Wat narcistisch misbruik mij leerde: 5 wijze lessen

Laat narcistisch misbruik geen zware rugzak zijn die je levenslang op je rug moet dragen. Het bevat ook wijze lessen die, als we ze opmerken en ermee aan de slag gaan, ons leven juist een stuk mooier en lichter kunnen maken. In dit artikel deel ik met jou graag 5 van de wijze lessen die ik leerde.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner eigenwaarde herstellen lessen

De ontdekking van narcistisch misbruik in mijn leven voelde alsof ik in één klap tien jaar ouder was geworden, qua wijsheid.


Alle manipulaties, zowel van vroeger als van nu, zowel door mijn borderlinemoeder en narcistische ex als door andere mensen, werden ineens zó duidelijk.


Het gaf mij veel kennis van mensen en van het leven en inmiddels heb ik zoveel nieuwe inzichten opgedaan dat ik deze graag met jou deel.

 

In dit artikel vind je 5 wijze lessen die narcistisch misbruik jou leert. Ja, narcistisch misbruik is een hel om mee te maken, maar als je je nu concentreert op de lessen die het in zich draagt, kun je er wat positiefs uit halen en dat zal jouw leven alleen maar kunnen verbeteren. 

 

1.Jouw eigenwaarde staat vast

Jouw waarde is niet afhankelijk van anderen en wordt niet bepaald door hun mening. Als je opgroeit met een narcist of borderliner, leer je dat goedkeuring noodzakelijk is, terwijl je helemaal geen goedkeuring nodig hebt!

 

Niemand heeft goedkeuring nodig om te zijn wie hij/zij is. Je bent goed zoals je bent, en wie jou niet waardeert om wie je bent maar enkel om je 'nut' en jou daar ook op afrekent, kun je maar beter links laten liggen. Zulke types denken boven jou te staan, maar in werkelijkheid sta jij erboven door zelf in je eigenwaarde te geloven! Iedereen heeft waarde, het gaat erom dat JIJ het nu toekent aan jezelf.

 

2.Liefde vind je in jezelf

Echte liefde vind je niet buiten jezelf, maar in jezelf. Narcisten en borderliners zéggen slechts dat ze van je houden, en houden niet werkelijk van je. Liefde van andere mensen kunnen we bovendien zomaar weer kwijtraken als ze uit ons leven verdwijnen.

 

Afhankelijk zijn van anderen geeft daarom geen zekerheid, maar op jezelf vertrouwen geeft dat wel veel meer, omdat jij de enige bent met wie je je leven lang zal moeten samenleven. Hou je van jezelf, dan draag je de liefde altijd bij je, ongeacht het komen en gaan van andere mensen.

 

3.Je mag tijd aan jezelf besteden

Al die jaren werd mijn tijd opgeslokt door mijn borderlinemoeder en narcistische ex-partner. Toen dat voorbij was, begon ik eindelijk tijd aan mezelf te besteden: aan hobby's, zelfontwikkeling, leuke dingen doen, het leven op zich. Eindelijk kon ik genieten van mijn leven en mijn vrijheid, iets wat voor mij nu het allerbelangrijkste is. Ik word niet meer geleefd, maar lééf. Schrap het woord 'moeten', je MAG nu alleen nog maar van alles! Wat zou jij graag willen doen?

 

4.Je mag jezelf beschermen

Nog nooit stond ik stil bij de manier waarop andere mensen met me omgingen, nog nooit had ik ook maar iets door. De narcisten en borderliners hadden vrij spel en konden met me doen wat ze wilden. Nu ineens begon narcistisch gedrag bij anderen me op te vallen, en merk ik het veel sneller wanneer iemand iets probeert, mede doordat ik alerter en wantrouwender ben geworden.

 

Ik weet nu dat ik afstand mág nemen van personen die dergelijk gedrag vertonen, dat ik mezelf niet alleen mág maar zelfs móet beschermen. Onthoud: het is simpelweg je recht (en je plicht) om jezelf te beschermen. Je hoeft het nooit te pikken wanneer iemand je aanvalt!

 

5.Het leven kan ook mooi zijn

Er is niet alleen maar kommer en kwel. Het leven kent óók positiviteit en schoonheid. Het kan soms een tijdje wat minder gaan, maar telkens komen er toch weer mooie dingen op mijn pad. Voldoende in ieder geval om mijn vertrouwen steeds meer te laten toenemen dat het wel weer goed komt. Deze mooie dingen komen in je leven als cadeautje, en om je verder te brengen, dus geniet ervan! 

 

Wat zijn jouw wijze lessen?

Wat heb jij geleerd van narcistisch misbruik? Wat ontdekte je, waar je vroeger blind voor was? Wat doe jij nu anders? Laat het hieronder weten!

Reactie schrijven

Commentaren: 15
 • #1

  Marion (dinsdag, 16 oktober 2018 13:05)

  Dit zijn precies ook de lessen die ik geleerd heb en ook nog aan het leren ben. Heerlijk om ze hier zo op een rijtje te zien staan.

 • #2

  Raphaël (dinsdag, 16 oktober 2018 13:08)

  Leuke vraag! :)

  Ten eerste, heb ik geleerd conflicten niet uit de weg te gaan of bang te zijn voor iemands woede.
  Daarnaast heb ik geleerd dat ik aandacht moet geven aan wat goed voelt voor mij. Ontdekken waar mijn behoeftes liggen en wat ik wil (in relaties/leven) is een mooie gewaarwording.
  Vervolgens heb ik geleerd om deze respectvol te uitten en er ook voor te gaan ´staan´. Hoe een ander mijn gevoelens en emoties ook afkeurt of er niet naar kan/wil luisteren, ik volg nu meer mijn gevoel.
  Ook heb ik geleerd dat niet iedereen denkt/is zoals ik. En ik kan anderen niet veranderen ook al heb ik dat heel hard geprobeerd. Soms werken relaties gewoon niet (zoals ik zou willen).

 • #3

  Wendy (dinsdag, 16 oktober 2018 13:49)

  Zit op dit moment wat in een negatieve fase, mede door wekenlang ziekte van zowel de kids als mezelf :-( Dus veel positieve dingen ga ik op dit moment niet opsommen, alhoewel die er wel al eens zijn hoor. Ik heb vooral geleerd dat heel veel mensen heel oppervlakkig zijn, denken dat ze zelf alles het beste weten en willen hun mening ook altijd opleggen aan anderen. Denken niet na over de gevolgen van hun daden en doen maar op. Op dit moment lijkt het alsof heel de wereld narcistisch is. Als ik buiten kom, schoolpoort, winkel, hobby's ervaar ik 90% van de mensen als bot, dom en narcistisch. Direct veroordeling als je niet leeft zoals zij. Ik ben dan wel een buitenbeentje ;-), heb een levensvisie die lijnrecht tegenover de maatschappij staat, maar dat neemt niet weg dat die daarom slecht of fout is. Of ik nou probeer begrip op te brengen voor anderen of niet, of ik nou respectvol omga met anderen of niet, of ik beleefd ben of niet, ik krijg het niet terug. Het enige dat ik terugkrijg is veroordeling en botheid. Eenders welk onderwerp , men wil altijd hun mening opdringen aan mij en men staat zelf nooit open voor vernieuwing of vooral verzachting van onze maatschappij. Die opvatting krijgt mijn dochter zelfs op school. Ze moet "harder" worden. Waarom moet een kind van 8 "harder" worden? Zou de wereld niet beter wat "zachter" worden? Het is al hard genoeg.

 • #4

  S (dinsdag, 16 oktober 2018 14:03)

  Een zwak punt van mij waar ik vreselijk last van had en waar ze, mijn narcistische zus en haar pleitbezorger, mij fijn op wisten te pakken x op x: schaamtegevoel. Ik laat ze lekker in de waan dat ik daar nog steeds veel last van heb. Dat geeft mij een heerlijk machtig gevoel. Ik lach ze stiekem uit. Dankzij hun gestoorde acties ben ik lekker van mijn schaamtegevoel af ;-)

 • #5

  Layla (dinsdag, 16 oktober 2018 14:29)

  Ja ik ben sterker en bewust geworden. Ik hoef idd niet altijd maar een goedkeuring hebben van anderen om geaccepteert te willen worden. Ik ben zoals ik ben, gek genoeg voel ik me sterker door het misbruik van m’n moeder die me nog steeds het leven wil ruïneren. Ik kom denk ik nooit van haar ellende af. Alleen door m’n sterke gevoel ga ik er minder in mee. Laat me niet meer door haar bespelen. Iemand een tip? Het ene moment straft ze me door me te negeren het andere moment stalkt ze me alsof haar leven eraf hangt. Een lange weg te gaan maar het gaat me lukken.

 • #6

  Kat83 (dinsdag, 16 oktober 2018 18:20)

  Beste Jasmijn,

  Bedankt voor dit artikel, het is inderdaad waar. Mijn ratio weet deze lessen maar ik moet nog door het gevoel heen want dit proces is absoluut zwaar. Ik zie de lessen wel en dat is leuk waar ik vroeger meer verdriet had. Het verdriet is er nog steeds maar ik ben blij met die vrijheid en ik zie alles meer van een afstand. Sta niet meer zo gericht op het pleasen van mensen en kan zo beter mensen van een afstand beoordelen en zien hoe ik me voel bij hen en durf veel meer mijn grenzen aangeven, dus ik ben op weg en dat voelt fijn. Nog niet helemaal geïndividualiseerd maar hoop op die dag! Bedankt voor je hulp alvast!

 • #7

  Dileen Cindy (dinsdag, 16 oktober 2018 18:28)

  Bedankt voor jou boek te schrijven. Duidelijke spiegels in duidelijke taal.
  Dikke pluim Jamijn Couwenberg.
  Liefs vanuit Antwerpen

 • #8

  Sarah (dinsdag, 16 oktober 2018 22:52)

  Al mijn glimlachen in mijn lijf zijn echte kadoos. Voel me eindelijk vrij en kom tot ontdekking dat ik warm en liefdevol ben maar ook geestelijk sterk. En nu zoveel lan genieten van de fijne mensen om me heen en mijn gezin

 • #9

  Carla Brinkerink (woensdag, 17 oktober 2018 07:57)

  Lieve Jasmijn,

  Het is inderdaad het gevoel dat ik mijn 'tweede jeugd' aan het inhalen ben, ik mag mijzelf zijn en hoeft niet meer voor anderen te zorgen als alleen maar te zorgen voor mijzelf, en haal de mensen er uit die mij voor hun karretje willen spannen. Heb een feilloos gevoel voor de narcisten en borderliners om mij heen. Dat is soms wel verwarrend omdat het lijkt of er heel veel van dit soort mensen rondlopen. Dus uiteindelijk ben ik er nog niet, soms komt dit iets later binnen, maar dat ik bij mijzelf blijft is mede te danken aan het besef wat ik zelf hebt ondervonden, kan niet anders zeggen dat als je het door hebt je weer begint bij het deel 'jeugd' waar het allemaal was begonnen, alleen nu leer ik het zoals ik het moest doorlopen. Je bent dus nooit te oud en vastgeroest om dit te ervaren. Er zijn nog teveel mensen om mij heen die dit proces moeten doorlopen, en dit is iets wat degene zelf moet snappen en begrijpen. Ik ben in iedere geval een gelukkiger mens die nu heerlijk kan en mag genieten. Kennis is macht en groei van jezelf.
  Dank je wel dat je jouw ervaringen in boekvorm hebt omgezet, zodat vele die op zoek zijn naar zichzelf dit ook mede gaan ervaren. En ik neem het mijn 'narcissen en borderliners' van het verleden niet meer kwalijk omdat ik mede daardoor mijzelf hebt hervonden. Het was een hele zware weg, en krijg heus nog wel meerdere hobbels, maar door bij mijzelf te blijven en te ervaren wat dit met mij doet kom en komen we er wel.

 • #10

  Sine (woensdag, 17 oktober 2018 07:59)

  Dank je om alles op een rij te zetten, dat is heel fijn.
  Ik heb geleerd om telkens mij iets gevraagd of geëist wordt door de ander, effe stil te staan en mezelf te vragen: 'Wat heb ik zelf hier en nu nodig voor mezelf om me goed te voelen bij mezelf" in plaats van direct voor te springen voor die ander of direct op in te gaan. De focus bij mezelf houden en in mezelf.
  Mezelf toestemming geven om mezelf te zijn hoe ik ben en om zelf behoeften en noden te hebben, al noemen de anderen dat egoïstisch. Dat is niet egoistisch maar zelfzorg. Als ik niet voor mezelf zorg is er niemand die dat zal doen, is de nuchtere werkelijkheid. De balans zoeken tussen mijn eigen belangen en de belangen van de ander. Ik wist niet eens dat ik zelf belangen mocht hebben of behoeftes en noden en nu wel. Goed voor mezelf leren zorgen en mijn eigen belangen, behoeftes en noden. Maar het is een heel proces en ik leer nog elke dag.

 • #11

  Anneke Bakx (woensdag, 17 oktober 2018 10:09)

  Nog altijd leer ik dingen bij over het N. Ik moet het wel op de harde manier ontdekken, want ik ben soms zo ziek en medicijnen werken averechts of met bijwerkingen. Zo kwam ik vorige week weer doodziek er achter dat mijn N. schoondochter een regime er op na houdt ten opzichte van mijn zoon en de kinderen, die zijn weerga niet kent. Ik snapte niet waarom mijn zoon mij al jaren zo negeert en mij zulke lelijke dingen wenst. Dat is afschuwelijk geweest en ik probeer het te begrijpen. Hij heeft me o.a. ooit gezegd dat hij geen betere moeder had kunnen hebben!! Vandaar de onbegrijpelijke houding nu al zo'n 9 jaar. Maar dankzij het rustig te bestuderen en antwoorden te vinden in Jasmijn's boek, valt er weer een last van me af. Hoewel ik het nog moet verwerken, want het was schrikken. Ik ben er achter gekomen dat mijn zoon het syndroom van Stockholm heeft!! Ik weet het nu en dat is geweldig om te weten, want ik ga kapot aan het mezelf blijven kwalijk nemen en mezelf straffen. Er is nog veel meer aan de hand, maar dit was wel een hele grote angel, die ik nu uit mij kan trekken. Maar wie leg je dat uit? Gelukkig heb ik een goed luisterende psycholoog en hij sprak het niet tegen. Ik moet het nog verwerken, zoals ik al zei, want het is niet gering. Dankjewel, Jasmijn!!!

 • #12

  Deva (woensdag, 17 oktober 2018 23:22)

  Mooi artikel. Kan ik veel mee.

  Ben nu nog geen jaar los van mijn narcistische moeder en het is nu al een wereld van verschil. Weet eigenlijk niet wat me overkomt. Het is net alsof ik na 50 jaar uit de gevangenis ben gekomen. Ik ben wakker geworden van mijn narcistische ex, die was niet verborgen narcistisch, zoals mijn moeder, maar zo duidelijk open zodat ik wel wakker moest worden. Ik merk dat je veel gradaties hebt van narcisme. Ik heb net een vriendin moeten loslaten die net teveel narcistisch was en steeds verviel in het willen sturen van mijn leven door oa mijn visie te bestrijden of te vervormen.

 • #13

  Christel (donderdag, 18 oktober 2018 21:00)

  Mijn lessen die ik eruit gehaald heb zijn :
  Beter voor mezelf zorgen,
  mezelf niet altijd wegcijferen.
  Op mijn intuitie vertrouwen, het gevoel zegt heel veel.
  Mijn grootste valkuil was * medelijden *, heb bemerkt dat ik hieraan nog moet werken, maar komt ook goed.
  Alert blijven, narcisten en ook borderlines liggen overal op de loer,
  gelukkig herken ik ze nu vlug.
  Zowat wil ik uit mijn leven houden !!!
  Het is genoeg geweest !!!

 • #14

  Jasmijn Couwenberg (zaterdag, 20 oktober 2018 00:01)

  Bedankt voor alle reacties! Stuk voor stuk leerzaam en waardevol, prachtig om te zien wat een ontwikkeling jullie doormaken!

  Marion: heel goed op weg!
  Raphaël: een hele mooie ontwikkeling die je hebt doorgemaakt!
  Wendy: herkenbaar, het blijft inderdaad teleurstellend en frustrerend hoeveel narcistische types er rond lopen...
  S: goed zo, jij staat erboven!
  Layla: blijf je sterke gevoel volgen zodat je je eigen pad blijft bewandelen, dat is het enige juiste pad.
  Kat83: door jezelf te blijven ontwikkelen en te groeien word je ook steeds sterker en zal het uiteindelijk minder zwaar gaan aanvoelen.
  Dileen Cindy: dank je wel, graag gedaan!
  Sarah: precies, geniet ervan!
  Carla Brinkerink: heel mooi gezegd!
  Sine: mooi, heel goed bezig!
  Anneke Bakx: iedere stap kom je weer verder, je kunt het!
  Deva: zo fijn kan leven in vrijheid nu zijn!
  Christel: mooie stappen gemaakt!

 • #15

  Dirk (zaterdag, 20 oktober 2018 12:24)

  - Jezelf blijven
  - Eigen dingen blijven doen
  - Liefde/Relatie is geen eenrichtingsverkeer