Welke mensen plegen narcistisch misbruik?

Wie zijn precies degenen die narcistisch misbruik plegen? Zijn dat alleen narcisten, of ook borderliners? Zit er nog verschil in de ernst van de mishandelingen, en zo ja, waaraan zie je dat?

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistisch misbruik boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcist borderliner narcisten borderliners mishandeling

Het is een misverstand om te denken dat alleen narcisten zich schuldig maken aan narcistisch misbruik, ofwel psychische mishandeling.

 

Vaak zijn beide stoornissen deels of volledig aanwezig

37% van de mensen met de ene stoornis (narcisme of borderline), heeft ook de andere stoornis; tel daarbij nog eens degenen op die niet beide stoornissen volledig hebben maar wel een aantal trekken van de andere stoornis vertonen, en degenen die geen diagnose hebben maar er wel veel of alle trekken van vertonen. 

 

Denk dus niet te snel dat je met een 'pure' narcist te maken hebt, en lees altijd over beide stoornissen. Hoe meer kennis je opdoet over narcistisch misbruik (narcisme én borderline), hoe beter je jezelf kunt beschermen.

 

Ernst van de mishandeling verschilt

De drie meest typerende kenmerken van borderline zijn de extreme slachtofferrol, extreme verlatingsangst en emotionele instabiliteit. Deze kunnen de mishandelingen door borderliners nog vele malen ernstiger maken dan mishandeling door narcisten.

 

Waarom?

 • De extreme slachtofferrol van borderliners is namelijk een zeer - misschien wel de meest - succesvolle manipulatietactiek: de meeste gezonde mensen zullen geneigd zijn iemand in nood hoe dan ook te helpen.
 • Narcisten daarentegen spelen liever de meest grandioze persoon ter wereld.
 • De extreme verlatingsangst van borderliners leidt tot claimen en isoleren, ofwel emotionele gijzeling. Een voorbeeld daarvan is ouderverstoting.
 • Narcisten daarentegen stellen zich niet graag afhankelijk van anderen op.
 • De emotionele instabiliteit van borderliners maakt hen veel onvoorspelbaarder en hysterischer.
 • Narcisten daarentegen zijn veel stabieler.

 

Informatievoorziening is onvolledig

Websites die narcistisch misbruik beschrijven, hebben het vaak alleen over narcisten, zelfs als er soms typisch borderlinegedrag wordt beschreven. Dat is niet alleen jammer, maar ook een ernstige zaak, omdat het zo voor partners en kinderen van borderliners onopgemerkt kan blijven dat zij worden mishandeld.

 

Mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' gaat over narcistisch misbruik, gepleegd door zowel narcisten als borderliners.

 

Engelstalige boeken die ik kan aanraden voor de naasten van borderliners, zijn:

 • 'Understanding the Borderline Mother: Helping Her Children Transcend the Intense, Unpredictable, and Volatile Relationship'; Christine Ann Lawson
 • 'Surviving a Borderline Parent: How to Heal Your Childhood Wounds and Build Trust, Boundaries, and Self-Esteem'; Kimberlee Roth, Freda B. Friedman
 • 'Borderline Personality Disorder: Growing Up With a BPD Mother or Dad - Our Childhood From Hell (Four Author Anthology)'; Natalie Moon, Anne Marie, Sara Kromarti, Irene Massey
 • 'Borderline Mom: A Quick & Dirty Manual of Emotional Self Defense for Children'; Georgiana Wright

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Frits (woensdag, 27 maart 2019 11:12)

  De oorzaak dat wij zo aantrekkelijk zijn voor dit soort mensen met uitzondering van de ouder kind relatie, ligt aan onszelf. De voornaamste reden is een tekort aan zelfliefde waardoor het voor ons oa moeilijk is om onze grenzen te bewaken. Wat mij veel inzicht heeft gegeven is het boek the human Magnet syndrome van Ross Rosenberg.