Wat als je nog boos bent op de narcist of borderliner?

Na narcistisch misbruik kun je nog kampen met woede of wraakideeën ten opzichte van de narcist/borderliner. Hoe ga je daarmee om? Hoe bevrijd je jezelf van deze haat? Hoe zet je deze om in liefde?

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline zelfontwikkeling herstellen woede wraak boos zelfliefde strijd accepteren

Na narcistisch misbruik kun je nog steeds woede voelen en denken dat je de narcist/borderliner haat. Misschien zeg je nu: 'Ik dénk dat niet, ik haat hem/haar ook echt!' Toch is het enkel een gedachte. Een gedachte die jou (en niet de ander) pijn doet, want jij denkt en voelt deze haat. Het is haat voor de ander, die jij tegen jezelf uit in jouw eigen gedachten.

 

Het had niet 'mogen' gebeuren...

Woede omdat je vindt dat je niet onrechtvaardig behandeld had mogen worden, woede omdat het niet was zoals je het graag had willen zien. Is het realistisch om te verwachten dat geen enkel onrecht jou mag treffen?

 

Nee, helaas maakt iedereen tegenslagen mee in het leven. Als je dat niet onder ogen wil zien, sluit je je ogen voor de realiteit. Dan strijd je tegen de onveranderlijke feiten.

 

Niet dat je geen woede mag voelen, maar het is net als met het slachtofferschap: blijf er niet te lang in hangen, want het brengt je nergens, het bezorgt je alleen maar meer (nieuwe) pijn. Pijn die jij op dat moment zelf creëert, want het narcistisch misbruik ligt allang achter je en is niet meer aanwezig in het heden.

 

Wraak betekent oorlog

Vanuit woede, haat en onmacht kun je de behoefte voelen om de narcist/borderliner te straffen. Als je deze behoefte probeert te vervullen, al is het alleen maar in gedachten, ontketen je een oorlog. Oorlog is strijd, en strijden is het tegenovergestelde van accepteren en loslaten. Je duikt dan juist in alle pijn, pijn waarvan je juist verlost wilt zijn.

 

Je strijdt tegen de narcist/borderliner, denk je, maar in feite strijd je tegen jezelf, omdat de pijn nu eenmaal in jou zit, onderdeel van jou is... Haat voor de ander, voor wie of wat dan ook, keert zich altijd tegen je.

 

Woede blokkeert jouw herstel

Vasthouden aan woede blokkeert jouw herstel. Door boos te blijven richt je je op de ander, terwijl verandering van jouw situatie alleen vanuit jezelf mogelijk is. De narcist/borderliner kan en hoeft niet te veranderen, want alleen jij kunt jezelf gelukkig maken. Zolang je je op de ander richt, zal jouw situatie niet veranderen.  

 

Verruil woede en haat voor liefde

Verruil je woede en haat liever voor liefde voor jezelf. Accepteer dat je hetgeen waarover je boos bent niet kunt veranderen. Erken dat jij met woede alleen jezelf pijn doet. Want waarom zou je jezelf vullen met haat voor de narcist/borderliner, als je jezelf ook kunt vullen met liefde voor jezelf?

 

Wat je ook voelt, haat of liefde, jij vult jezelf ermee, en hebt er dus  alleen jezelf mee. Wat is dan nog het nut ervan om haat voor de ander te voelen? Jij dient te herstellen van wat je hebt meegemaakt met de narcist/borderliner, wat betekent dat je focus volledig op jezelf dient te liggen.

 

Dat is de enige weg om te kunnen herstellen. Alleen jij kunt dat herstel in werking stellen!

 

Verleg de focus naar jezelf

Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' helpt jou om je weer op jezelf te richten, om zelfliefde te ontwikkelen en je eigen kracht aan te boren. Alleen door je focus volledig te verleggen naar jezelf kun jij weer herstellen van narcistisch misbruik!

 

Commentaren: 3 (Discussie gesloten)
 • #1

  rita doppler (zaterdag, 23 februari 2019 16:33)

  ik haat hem niet meer maar vaak nog wel de dingen die hij gezegt heeft...…!!!!!! Ik vind het werkboek nog best wel moeilijk.....kom dan terecht bij mijn jeugd en begrijp dan ook waarom ik altijd voor anderen klaar wil staan,dan word ik nog verdrietiger over alles en moet een paar dagen stoppen met verder gaan in het Werkboek!!!!! Tot dat mijn gedachten springen van....ik mis hem..maar het is NU zo moeilijk.....maar ik heb een goede beslissing genomen maar het doet zoveel pijn!!!!! Dan ga ik weer met het Werkboek bezig!!!!!!

 • #2

  Wendy (zaterdag, 23 februari 2019 19:26)

  Een waarheid als een koe. Maar verdomd moeilijk.

 • #3

  Astrid (zaterdag, 23 februari 2019 21:09)

  Dit artikel geeft mij zoveel rust.... bedankt Jasmijn ❤️