Een beschadigde identiteit door naamswijziging

Mijn boek over ouderverstoting is nogal lange tijd op de plank blijven liggen. Het schrijven gebeurde steeds in etappes, omdat het echt een heel zwaar onderwerp is en blijft. Momenteel heb ik het weer opgepakt en zit het eindelijk in de afrondende fase!

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg ouderverstoting borderlinemoeder naam wijzigen naamswijziging identiteit vader moeder boek

Hieronder alvast enkele korte stukjes uit het uitgebreide hoofdstuk over de naamswijziging bij kinderen die ouderverstoting meemaken.

 

Overblijfselen uitroeien

"Meestal wil de moeder dat het kind haar naam draagt, om zo alle overblijfselen aan de voormalige relatie met haar echtgenoot uit te roeien, en de band tussen kind en vader te devalueren, volgens de Amerikaanse psycholoog Richard A. Warshak, in zijn boek 'Divorce Poison' (een aanrader trouwens).

 

In de meeste gevallen die hij tegenkwam, vertelde de moeder nooit aan de kinderen dat ze hun naam veranderde, en waarom ze dat deed. Ze begon de naam gewoon te gebruiken in alle mogelijke situaties."

 

Het wijzigen van mijn achternaam

"Op mijn 9e jaar kreeg ik de achternaam van mijn borderlinemoeder. Het enige wat ik me van de naamswijziging herinner, is dat ze mij op school liet trakteren vanwege dit 'heuglijke' feit. Trakteren in de klas deed je wanneer je jarig was. Er waren wel eens kinderen die trakteerden omdat ze een broertje of zusje kregen.

 

Maar niemand trakteerde omdat hij een andere achternaam kreeg. Niemand anders kreeg een andere achternaam. Ik wel, zodat ik weer moest opvallen, me het buitenbeentje kon voelen, en me kapot kon schamen."

 

Een nieuwe achternaam is geen nieuw kapsel

"Als een kind onder een bepaalde naam geboren is, dan is dat zijn of haar identiteit. Daar hoor je niet aan te sleutelen. Het is niet even een nieuw kapsel wat je je kind aanmeet, maar een nieuwe náám. Een kind heeft nu eenmaal twee ouders – wat een kind ook nodig heeft. Ouders vormen de afkomst van hun kind.

 

Met een naamswijziging wis je de halve identiteit van het kind uit. Het kind raakt nóg verder ontworteld, een ontworteling die al in gang werd gezet toen het kind zijn vader niet meer mocht zien."

 

Een vader is en blijft altijd een vader

"Je hebt er als moeder zelf voor gekozen om met je ex-echtgenoot een kind te krijgen; dat jij je ex nu niet meer wilt zien, en zelfs zijn naam niet meer wilt tegenkomen, is iets tussen partners onderling. Daar staat het kind buiten. 

 

Een scheiding betekent niet dat de vader ineens geen vader meer zou zijn. Hij is en blijft altijd de vader. Een moeder is niet belangrijker dan een vader, een vader is geen tweederangs burger ten opzichte van de moeder."

 

Op de hoogte blijven?

Als eerste op de hoogte zijn van de verschijning van mijn boek? Laat dan hier je e-mailadres achter! 

 

Commentaren: 2 (Discussie gesloten)
 • #1

  Deva de Bruijn (zondag, 17 maart 2019 10:40)

  Mooi artikel!

  Ik heb zelf mijn voornaam gewijzigd met behulp van mijn vrienden en wil ook mijn achternaam wijzigen. Voor mij is dit een bevrijding. Het is voor mij een hulp van mijn valse identiteit af te komen. Mss is het fijn voor mensen als je dit bij het artikel zet, dat het heelzaam kan zijn als mensen dit zelf doen. Ik ken meer mensen die dit gedaan hebben.

 • #2

  Jasmijn Couwenberg (woensdag, 27 maart 2019 10:45)

  Dank je wel voor je aanvulling Deva! Voor zover ik weet is dat alleen mogelijk met behulp van de dienst Justis. Een lange procedure, maar inderdaad fijn dat het kan!