narcist borderliner partner relatie liefde afhankelijkheid hersenspoelingen afhankelijk narcistisch misbruik boek eigenwaarde stockholm syndroom
Je wéét dat het beter is om de relatie met de narcist of borderliner te verbreken, of je hebt het al gedaan, maar... je houdt nog zoveel van de ander! Een waar dilemma waar vele (ex-)partners mee worstelen. Maar is dit wel liefde? Of is het een extreme afhankelijkheid als gevolg van de hersenspoelingen, het Stockholm-syndroom?

zelfliefde narcisten borderliners van jezelf houden eigenwaarde narcistisch misbruik gelukkig boek
Narcistisch misbruik zorgt ervoor dat je jezelf gaat haten. Want hoe slechter jij je voelt, hoe blijer en gelukkiger de narcist of borderliner is... Hoog tijd om het tij te keren: in dit artikel ontdek je waarom zelfliefde een geweldig medicijn kan zijn bij je herstel van narcistisch misbruik.

narcist borderliner slachtoffer dader splitsing mishandeling narcistische wereld ontvlucht boek jasmijn couwenberg
In iedere relatie met of opvoeding door een narcist of borderliner bestaat deze tweedeling: dader vs. slachtoffer. Zij zijn het slachtoffer, en jij bent de dader. Zo presenteren ze het. In werkelijkheid is dit HELEMAAL omgedraaid, want er is sprake van narcistisch misbruik, van mishandeling!

narcisten borderliners tijd agenda ontmoedigen narcist borderliner
Narcisten en borderliners gebruiken hun partners en kinderen voor eigenbelang. Ze zijn bij je, omdat ze je nodig hebben; niet vanuit liefde. Daarom bepalen zij jouw agenda en gaat elke seconde van jouw kostbare tijd op aan... de narcist of borderliner.

narcistisch misbruik psychische mishandeling slachtoffer narcist borderliner eigenwaarde werkboek
Ja, wij zijn slachtoffers van narcistisch misbruik, maar nee, we hoeven geen slachtoffer te blijven! Onbewust kun je te lang in de rol van slachtoffer blijven hangen, wat een belangrijke oorzaak kan zijn dat je geen stap vooruit komt. Hoe worden we slachtoffer af? Hoe komen we weer in onze eigen kracht te staan?

narcist borderliner loskomen narcistisch misbruik narcistische wereld ontvlucht eigenwaarde jasmijn couwenberg omstandersvan
Loskomen van een narcist of borderliner is een zwaar proces. Het is hoofdzakelijk een emotioneel proces dat zich vanbinnen afspeelt, wat het ook zo complex maakt. Hier vind je 8 belangrijke tips waarmee je een goed begin kunt maken om eruit los te breken. Op naar de vrijheid!

manipuleren gesprekken narcistische wereld ontvlucht narcisten borderliners narcistisch misbruik
Manipuleren: het is de tweede natuur van narcisten en borderliners. Soms gebeurt het overduidelijk, soms gebeurt het zo subtiel dat je niets merkt. In dit artikel vind je 4 kenmerken van narcistisch misbruik die je in gesprekken kunt herkennen.

borderline opvoeding borderlinemoeder borderlinemoeders kind verlatingsangst minderwaardigheidscomplex slachtoffer verantwoordelijkheid
Kinderen van borderlinemoeders ondergaan een opvoeding die bestaat een samensmelting en waarin de rollen zijn omgedraaid: het kind vormt een verlengstuk en moet zelf de ouderrol op zich nemen. In dit artikel 3 manieren waarop zo'n opvoeding het kind enorm beschadigt.

narcistisch misbruik keuzes programmering narcistische borderline ouders partner wereld ontvlucht jasmijn couwenberg
Ook al ben je allang ontsnapt aan je narcistische of borderline ouder(s) en/of partner, hun ziekelijke programmering kan nog lang blijven doorwerken. Onbewust leef je nog steeds volgens deze programmering, maak je van hieruit keuzes en loop je telkens vast.

Opgevoed worden door een narcist of borderliner staat garant voor een zware, destructieve jeugd. Eigenlijk is het al een hele prestatie als je het overleeft en de volwassen jaren van je leven weet te bereiken. In dit artikel vind je 30 gevolgen van een narcistische opvoeding én enkele tips om jezelf ervan te 'ontgiften'.

Meer weergeven