Moet jij veranderen, of de narcist/borderliner?

Wat is er voor nodig om écht te kunnen herstellen van narcistisch misbruik? Veel te vaak wijzen we met de vinger naar de ander. Maar de oplossing zit altijd in jezelf.

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcisme borderline narcistische wereld ontvlucht boek herstellen zelfliefde narcistisch misbruik

Als je moeite ervaart met het herstellen van narcistisch misbruik, kun je soms geneigd zijn om te denken: 'Het is allemaal de schuld van de narcist/borderliner, mijn leven is verpest, het komt nooit meer goed!'

 

En: 'De ander heeft mij dit toch 'aangedaan', ik ben hier toch 'het slachtoffer'! Hij/zij moet maar veranderen, met mij is niks mis!'

 

En zo blijf je in de slachtofferpositie zitten, een machteloze positie.

 

Op de juiste manier ermee omgaan

Zo dacht ik vroeger ook. Totdat ik me realiseerde dat ik zelf gewoon de juiste manier moest vinden om ermee om te gaan, maar het me nog niet lukte om deze te vinden; dáár had ik moeite mee, dát deed me pijn. Je hebt alleen maar invloed op jezelf, niet op de ander.

 

Een van de manieren om ermee om te gaan, is op een andere manier ernaar kijken. Daar schrijf ik een andere keer over (en daarover gaat ook mijn tweede nog te verschijnen werkboek). Ik beschrijf nu eerst een andere manier, namelijk het ontwikkelen van zelfliefde.

 

Het ontbreekt je aan zelfliefde

Je eigenwaarde is flink aangetast door narcistisch misbruik: jij mocht niet van jezelf houden, en was het ook niet waard om van te houden, zo maakte de narcist/borderliner jou altijd wijs.

 

Zelfliefde is echter wél nodig om gezond en gelukkig te kunnen zijn, anders blijf je telkens weer vastlopen op allerlei gebieden in het leven, en blijf je het verleden herhalen. Het is psychische zuurstof. In mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' help ik jou in 7 stappen om weer van jezelf te gaan houden.

 

Alleen jij kunt veranderen

Je kunt de narcist/borderliner niet veranderen. En al zou je hem/haar wel kunnen veranderen, word jij daar dan gelukkiger van? Nee, want het geluk zit altijd in jezelf. Jij zal inderdaad 'moeten' veranderen...

 

Jij zal aan jezelf moeten gaan werken, op het gebied van persoonlijke groei, om écht te kunnen herstellen van narcistisch misbruik. Niet omdat je dom of slecht zou zijn, maar om jouw volle potentie naar boven te halen zodat je eindelijk gelukkig kunt zijn!

 

Focus op jezelf, niet op de ander

Het is niet je eigen schuld dat je mishandeling meemaakte, wél is het jouw verantwoordelijkheid om er vervolgens op de juiste manier mee om te gaan.

 

Want zolang jij je blijft focussen op het wangedrag van de ander en op het verleden, in plaats van op jouw eigen herstel en op het heden, hoe denk je dan te herstellen? 

 

De oplossing zit altijd in jezelf

De oplossing zit altijd in jezelf, en zodra je je dat realiseert, zet je je herstel in werking. Dan kan de toekomst alleen maar beter worden dan het verleden!

 

De 7 stappen die je via mijn werkboek doorloopt om van jezelf te houden, zijn: 'Erken je basisrechten', 'Gun jezelf liefde', 'Wat is liefde?', 'Wees mild voor jezelf', 'Breng je behoeften in kaart', 'Geven en nemen in balans' en 'Voed jezelf'.

 

Commentaren: 3 (Discussie gesloten)
 • #1

  Astrid (zaterdag, 26 januari 2019 19:03)

  Mooi mooi mooi.... ik wist het al maar dan ook nog ernaar handelen..... ik ga iedere dag dit stuk lezen net zolang totdat het in iedere vezel van mijn lijf zit! Dank je Jasmijn dit is waar het naar mijn mening om draait. Het begint en eindigt bij jezelf ❤️

 • #2

  Wendy (zaterdag, 26 januari 2019 22:55)

  Ik probeer heel hard. Lukken doet het nog niet, maar we blijven proberen.

 • #3

  Karin (maandag, 28 januari 2019 15:27)

  Bij mij is het herstel pas begonnen na het definitief verbreken van het contact in 2015 met mijn borderline moeder en mijn broer, die haar oogappel was. Hoewel ik juist hierna merkte hoe ik geestelijk afhankelijk was van mijn moeder. De hele dag hoorde ik in mijn hoofd haar stem. Alsof zij mij continu controleerde. Ik kwam in een psychische crisis terecht en kwam erdoorheen met hulp van mijn huisarts en een psycholoog. Nu ruim een jaar na haar overlijden kan ik zeggen dat ik volledig hersteld ben. Ik ben nog meer akelige feiten te weten gekomen via haar notaris, waarbij ik nu zeker weet dat zij mij het licht niet in de ogen gunde. Het vreemde is dat de feiten mij nu juist rust geven. Alles valt op zijn plek. Ik had mijn hele leven het idee of de hoop dat ze toch wel het beste met mij voor had. Er waren periodes van kleineren en dan ineens weer poeslief en aardig doen. Ik wist niet wat ik aan haar had, wist niet dat ze een borderline stoornis had en voelde mij zeer onveilig.