narcistisch misbruik psychische mishandeling slachtoffer narcist borderliner eigenwaarde werkboek
Ja, wij zijn slachtoffers van narcistisch misbruik, maar nee, we hoeven geen slachtoffer te blijven! Onbewust kun je te lang in de rol van slachtoffer blijven hangen, wat een belangrijke oorzaak kan zijn dat je geen stap vooruit komt. Hoe worden we slachtoffer af? Hoe komen we weer in onze eigen kracht te staan?

narcist borderliner loskomen narcistisch misbruik narcistische wereld ontvlucht eigenwaarde jasmijn couwenberg omstandersvan
Loskomen van een narcist of borderliner is een zwaar proces. Het is hoofdzakelijk een emotioneel proces dat zich vanbinnen afspeelt, wat het ook zo complex maakt. Hier vind je 8 belangrijke tips waarmee je een goed begin kunt maken om eruit los te breken. Op naar de vrijheid!

manipuleren gesprekken narcistische wereld ontvlucht narcisten borderliners narcistisch misbruik
Manipuleren: het is de tweede natuur van narcisten en borderliners. Soms gebeurt het overduidelijk, soms gebeurt het zo subtiel dat je niets merkt. In dit artikel vind je 4 kenmerken van narcistisch misbruik die je in gesprekken kunt herkennen.

borderline opvoeding borderlinemoeder borderlinemoeders kind verlatingsangst minderwaardigheidscomplex slachtoffer verantwoordelijkheid
Kinderen van borderlinemoeders ondergaan een opvoeding die bestaat een samensmelting en waarin de rollen zijn omgedraaid: het kind vormt een verlengstuk en moet zelf de ouderrol op zich nemen. In dit artikel 3 manieren waarop zo'n opvoeding het kind enorm beschadigt.

narcistisch misbruik keuzes programmering narcistische borderline ouders partner wereld ontvlucht jasmijn couwenberg
Ook al ben je allang ontsnapt aan je narcistische of borderline ouder(s) en/of partner, hun ziekelijke programmering kan nog lang blijven doorwerken. Onbewust leef je nog steeds volgens deze programmering, maak je van hieruit keuzes en loop je telkens vast.

Opgevoed worden door een narcist of borderliner staat garant voor een zware, destructieve jeugd. Eigenlijk is het al een hele prestatie als je het overleeft en de volwassen jaren van je leven weet te bereiken. In dit artikel vind je 30 gevolgen van een narcistische opvoeding én enkele tips om jezelf ervan te 'ontgiften'.

narcistisch misbruik alleen eenzaam familie vrienden depressie
Narcistisch misbruik blijft vernietigend, ook als het allang niet meer op actieve wijze plaatsvindt, bijvoorbeeld doordat het je heeft afgesneden van de buitenwereld en andere mensen, zodat je verder moet leven zonder familie en vrienden.

misverstanden narcisme borderline narcist borderline narcistisch misbruik narcistische wereld ontvlucht jasmijn couwenberg omstandersvan.nl
Er bestaan veel misverstanden over narcisme en borderline. Wat is nu waar, en hoe zit het nu echt? In dit artikel worden 10 misverstanden over narcisme en borderline besproken.

ouderverstoting familieverstoting borderlinemoeder kindermishandeling gevolgen problemen familie jasmijn couwenberg
Ouderverstoting vernietigt een kind al voor het leven, laat staan familieverstoting. Leven zonder familie is niet alleen onprettig en eenzaam, het is ook gevaarlijk, omdat je niemand hebt om op terug te vallen. In dit artikel zet ik een aantal gevolgen uiteen van ouderverstoting/familieverstoting.

narcisten borderliners egoistisch egoisme zelfliefde
Je hebt het waarschijnlijk al duizenden keren gehoord van je narcistische of borderline partner en/of ouder: 'Jij bent zo egoïstisch!' Waarom roepen narcisten en borderliners dit toch altijd zo graag? Wat is de invloed van dat ene zinnetje op jou?

Meer weergeven