Wat is narcistisch misbruik/psychische mishandeling?

Narcistisch misbruik is psychische mishandeling. Maar wat houdt het nu precies in? Hoe openbaart het zich, welk gedrag hoort hierbij? In dit artikel leg ik uit wat narcistisch misbruik ofwel psychische mishandeling precies is. 

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline psychische mishandeling kenmerken

In plaats van fysieke klappen, krijg je psychische klappen te verduren. Het gaat om macht, controle, uitbuiting, isoleren, vernedering, verwaarlozing, intimidatie, bedreiging, straf, verbaal geweld en manipulaties. 

 

Ook lieve gebaren

Om het extra verwarrend te maken, wordt dit verdoezeld door het (openlijke maar vaker verborgen) gemene gedrag af te wisselen met lieve gebaren en momenten waarop er niets aan de hand is of het zelfs goed en leuk lijkt te gaan. Deze afwisseling is nodig om jou op ziekelijke wijze aan de misbruiker te binden.

 

Moeilijk te herkennen

De misbruiker weet het gedrag op geloofwaardige wijze goed te praten, waardoor het geen mishandeling lijkt, en doet jou aan jezelf twijfelen of jij het wel goed gezien hebt. Daarnaast kun je het vanuit je jeugd gewend zijn waardoor het 'vertrouwd' voelt: je leerde dat dit liefde is en weet gewoon niet beter.

 

Het voltrekt zich geleidelijk

Narcistisch misbruik voltrekt zich zo geleidelijk en subtiel dat je steeds zwakker en uiteindelijk helemaal verstrikt raakt. Juist vanwege dit sluipende en gemengde karakter kan het iedereen overkomen, en merk je pas dat het goed mis is wanneer het al te laat is.

 

Het legt je lam

Je bent alle controle over jezelf en je gedachten verloren en gelooft dat het aan jezelf ligt. Inmiddels vind je jezelf zo waardeloos dat je jezelf ook geen beter leven meer gunt. Je denkt dat je deze ellende verdient.

 

Hoe moet je je verdedigen als je verdediging is afgebroken? En waarom zou je je nog verdedigen als je jezelf niet meer de moeite waard vindt?

 

Emotionele ketting

Je ligt aan een emotionele ketting, bent een marionet in handen van de misbruiker, bent verslaafd geraakt aan de kruimeltjes liefde die je af en toe krijgt, en houdt tegelijkertijd nog steeds van de misbruiker...

 

182 kenmerken van narcistisch misbruik

Wil je concreet weten hoe narcistisch misbruik eruit ziet, met voorbeelden van gedragingen, check dan de lijst met 182 kenmerken van narcistisch misbruik.

 

Enkele voorbeelden: 

  • 'Luisteren naar je wensen en voorkeuren en vervolgens precies het tegenovergestelde doen'
  • 'Niets willen doen wat jij leuk vindt, of erbij lopen mokken of bewust aansturen op een mislukking'
  • 'Ontmoedigen of voorkomen dat je activiteiten buitenshuis onderneemt'

Je vindt de lijst in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'.

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.