Dit heb je nodig om te herstellen van narcistisch misbruik

Hoe kun je herstellen van narcistisch misbruik? Wat heb je er voor nodig? In dit blogartikel noem ik de 5 belangrijkste zaken die onmisbaar zijn om écht te kunnen herstellen van narcistisch misbruik.

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistisch misbruik boek narcistische wereld ontvlucht herstellen zelfliefde narcisme borderline

1.Kennis

Lezen, lezen en nog eens lezen. Lees zoveel mogelijk over narcistisch misbruik, narcisme en borderline. Je moet eerst weten wat er aan de hand is, alvorens iets aan je situatie te kunnen veranderen (en te gaan beseffen dát je iets moet veranderen). Zodra je de manipulaties kunt herkennen en doorzien, kun je deze gaan afweren.  

 

2.Verantwoordelijkheid

Je werd slachtoffer, maar pas op dat je hier niet te lang in blijft hangen, want het maakt je machteloos. Pas als je jezelf niet langer als slachtoffer blijft zien en niet langer je ernaar blijft gedragen, krijg je weer de macht terug over je eigen leven. Gebeurd is gebeurd, het is nu jouw verantwoordelijkheid hoe je ermee omgaat.

 

3.Acceptatie

Accepteer wat er gebeurd is. Accepteren is niet hetzelfde als goedkeuren, je hoeft het niet goed en leuk te gaan vinden. Accepteren betekent dat je het verleden laat zoals het is, omdat je het onveranderlijke toch niet kunt veranderen. Stop deze zinloze strijd.

 

4.Zelfliefde

Al die tijd leefde je zonder liefde, omdat je het jezelf niet gaf en niet gunde. Je zal zelfliefde moeten gaan ontwikkelen, zodat je eindelijk voor jezelf kunt kiezen, jezelf gelukkig kunt maken en kunt gaan leven in plaats van overleven. Zelfliefde is psychische zuurstof.

 

5.Jezelf

Alles wat je nodig hebt, vind je nergens anders, behalve in jezelf. Zolang je de oplossing in de buitenwereld zoekt, vind je deze niet, omdat de oplossing altijd in jezelf ligt. Het is aan jou om je eigen innerlijke bron te vinden en te benutten.

 

Hulp nodig om je innerlijke bron aan te boren? Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' helpt jou daar graag bij!

 

Commentaren: 9 (Discussie gesloten)
 • #1

  Anton (vrijdag, 08 februari 2019 18:14)

  Dank je wel voor telkens je heldere berichten Jasmijn!

 • #2

  Layla (vrijdag, 08 februari 2019 18:55)

  Mijn narcistische moeder blijft maar in dat cirkeltje ,aardig , aanval en stiltebehandeling.
  Nu ik dat allemaal negeer en niet meer op inga is ze weer doodziek. Het mooie van alles is dat ik haar door heb en in de soep gaat laat koken. Het blijft frustrerend. Elke keer maar in de angst dat de telefoon weer gaat. Mijn maag draait om. Wat doet ze haar kinderen toch aan.

 • #3

  Jasmijn Couwenberg (vrijdag, 08 februari 2019 20:40)

  Graag gedaan Anton, dank je wel voor je reactie!

  Layla: het gaat niet om wat de ander doet, maar om hoe jij ermee omgaat.

 • #4

  Renate (vrijdag, 08 februari 2019 23:20)

  Layla,

  Dit zou ik zelf opgeschreven kunnen hebben maar ik heb de cirkel doorbroken door het contact te verbreken. Het was genoeg. Te lang, te veel alles geslikt en over mijn grenzen gegaan. Het is inmiddels 3 jaar geleden en nog steeds een opluchting. Ongelofelijk voor heel veel mensen. Het blijft nog altijd een taboe als je het contact met één of beide ouders verbreekt. Ik wens je heel veel sterkte.

 • #5

  As (zaterdag, 09 februari 2019 08:59)

  Ik wil heel graag de knoop doorhakken om door te gaan met mijn eigen leven in plaats van te blijven overleven in mijn huwelijk. En ik zit vaak op dat punt maar durf het dan toch nog niet. Ik heb vorig jaar therapie gehad omdat ik zelf zo in de war was, met wie ik was of eigenlijk niet meer was. De therapeut zei zelfs toen dat je nog bij hem blijft. Angst, twijfel maar snap zelf niet waarom. Je zit al jaren gevangen in een patroon en ik weet dat het beter voor me is en voor iedereen om beslissingen te nemen, dochter 21 en zoon van 16. Maar waarom heb ik dan niet de moed om te zeggen ik wil scheiden. Want hij voelt ook zeker wel dat het niet goed is zo ons huwelijk maar ik blijk veranderd in zijn ogen dus wacht hij rustig af. Maar ik ben niet veranderd ik doorzie alles meer en anders doordat ik nu wel grenzen stel die ik nooit genoeg heb gehad. Hopelijk heeft u nog advies of tips voor mij zodat ik eindelijk door kan met mijn leven te leven.

 • #6

  Jasmijn Couwenberg (zaterdag, 09 februari 2019 10:36)

  As: in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' vind je heel veel informatie die jou verder helpt

 • #7

  As (zaterdag, 09 februari 2019 12:12)

  Dank je wel Jasmijn voor de tip ik zou het ook graag bestellen maar zou niet weten waar ik het boek moet "laten" ivm met zijn controlerende gedrag en een ebook moet ook via overschrijven betaald worden en aangezien daar ook veel controle op is en mezelf geen verklaring wil laten afleggen tegenover hem waarom ik zo'n boek koop...... Of moet ik het gewoon doen....

 • #8

  As (zondag, 17 februari 2019 15:48)

  Ik heb het ebook besteld wel via een vriendin en gelijk begonnen om om te gaan lezen. Wat zijn er veel gelijkenissen en duidelijkheid in jou boek ik werd zelfs emotioneel bij bepaalde hoofdstukken omdat het zo binnenkwam en als je het leest alsof je waas voor de ogen verdwijnt. Ik ga met veel positieve energie je boek lezen en hoop zo dat mijn kwartje(s) gaat vallen en mezelf een beter leven gun.

 • #9

  Jasmijn Couwenberg (zondag, 17 februari 2019 15:54)

  Superfijn om te horen As dat het toch gelukt is, en dat je er zoveel aan hebt! Ik wens je heel veel succes, het gaat je lukken!