Wat gebeurt er als je hun narcistische wond raakt?

Waarom kunnen narcisten en borderliners zo keihard en ijskoud reageren wanneer wij hen een keer nodig hebben? Omdat er dan bij hen een narcistische wond opengereten wordt, wat voor hen aanvoelt als de dood.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner wond jaloers jaloezie pijn gaslighting

Wat gebeurt er als narcisten en borderliners in hun narcistische wond worden geraakt? Complete paniek breekt uit, ze raken in alle staten en delen rake verbale klappen uit. De klappen zijn zo fel en gemeen dat jij onbeschrijfelijk veel pijn voelt. Het is de pijn die ze eigenlijk zelf voelen op dat moment, maar op jou projecteren om ervan af te zijn. Ze exploderen en zullen proberen je te vernietigen.

 

Een voorbeeld

Een voorbeeld. Rond mijn verhuizing zat ik heel krap bij kas door enkele onverwachte financiële tegenslagen. Zo krap, dat ik niet eens meer fatsoenlijk kon eten. Die narcistische vriend appte en vroeg hoe het met me ging. Ik zat er helemaal doorheen, voelde me zwak en angstig, en vertelde wat er aan de hand was. Ik wist dat ik binnenkort weer voldoende geld zou hebben, maar ondertussen moest ik wel eten en de huur moest ook nog eens nét voor die tijd worden betaald. Ik wist écht niet meer wat ik moest doen. 

 

Ik twijfelde of ik hem misschien om hulp moest vragen; de situatie was gewoon te ernstig en leek ik op dat moment echt niet meer zelf te kunnen oplossen. Voordat ik de kans kreeg, werd ik echter al afgewezen...

 

IJskoud en gemeen

Zijn bijzonder warme, empathische reactie?

 

'Je had verstandig moeten zijn en niet verhuizen'
Ja, ik was vlak voordat ik mijn nieuwe woning vond een grote vaste opdracht kwijtgeraakt. Ja, ik had toch mijn droom om te verhuizen doorgezet. Ik was al superzuinig door alleen het noodzakelijke uit te geven, en bijvoorbeeld nog geen nieuwe kasten te kopen (al waren die eigenlijk wel nodig, want in tegenstelling tot mijn oude huis waren hier geen inbouwkasten waardoor ik bijna een maand lang tussen de onuitgepakte verhuisdozen zat).

 

Maar goed, ik wist dat dat tijdelijk zou zijn, ik had geduld en deed gewoon even heel zuinig aan. Tot zover was er niets aan de hand. Totdat er vervolgens meerdere onverwachte financiële tegenslagen op mijn pad kwamen (die overigens verder niet eens wat met de verhuizing te maken hadden), die pas écht een geldprobleem veroorzaakten. De verhuizing zelf was de oorzaak helemaal niet. Dat legde ik hem ook uit, maar hij ging er inhoudelijk totaal niet op in; ik had gewoon niet 'mogen' verhuizen! 

 

(later zou blijken waarom hij zo tegen mijn verhuizing was: hij had een oogje op me en wilde dat ik bij hem in de buurt bleef wonen...(!) Zijn verlatingswond werd diep geraakt door mijn vertrek)

 

'Je had het ook een paar maanden kunnen uitstellen en dan meer geld opzij zetten'

Logica: hoe kun je meer geld opzij zetten als je juist een deel van je inkomen bent kwijtgeraakt, vroeg ik hem. Hij: 'Je hebt ook altijd een tegenargument, maakt niet uit wat ik zeg.'

 

'Jij helpt mij ook niet met mijn droom'
Terwijl het niet ging om mijn droom -verhuizen- maar om simpelweg een bord eten op tafel. Hij wilde ook graag verhuizen maar durfde het niet, en nu deed ik het wél... dat stak hem en raakte hem diep in zijn narcistische wond. Zie ook hier weer het narcistische principe 'Jij helpt mij niet, dus help ik jou niet' - een zin die mijn narcistische ex-partner ook zo vaak uitsprak (terwijl ik hem met alles hielp). 

 

Gaslighting

Dacht hij ook nog even leuk te zijn door te adviseren dat ik op mijn btw-aangifte nul moest invullen zodat ik geen btw hoefde af te dragen, want 'Je verdient niks dus hoef je ook niks aan te geven'. Terwijl ik gewoon een normaal inkomen heb als zzp'er, al stelde het in zijn ogen nooit iets voor (weer iets wat hij niet durfde en ik wél deed: voor mezelf beginnen).

 

Ik zei verbaasd dat ik wél verdiende -niets meer dan een feit- waar hij eveneens niet inhoudelijk op in ging, maar het weer als tegenspraak opvatte: 'Ik snap jou echt niet, alles moet je tegenspreken' (zie ook hier weer gaslighting: beweren dat ik niets verdien terwijl ik wel verdien).

 

Genieten van andermans pijn

Nog wat uitspraken van hem: 'Hou op met zielig doen', 'Er zijn honderden mensen die het slecht hebben', 'Ik doe ook alles zelf en vraag nooit om hulp en zou nooit hulp aannemen', 'Jij ging liever je droom achterna in plaats van verstandig te zijn', 'Vind je het gek dat mensen je in de steek laten met jouw manier van egoïstisch denken', 'Je koos er zelf voor', 'Je praat onzin'. 

 

Het werd een lange discussie waarin hij maar bleef herhalen dat ik mijn droom niet had mogen volgen; inhoudelijk reageerde hij totaal niet op wat ik zei. Hij leek er zelfs van te genieten dat ik nu in de problemen zat en probeerde me nog extra te pijnigen...

 

De narcistische wond scheurt open

Het raakte me echt. Hóe kan het dat hij zo keihard en ijskoud reageerde, vroeg ik mezelf af. Het antwoord wist ik eigenlijk allang: wat ik toonde, was een verstoten deel van hemzelf, waardoor ik onbewust een narcistische wond bij hem open haalde.

 

Hij voelt zichzelf diep vanbinnen ook zwak en waardeloos (net als ik mij voelde op dat moment), zoals iedere narcist, maar wil dat niet voelen en heeft lang geleden dat deel van zichzelf verstoten en weggestopt, om in de plaats daarvan het grandioze Zelf te creëren (een ideaalbeeld van zichzelf waarin narcisten heilig zijn gaan geloven).

 

Mijn situatie schudde zijn zwakke verstoten deel wakker: 'Hé, herkenning!' Hij werd geconfronteerd met iets wat hij helemaal niet wilde zien, en wat ik nu ineens wel liet zien, en wees het resoluut af. Weg ermee! In zijn woorden en gedrag wees hij mij af, maar onbewust wees hij hiermee ook of vooral zichzelf af.

 

De spiegel maakt hen furieus

Een schrale troost zou je het kunnen noemen: narcisten en borderliners wijzen je op zo'n moment 'slechts' af omdat je hen een spiegel voor houdt, en niet om jezelf, om wie jij bent (al kan dat wel zo voelen, zelfs als je het mechanisme van projectie kent en begrijpt kan het nog steeds behoorlijk pijn doen).

 

Het lag dus niet aan mij, dat ik niets waard zou zijn en daarom geen hulp ontving (al spookte dat wel weer door mijn hoofd, ook omdat ik het vaker heb meegemaakt): hij hielp mij niet omdat hij zeer gefrustreerd, jaloers en narcistisch is. 

 

Hoe het afliep

Uiteindelijk wist ik het op het allerlaatste nippertje zelf op te lossen, zoals ik altijd alles zelf heb moeten oplossen in mijn leven, maar het was een zeer angstige periode: ik ondervond aan den lijve hoe onveilig het is om zonder familie en vrienden te moeten leven...

 

Narcistische trucjes

Deze narcist liet nu ineens zó duidelijk zijn ware karakter zien, en inmiddels komt er steeds meer boven van vroeger over dingen die nu ineens op hun plek vallen. Iedere narcist/borderliner gebruikt weer andere specifieke trucjes en ik heb nog zoveel meer over deze narcistische 'vriendschap' te schrijven, hoe meer mensen op de hoogte zijn van alle narcistische trucjes, hoe beter!

 

Meer lezen?

Meer lezen over narcistisch misbruik en hoe je kunt herstellen? Dan zijn mijn boeken 'De narcistische wereld ontvlucht' en 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' precies wat je nodig hebt!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  EK (dinsdag, 09 oktober 2018 17:08)

  Ik mag hopen dat je geen contact meer hebt met deze zogenaamde ‘vriend’? Dat zou in mijn ogen zelfkastijding zijn.

 • #2

  Jasmijn Couwenberg (dinsdag, 09 oktober 2018 21:39)

  Na dit 'gesprek' heb ik het contact voorgoed verbroken, wat een ongelofelijk enge narcist was dit!

 • #3

  Anneke Bakx (donderdag, 11 oktober 2018 09:25)

  Ik heb sinds vorig jaar weer contact met mijn negentigjarige moeder. Ik was heel erg ziek geworden en belde haar zeer emotioneel op, met die mededeling. Haar antwoord was:"Oh,Anneke, dat mag niet!" Sindsdien heb ik contact en gaat het u beter met me gelukkig en ik word weer sterker, want er zijn al weer een paar aanvaringen geweest. Want ze was zo meelevend!!! En ik had het zo nodig om over al mijn zware lasten te praten, maar liet haar narcisme er buiten. En op een dag was ik erg moe en was bij haar en was iets moeilijks aan het doen met haar tv aansluiten (wat niet lukte) en toen sloeg ze toe!!! Ik flipte helemaal over wat ze zei en ben zeer verward gebleven voor 10 dagen. Ik leg hier niet uit wat het was, maar het was heftig. Nu ga ik er toch weer heen, om alleen het hoognodige te doen, want ze gaat sterk achteruit met alles en is het zaak om goed uit te kijken, waar ze liegt en waar ze werkelijk dingen niet meer weet, door medicatiegebruik en depressies en niet meer willen eten en dergelijke. Maar ik trapte er na zoveel jaar en studie toch weer even in. Het gaat nooit over bij hen!

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (donderdag, 11 oktober 2018 14:01)

  Anneke, ik begrijp heel goed dat je blij was om weer contact te hebben als je in zo'n zware situatie zat waarover je graag met haar of met iemand in het algemeen wilde praten, maar wees HEEL voorzichtig! Het gaat inderdaad nooit over, zorg daarom goed voor JEZELF. Dát is jouw verantwoordelijkheid. Niemand heeft het recht om jou aan te vallen. Hou van jezelf zodat jij jezelf met liefde kunt verwarmen. Je bent het meer dan waard. Veel sterkte!