5 tips om niet terug te gaan naar de narcist/borderliner

Nadat je je relatie/familieband met de narcist/borderliner hebt verbroken, kun je soms nog wel eens in de verleiding komen om toch weer contact te zoeken. Hier volgen 5 tips om te voorkomen dat je terug gaat.

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistisch misbruik werkboek boek eigenwaarde zelfliefde narcist borderliner contact liefde tips relatie familie

Narcistisch misbruik is een allesbehalve gezonde situatie. Zodra je deze achter je hebt gelaten, ligt er een wereld vol vreugde, rust en vrijheid op je te wachten en kun je aan je herstel beginnen.

 

Zeker in het begin kun je echter toch nog wel eens je twijfels hebben: heb je er wel goed aan gedaan? Wat nou, als je het nog eens probeert? Of je mist de ander gewoon...

 

Je kunt in de verleiding komen om toch weer contact op te nemen met de narcist/borderliner, wat niet bepaald een goed idee is. Bescherm jezelf met de volgende 5 tips!

 

1.Je bent niet voor niets weggegaan

Dat is al een hele grote stap, die je niet zomaar zet. Je wilde al veel langer het contact verbreken, maar het lukte steeds maar niet, omdat je door de schadelijke emotionele binding met de narcist/borderliner steeds weer teruggezogen werd. Durf je de stap eenmaal te zetten, wees dan trots op jezelf en blijf bij je dappere beslissing.

 

2.Wis alle contactgegevens

Neem een nieuw telefoonnummer én verwijder alle contactgegevens van de narcist/borderliner. Mocht je ooit op een zwak moment overwegen om weer contact te zoeken, dan kan dat dus niet meer. Zo bescherm je jezelf.

 

3.Je hebt andermans liefde niet nodig

Door het narcistisch misbruik kwam je jarenlang liefde tekort. Overweeg niet om terug te gaan, alleen maar voor wat zeldzame kruimeltjes liefde. Liefde vind je alleen in jezelf. Zelfliefde is de enige liefde die je nodig hebt: deze is puur en onvoorwaardelijk en omdat je deze bij je draagt, raak je deze ook nooit meer kwijt.

 

4.Je mist de ander niet écht

Je denkt dat je de narcist/borderliner mist, zeker wanneer je weer denkt aan de goede momenten die er ook zeker waren. Wat je écht mist, is niet de ander, maar die momenten. Momenten die extra veel voor je betekenden, omdat ze zeldzaam waren en je ze als een soort geschenk beschouwd kunt hebben. Maak liever nieuwe mooie herinneringen door zelf leuke dingen te doen!

 

5.Je bent niet alleen

Je voelt je alleen. Maar niet omdat je nu zonder de narcist/borderliner leeft, maar omdat je te ver verwijderd bent geraakt van jezelf. Besteed aandacht aan jezelf, wees je eigen gezelschap, doe alles wat jou plezier geeft. Als je weer in contact staat met jezelf, ben je nooit meer alleen.

 

De allerbeste tip?

De allerbeste tip luidt: hoe meer je van jezelf houdt, hoe minder je naar andermans liefde verlangt!

 

Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' helpt jou in 15 lessen om je zelfliefde terug te vinden, zodat je niet meer bij anderen naar liefde hoeft te zoeken!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  rita doppler (donderdag, 14 februari 2019 06:25)

  ik heb het boek en werkboek van jouw ontvangen.....nu nog aan beginnen...lijkt me zo vermoeiend maar ga het doen!!! Wat je nu schreef over gemis en contact herken ik......dat vind ik het moeilijkste....maar je hebt volkomen gelijk hierin. Verstandelijk weet ik het maar OJEEEE...mijn gevoel !!!!!!!

 • #2

  Toine Hoenderboom (donderdag, 14 februari 2019 13:50)

  Lieve Rita, gun jezelf de tijd en maak er geen moeten van. Je hebt het zo te lezen erg zwaar gehad. Nu komt er nog te veel op je af. Zelf heb ik dat ook ervaren 4 jaar terug. Nu kan ik er gemengd positief op terug kijken en is het een levensles die je toekomst grotendeels inricht. Je moet het achter je laten en tegelijkertijd blijf je het bij je dragen. Kortom je moet het leven voortzetten. En dat kun jij beter dan de narcist. Die narcist heeft geen perspectief op het leven. Het moment dat jij werkelijk los kwam van de narcist heb jij heel bewust ervaren. De narcist heeft dat moment nooit meegemaakt omdat die nooit echt verbonden is geweest. Ga vooral van vandaag genieten, het is Valentijnsdag! Als ik je adres had kreeg je van mij een kaartje! Gewoon omdat je goed bezig bent! Sterkte met je bevrijding!

 • #3

  Layla (zondag, 17 februari 2019 12:27)

  Ik zit nu ook on een hele moeilijke situatie. Mijn moeder heeft me eerst een stiltebehandeling gegeven en nu ben ik weer haar prooi. Ze belt en stalkt mij en spreekt de meest afschuwelijke dingen in. Ze dreigt me als ik niet reageer dat ik haar dochter niet meer ben. Het is zo verschrikkelijk. Natuurlijk heb ik niet gereageerd en ze blijft mij stalken. Heb alle berichten gewist. Ik heb haar nummer niet gewist en niet geblokkeerd omdat via haar de enige manier om nog contact te zoeken met mijn lieve vader. Mijn vader heeft ze ook opgefokt om mij te dreigen. Ik ben er niet oo in gegaan maar het sloot mij. Ze is nu bezig mij kapot te maken. Wat kan ik doen!!! Ik reageer niet en ben trots op mezelf dat ik dat kan wn durf. Ze stuurt mij op een dag wel 10 ingesproken audios en zelfs midden in de nacht. Het beangstigd mij zeer en wil mezelf en man beschermen.

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (zondag, 17 februari 2019 15:56)

  Layla, zolang je contact houdt, blijft dit voortduren