5 uitspraken die wijzen op ouderverstoting

Ouderverstoting is niet altijd even duidelijk voor de buitenwereld. Deze 5 uitspraken kunnen helpen om ouderverstoting te herkennen.

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg ouderverstoting narcistisch misbruik narcistische borderline boek kind kindermishandeling partnermishandeling moeder vader

De volgende 5 uitspraken van verstotende ouders kom ik steeds weer opnieuw tegen in mijn research voor mijn boek over ouderverstoting:

 

1. 'De vader is niet in beeld'

Je kunt toch gewoon zeggen dat jij en de vader van jullie kind niet meer samen zijn, dat is immers ook de waarheid? Narcistische en borderline moeders willen echter de vader niet in beeld hebben. 

 

2. 'Ik ben moeder en vader tegelijk'

Dat kan niet. Een moeder is een moeder, een vader is een vader. Een moeder en een vader dragen ieder op een andere manier bij aan de ontwikkeling van hun kind. Zonder vader zal een dochter bijvoorbeeld moeite hebben met relaties, omdat zij leerde alleen van haar moeder te houden (dus van iemand die haar mishandelt) en ze niet van haar vader (een liefdevolle man) mocht houden. 

 

3. 'Mijn kind heeft geen vader'

Hoe is het kind dan geboren? Mijn moeder peperde dit erin bij mij, waardoor ik aan klasgenootjes vertelde dat ik geen vader 'had' en ze mij ermee pestten omdat ik 'dus' van een spermadonor zou zijn.

 

4. 'Mijn kind wil zelf zijn vader niet zien'

Dat bestaat niet. Een kind wil altijd zijn beide ouders zien. Zoals ouderverstotingexpert Amy J.L. Baker zegt: "Zelfs de meest wreed mishandelde kinderen die door hun ouders worden geslagen en gemolesteerd vertonen zulk gedrag niet." Het is een bekend gegeven dat kinderen juist toetrekken naar de ouder die hen mishandelt, uit angst en overlevingsdrang, en niet naar de liefdevolle ouder.

 

5. 'Mijn kind heeft geen vader nodig'

Dan kun je ook zeggen dat het kind geen moeder nodig heeft. Een kind heeft altijd beide ouders nodig. Narcistische en borderline moeders zien het kind echter als hun bezit, wat de vader overbodig maakt; alleen voor de verwekking was hij even nodig. 

 

(let ook steeds op de uitdrukking 'mijn kind' in plaats van 'ons kind') 

 

Geloof zulke uitspraken niet!

Geloof het nooit zomaar wanneer iemand deze uitspraken doet. Ouderverstoting is psychische kindermishandeling en partnermishandeling, en blijft helaas nog veel te vaak onzichtbaar voor de buitenwereld.

 

Juist via allerlei opmerkelijke uitspraken, zowel van de verstotende ouder als van het kind, kun je ouderverstoting gaan herkennen. 

 

Zeer binnenkort verschijnt eindelijk mijn boek over ouderverstoting! Als eerste op de hoogte zijn? Laat dan hier je e-mailadres achter!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Wendy (dinsdag, 02 april 2019 12:57)

  Al deze zaken kon mijn moeder niet zeggen want mijn vader was nog in mijn leven. Hij had bezoekrecht. Elke zondag ging ik naar hem en hij bracht me op maandagochtend naar school. De rest van de week verbleef ik bij mijn grootouders langs moeders kant. Op woensdag kwam mijn moeder op bezoek bij haar ouders en dan zag ze mij ook tevens. Af en toe kwam ze ook op zaterdag of tijdens de vakanties. De helft van de vakanties ging ik naar mijn vader, de andere helft moest ik eigenlijk bij mijn moeder zijn, maar was ik meestal bij mijn grootouders. Ze vond het niet leuk dat ik naar mijn vader ging, maakte hem ook steeds zwart. Ze wou eigenlijk dat ik mijn stiefvader als vader zou aannemen. Heb ik nooit gedaan. Diene mens kon niet met kinderen overweg. Ik denk dat ze gewoon pech had dat mijn vader perce in mijn leven wou blijven en daarvoor ook gerechtelijke stappen ondernam. Ik miste wel een moeder. Niet mijn moeder, maar een moeder. Een moeder die echt moeder is voor haar kind en niet het kind enkel wou zien als het haar uitkwam. Ik denk wel dat het bestaan van mijn grootouders en mijn papa die zo volhield om me te zien, me gered hebben. Ik was er anders nog veel erger aan toe dan nu.

 • #2

  Cornelis (woensdag, 03 april 2019 11:28)

  generatie overschrijdend. grootvader gescheiden van oma samen twee kinderen in de jaren 20 van de vorige eeuw. opvallend voor die tijd, hierdoor weg stopgedrag... de twee kinderen een jongen en een meisje, het meisje heeft nooit meer een partner gevonden, vele verklaringen werden hierdoor gegeven, de jongen kon niet bij zijn eigen gevoelens komen, heeft drie meisjes op de wereld gezet, deze meisjes werden als jongens opgevoed en werden geschoffeerd... alles werd door vader uitvergroot en belachelijk gemaakt van deze meisjes; de ene werd jongen of knul genoemd de ander blister en de oudste dikke. vader wilde alleen met zijn vrouw op vakantie naar Frankrijk, de drie dochters werden achtergelaten bij de huishoudelijk hulp. u leest hier al vroeg een verhaal over onthechting. thuis zonder afspraak was niemand welkom.
  vader had na de scheiding ouders hij was 5 jaar nog sporadisch contact met zijn twee kinderen: verhuizing van Amsterdam naar Bussum ( de schande te ontlopen )
  familie leden was opgevallen dat vader zo vreselijk kon schelden en alcohol was zijn vlucht - niet gecorrigeerd onaangepast gedrag - , afspraken buiten de deur waren alcohol afspraken. in deze tijd zouden we zeggen geen contact maar wel drugs.
  de dochters kunnen ook geen man vasthouden, na verloop van een aantal jaren vertonen ze gedrag van afgewezen willen worden, of zoeken een man die ze wegens ongezonde levensstijl toch weer gaat verlaten door de dood, dit weer ter voorkomen van pijn ... afgewezen te worden. van generatie op generatie. lieve aardige voorkomende mannen vinden deze meisjes maar eng... deze worden weggepest.
  omdat ze niet met gevoelens weten om te gaan. voor alles een smoes ( nette familie: zelfs een familie wapen is verzonnen ) hoe dit gedrag zo is gekomen, inmiddels opgevallen door herhaling... herhaling. geen inzicht ... in het eigen gedrag werd bewezen door deskundige. niet leren kijken naar binnen wel naar buiten. alcoholisten kunnen niet voelen wel kijken naar afwijkend gedrag van de ander, de ander vertoond inderdaad afwijkend gedrag... waarom? om te kunnen gaan met de alcoholist en de alcoholist ziet dit wel maar weet niet waar dit vandaan komt. van generatie op generatie. ouderverstoting en voortgaande gevolgen...

 • #3

  Jasmijn Couwenberg (woensdag, 03 april 2019 13:10)

  Ter aanvulling:

  * Vooral degenen die het hardst roepen dat het kind 'echt' zijn vader niet wil zien, maken zich schuldig aan ouderverstoting.
  Hoe krijg je het anders voor elkaar dat het kind zijn andere ouder afwijst?
  Een ouder afwijzen = dwars tegen de natuur ingaan, het is onmenselijk.
  Het kind wijst de andere ouder alleen maar af uit ANGST voor de verstotende ouder.
  Want dat het kind 'liever' bij de verstotende ouder 'wil' blijven, komt niet voort uit liefde, maar uit angst.
  Psychische mishandeling is helaas een sterker bindmiddel dan liefde.
  Ouderverstoting wordt niet voor niets vergeleken met een sekte.

  * Voor degenen die zeggen dat hun kind zijn vader niet wil zien, omdat die vader een narcist of borderliner is:
  Ik had zelf een borderlinemoeder, maar als kind durfde ik haar écht niet af te wijzen.
  Ik was doodsbang voor haar; borderlinewoede zorgt voor psychische verlamming bij het kind (en bij de partner en andere mensen in hun omgeving).
  Nogmaals, mishandelde kinderen trekken juist toe naar de ouder die hen mishandelt.
  Het kind wordt zó extreem angstig gemaakt door die mishandelende ouder dat hij deze juist NIET durft af te wijzen.

 • #4

  Tammy (woensdag, 03 april 2019 13:42)

  Of wanneer het kind vraagt om zijn/haar vader op een verkeerd moment, er word gebulderd dat ze dat nooit meer mogen vragen, doen ze dit wel worden alle spullen ingepakt en zijn ze niet meer welkom. Tevens word dan ook de telefoon afgepakt en de rekening leeg geplukt.
  Het berust allemaal op angst en manipulatie.

 • #5

  Freddy (woensdag, 03 april 2019 18:43)

  toen ,ik in mei 2015, de woning verliet, wist ik op voorhand.dat ik onze toen12 jarige zoon heel weinig zou zien. mijn ex had al 5 jaar een minnaar ,ik bleef speciaal bij haar voor onze zoon .anders was ik al vertrokken ,toen het kind 7 jaar was. toen ik de woonst verliet, zag ik onze zoon op de stoep die naar me wuifde, toen wist ik al dat ik hem heel weinig zou zien. Van 1 mei 2015 zag ik mijn zoon niet meer. Het zou tot 13 februari 2016duren voor ik hem, enkele uurtjes zou te zien krijgen.
  mijn eerste advocaat ,en ex haar pro- deo lieten de zaak telkens uitstellen en speelde samen onder 1 hoedje, toen er op 13 april een tijdelijk vonnis werd uitgesproken, voor 6 maanden. Waar het kind telkens 1 week op zondag ,van 10 tot 19 uur bij papa zou verblijven op woensdag na school tot 19 uur de week er op op zaterdag van 10 tot 19 uur.het spelletje begon al op zondag .papa mag ik naar de jeugdbeweging gaan op zondag, ik zeg ik zie u al zo weinig en dan ga je op de zondagen , nog naar de jeugdbeweging?


  ja maar papa ,als ik niet naar de jeugdbeweging ga ,mag ik niet mee op kamp. Ik spreek de leiding aan,blijkt dat onze zoon van september ,tot de paasvakantie niet naar de jeugdbeweging geweest is kom ik van de leiding te weten, de periode dat ik onze zoon dus niet zag, onze zoon mocht wel i op zaterdag , voor 8 uurtjes komen, maar niet blijven slapen,en zou volgens moeder maar 1 slaapkamer op mijn appartement zijn ,en het kind zou op de vloer moeten slapen volgens moeder. augustus 2016,krijg ik bezoek van een justitie assistente ,om te zien of het kind wel een eigen kamer heeft.
  van het eerste tijdelijk vonnis van 6 maanden, lapt ex al 3 maanden haar laars aan het vonnis.

  Einde september 2016 komt er een definitief vonnis. Waar van 80% bij de moeder en 20% bij de vader en de helft van de school vakanties , en op woensdag na school tot 19 uur bij papa.
  Het spelletje begint terug sms papa ik kan woensdag niet ,komen moet weg. paasvakantie 2017 normaal 1 week bij papa ,ik vraag in januari 2017 ,5 snipperdagen aan mijn werkgever ,voor heel die week van het paasverlof ,zoon komt niet opdagen op maandag de eerste dag van de vakantie ,papa ik heb geen zin om naar jouw te komen , ben op dinsdag dan maar terug gaan werken,


  zo kan ik nog wel even door gaan, kan hier een telefoon boek mee vol schrijven als ik wil ,van toen ik 4 jaar bij men ex vertrokken ben.