. Ik wil me zó graag losrukken, maar het lukt niet. Alsof ik aan een zware ketting lig, alleen is de ketting onzichtbaar. Hoe kan ik er dan uit losbreken?

 

Herkenbaar?

Kortom: het algehele gevoel van de gemiddelde naaste van een narcist of borderliner laat zich het beste omschrijven als 'vanbinnen opgevreten'. Als je jezelf in de bovenstaande kenmerken herkent, heb je te maken met iemand die een negatieve invloed op jou uitoefent.

 

Het is van groot belang dat jij jezelf informeert over dit soort gedrag en het effect ervan op jou als naaste, en hoe je eindelijk voor jezelf kunt kiezen. Dit gedrag is namelijk verre van normaal en hoef je nooit te accepteren. Niet 'omdat' hij of zij je familielid of partner is, niet 'omdat' hij of zij nu eenmaal een stoornis heeft, niet 'omdat' hij of zij het vast niet zo bedoelt, en al helemaal niet 'omdat' je het zou verdienen. Niemand heeft het recht om jou te mishandelen!