Wat narcistisch misbruik mij leerde: 5 wijze lessen

Narcistisch misbruik is allesbehalve prettig om mee te maken, maar als je je nu concentreert op de lessen die het in zich draagt, kun je er wat positiefs uit halen, en dat kan jouw leven alleen maar mooier maken dan het was.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner eigenwaarde herstellen lessen

Laat narcistisch misbruik geen zware rugzak zijn die je levenslang moet meedragen. Het bevat ook wijze lessen die, als we ze opmerken en integreren, ons leven juist een stuk mooier en lichter kunnen maken.

 

Hieronder vind je 5 van de vele wijze lessen die ik leerde:

 

1.Jouw eigenwaarde staat vast

Jouw eigenwaarde is niet afhankelijk van anderen en wordt niet bepaald door hun mening. Niemand heeft goedkeuring nodig om te zijn wie hij/zij is. Sta erboven door zelf in je eigenwaarde te geloven! 

 

2.Liefde vind je in jezelf

Zoals de oplossing ook altijd in jezelf zit, zo zit liefde ook altijd in jezelf. Hou je van jezelf, dan draag je de liefde altijd bij je, wat er ook gebeurt.

 

3.Je mag tijd aan jezelf besteden

Het is jouw leven, dat jij geheel naar eigen wens mag invullen. Stop met geleefd worden, maar lééf. Schrap het woord 'moeten', je mag nu alleen nog maar van alles! 

 

4.Je mag jezelf beschermen

Je mág afstand nemen van destructieve personen en situaties. Het is simpelweg je recht (en plicht) om jezelf te beschermen.

 

5.Het leven kan ook mooi zijn

Het leven kent ook positiviteit en schoonheid. De mooie dingen die op je pad komen zijn als een cadeautje, dus wees dankbaar en geniet ervan! 

 

Durf voor jezelf te kiezen!

Wil jij ontdekken hoe je de liefde in jezelf kunt vinden, hoe jij weer in je kracht kunt gaan staan en daadwerkelijk voor jezelf kunt kiezen, zodat je weer gelukkig bent? Dan helpt mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' jou daar graag bij. 

 

Commentaren: 14 (Discussie gesloten)
 • #1

  Marion (dinsdag, 16 oktober 2018 13:05)

  Dit zijn precies ook de lessen die ik geleerd heb en ook nog aan het leren ben. Heerlijk om ze hier zo op een rijtje te zien staan.

 • #2

  Raphaël (dinsdag, 16 oktober 2018 13:08)

  Leuke vraag! :)

  Ten eerste, heb ik geleerd conflicten niet uit de weg te gaan of bang te zijn voor iemands woede.
  Daarnaast heb ik geleerd dat ik aandacht moet geven aan wat goed voelt voor mij. Ontdekken waar mijn behoeftes liggen en wat ik wil (in relaties/leven) is een mooie gewaarwording.
  Vervolgens heb ik geleerd om deze respectvol te uitten en er ook voor te gaan ´staan´. Hoe een ander mijn gevoelens en emoties ook afkeurt of er niet naar kan/wil luisteren, ik volg nu meer mijn gevoel.
  Ook heb ik geleerd dat niet iedereen denkt/is zoals ik. En ik kan anderen niet veranderen ook al heb ik dat heel hard geprobeerd. Soms werken relaties gewoon niet (zoals ik zou willen).

 • #3

  Wendy (dinsdag, 16 oktober 2018 13:49)

  Zit op dit moment wat in een negatieve fase, mede door wekenlang ziekte van zowel de kids als mezelf :-( Dus veel positieve dingen ga ik op dit moment niet opsommen, alhoewel die er wel al eens zijn hoor. Ik heb vooral geleerd dat heel veel mensen heel oppervlakkig zijn, denken dat ze zelf alles het beste weten en willen hun mening ook altijd opleggen aan anderen. Denken niet na over de gevolgen van hun daden en doen maar op. Op dit moment lijkt het alsof heel de wereld narcistisch is. Als ik buiten kom, schoolpoort, winkel, hobby's ervaar ik 90% van de mensen als bot, dom en narcistisch. Direct veroordeling als je niet leeft zoals zij. Ik ben dan wel een buitenbeentje ;-), heb een levensvisie die lijnrecht tegenover de maatschappij staat, maar dat neemt niet weg dat die daarom slecht of fout is. Of ik nou probeer begrip op te brengen voor anderen of niet, of ik nou respectvol omga met anderen of niet, of ik beleefd ben of niet, ik krijg het niet terug. Het enige dat ik terugkrijg is veroordeling en botheid. Eenders welk onderwerp , men wil altijd hun mening opdringen aan mij en men staat zelf nooit open voor vernieuwing of vooral verzachting van onze maatschappij. Die opvatting krijgt mijn dochter zelfs op school. Ze moet "harder" worden. Waarom moet een kind van 8 "harder" worden? Zou de wereld niet beter wat "zachter" worden? Het is al hard genoeg.

 • #4

  S (dinsdag, 16 oktober 2018 14:03)

  Een zwak punt van mij waar ik vreselijk last van had en waar ze, mijn narcistische zus en haar pleitbezorger, mij fijn op wisten te pakken x op x: schaamtegevoel. Ik laat ze lekker in de waan dat ik daar nog steeds veel last van heb. Dat geeft mij een heerlijk machtig gevoel. Ik lach ze stiekem uit. Dankzij hun gestoorde acties ben ik lekker van mijn schaamtegevoel af ;-)

 • #5

  Kat83 (dinsdag, 16 oktober 2018 18:20)

  Beste Jasmijn,

  Bedankt voor dit artikel, het is inderdaad waar. Mijn ratio weet deze lessen maar ik moet nog door het gevoel heen want dit proces is absoluut zwaar. Ik zie de lessen wel en dat is leuk waar ik vroeger meer verdriet had. Het verdriet is er nog steeds maar ik ben blij met die vrijheid en ik zie alles meer van een afstand. Sta niet meer zo gericht op het pleasen van mensen en kan zo beter mensen van een afstand beoordelen en zien hoe ik me voel bij hen en durf veel meer mijn grenzen aangeven, dus ik ben op weg en dat voelt fijn. Nog niet helemaal geïndividualiseerd maar hoop op die dag! Bedankt voor je hulp alvast!

 • #6

  Dileen Cindy (dinsdag, 16 oktober 2018 18:28)

  Bedankt voor jou boek te schrijven. Duidelijke spiegels in duidelijke taal.
  Dikke pluim Jamijn Couwenberg.
  Liefs vanuit Antwerpen

 • #7

  Sarah (dinsdag, 16 oktober 2018 22:52)

  Al mijn glimlachen in mijn lijf zijn echte kadoos. Voel me eindelijk vrij en kom tot ontdekking dat ik warm en liefdevol ben maar ook geestelijk sterk. En nu zoveel lan genieten van de fijne mensen om me heen en mijn gezin

 • #8

  Carla Brinkerink (woensdag, 17 oktober 2018 07:57)

  Lieve Jasmijn,

  Het is inderdaad het gevoel dat ik mijn 'tweede jeugd' aan het inhalen ben, ik mag mijzelf zijn en hoeft niet meer voor anderen te zorgen als alleen maar te zorgen voor mijzelf, en haal de mensen er uit die mij voor hun karretje willen spannen. Heb een feilloos gevoel voor de narcisten en borderliners om mij heen. Dat is soms wel verwarrend omdat het lijkt of er heel veel van dit soort mensen rondlopen. Dus uiteindelijk ben ik er nog niet, soms komt dit iets later binnen, maar dat ik bij mijzelf blijft is mede te danken aan het besef wat ik zelf hebt ondervonden, kan niet anders zeggen dat als je het door hebt je weer begint bij het deel 'jeugd' waar het allemaal was begonnen, alleen nu leer ik het zoals ik het moest doorlopen. Je bent dus nooit te oud en vastgeroest om dit te ervaren. Er zijn nog teveel mensen om mij heen die dit proces moeten doorlopen, en dit is iets wat degene zelf moet snappen en begrijpen. Ik ben in iedere geval een gelukkiger mens die nu heerlijk kan en mag genieten. Kennis is macht en groei van jezelf.
  Dank je wel dat je jouw ervaringen in boekvorm hebt omgezet, zodat vele die op zoek zijn naar zichzelf dit ook mede gaan ervaren. En ik neem het mijn 'narcissen en borderliners' van het verleden niet meer kwalijk omdat ik mede daardoor mijzelf hebt hervonden. Het was een hele zware weg, en krijg heus nog wel meerdere hobbels, maar door bij mijzelf te blijven en te ervaren wat dit met mij doet kom en komen we er wel.

 • #9

  Sine (woensdag, 17 oktober 2018 07:59)

  Dank je om alles op een rij te zetten, dat is heel fijn.
  Ik heb geleerd om telkens mij iets gevraagd of geëist wordt door de ander, effe stil te staan en mezelf te vragen: 'Wat heb ik zelf hier en nu nodig voor mezelf om me goed te voelen bij mezelf" in plaats van direct voor te springen voor die ander of direct op in te gaan. De focus bij mezelf houden en in mezelf.
  Mezelf toestemming geven om mezelf te zijn hoe ik ben en om zelf behoeften en noden te hebben, al noemen de anderen dat egoïstisch. Dat is niet egoistisch maar zelfzorg. Als ik niet voor mezelf zorg is er niemand die dat zal doen, is de nuchtere werkelijkheid. De balans zoeken tussen mijn eigen belangen en de belangen van de ander. Ik wist niet eens dat ik zelf belangen mocht hebben of behoeftes en noden en nu wel. Goed voor mezelf leren zorgen en mijn eigen belangen, behoeftes en noden. Maar het is een heel proces en ik leer nog elke dag.

 • #10

  Anneke Bakx (woensdag, 17 oktober 2018 10:09)

  Nog altijd leer ik dingen bij over het N. Ik moet het wel op de harde manier ontdekken, want ik ben soms zo ziek en medicijnen werken averechts of met bijwerkingen. Zo kwam ik vorige week weer doodziek er achter dat mijn N. schoondochter een regime er op na houdt ten opzichte van mijn zoon en de kinderen, die zijn weerga niet kent. Ik snapte niet waarom mijn zoon mij al jaren zo negeert en mij zulke lelijke dingen wenst. Dat is afschuwelijk geweest en ik probeer het te begrijpen. Hij heeft me o.a. ooit gezegd dat hij geen betere moeder had kunnen hebben!! Vandaar de onbegrijpelijke houding nu al zo'n 9 jaar. Maar dankzij het rustig te bestuderen en antwoorden te vinden in Jasmijn's boek, valt er weer een last van me af. Hoewel ik het nog moet verwerken, want het was schrikken. Ik ben er achter gekomen dat mijn zoon het syndroom van Stockholm heeft!! Ik weet het nu en dat is geweldig om te weten, want ik ga kapot aan het mezelf blijven kwalijk nemen en mezelf straffen. Er is nog veel meer aan de hand, maar dit was wel een hele grote angel, die ik nu uit mij kan trekken. Maar wie leg je dat uit? Gelukkig heb ik een goed luisterende psycholoog en hij sprak het niet tegen. Ik moet het nog verwerken, zoals ik al zei, want het is niet gering. Dankjewel, Jasmijn!!!

 • #11

  Deva (woensdag, 17 oktober 2018 23:22)

  Mooi artikel. Kan ik veel mee.

  Ben nu nog geen jaar los van mijn narcistische moeder en het is nu al een wereld van verschil. Weet eigenlijk niet wat me overkomt. Het is net alsof ik na 50 jaar uit de gevangenis ben gekomen. Ik ben wakker geworden van mijn narcistische ex, die was niet verborgen narcistisch, zoals mijn moeder, maar zo duidelijk open zodat ik wel wakker moest worden. Ik merk dat je veel gradaties hebt van narcisme. Ik heb net een vriendin moeten loslaten die net teveel narcistisch was en steeds verviel in het willen sturen van mijn leven door oa mijn visie te bestrijden of te vervormen.

 • #12

  Christel (donderdag, 18 oktober 2018 21:00)

  Mijn lessen die ik eruit gehaald heb zijn :
  Beter voor mezelf zorgen,
  mezelf niet altijd wegcijferen.
  Op mijn intuitie vertrouwen, het gevoel zegt heel veel.
  Mijn grootste valkuil was * medelijden *, heb bemerkt dat ik hieraan nog moet werken, maar komt ook goed.
  Alert blijven, narcisten en ook borderlines liggen overal op de loer,
  gelukkig herken ik ze nu vlug.
  Zowat wil ik uit mijn leven houden !!!
  Het is genoeg geweest !!!

 • #13

  Dirk (zaterdag, 20 oktober 2018 12:24)

  - Jezelf blijven
  - Eigen dingen blijven doen
  - Liefde/Relatie is geen eenrichtingsverkeer

 • #14

  Sylvia (zondag, 06 januari 2019 17:11)

  Klopt precies !!!