7 redenen om de narcist of borderliner NU te dumpen

Als je last hebt van narcisten en borderliners in je leven, ben je omringd door destructie. Hier volgen 7 redenen om de narcist of borderliner zo snel mogelijk te dumpen, zodat je eindelijk aan je eigen leven kunt beginnen!

narcist borderliner narcisten borderliners dumpen mishandelen relatie narcistisch misbruik narcistische wereld eigenwaarde boeken

Of het nou je partner, je ouder, een ander familielid of iemand in je vriendenkring is: met narcisten en borderliners valt niet samen te leven omdat ze hun naasten mishandelen. Ze zijn uit op totale vernietiging van de mensen om zich heen, omdat ze alleen daaruit een goed gevoel over zichzelf kunnen halen. Ze zien andere mensen als gebruiksvoorwerpen waar ze (meer dan) het maximale uit proberen te halen.

 

Vroeg of laat zul jij de stap moeten nemen om weg te gaan en het contact te verbreken. Hieronder vind je 7 redenen waarom je écht beter af bent zonder de narcist of borderliner. Om jou net dat laatste duwtje te geven om voor jezelf te kiezen, omdat ook jij recht hebt op een mooi en gelukkig leven!

 

1.Je leeft niet je eigen leven

Je wordt geacht dienstbaar te zijn waardoor je het leven van de narcist of borderliner leeft. Jouw eigen leven trekt dag na dag stilletjes en onbenut voorbij. Bij mijn narcistische ex was ik continu bezig met het oplossen van zijn problemen, bedenken hoe ik hem tevreden kon houden en hoe ik zo goed mogelijk aan zijn verwachtingen kon voldoen. Het is alsof je een fulltime baan hebt met je narcistische of borderlinepartner als je baas, alleen ben je hier dag en nacht aan het werk. 

 

2.Je bent je vrije wil kwijt

Alles wat je doet, denkt en zegt is beïnvloed door de narcist of borderliner. Een duidelijk voorbeeld hiervan zie je bij ouderverstoting. Kinderen die beweren hun andere ouder niet te willen zien, terwijl het de natuur van het kind is om van beide ouders te houden en bij beide ouders te willen zijn. Het ergste is dat deze kinderen echt gaan geloven dat zij zélf bijvoorbeeld hun vader niet willen zien, terwijl de moeder hen hiertoe gehersenspoeld heeft. 

 

3.Het schaadt je gezondheid

Narcistisch misbruik schaadt je gezondheid enorm, meer dan je misschien denkt. Je absorbeert hun zelfhaat, waardoor jij jezelf ook slecht gaat behandelen. Je krijgt een minderwaardigheidscomplex, je raakt depressief, puur omdat de narcist of borderliner deze gevoelens zelf heeft en op jou overbrengt om er maar vanaf te zijn. Dit stopt nooit en speelt continu.

 

4.Je leven is een chaos

Narcisten en borderliners beïnvloeden alle facetten van je leven. Ze maken je belachelijk bij andere mensen, of dat nou je vrienden, buren of mensen in openbare gelegenheden zijn, ze weerhouden je ervan om te werken of vallen je telkens lastig op je werk waardoor je baan misschien wel op het spel komt te staan, je mag je hobby's niet meer uitoefenen omdat het tijdverspilling zou zijn. Álles schoppen ze in de war. Ze zorgen er met plezier voor dat alles in jouw leven precies zo loopt zoals het niet zou moeten lopen. 

 

5.Je toekomst staat op het spel

Narcisten en borderliners beïnvloeden niet alleen het heden, maar ook je toekomst. Keuzes die je nu maakt, onder hun invloed, kunnen later problemen of spijt opleveren. 'Had ik maar...' 'Als ik toen niet...' Eén ding: neem het jezelf later niet kwalijk. Je verkeerde onder een ziekelijke invloed waardoor je op dat moment ook niet anders kon. 

 

6.Je kunt niet zonder liefde leven

Pure, onvoorwaardelijke (zelf)liefde is een levensbehoefte, het is geestelijke zuurstof. Narcisten en borderliners geven jou geen liefde en doen er alles aan om te voorkomen dat jij ook maar een heel klein beetje lief voor jezelf bent. Dus nee, je bent niet gemeen wanneer je de ander aan de kant schuift, maar juist lief (voor jezelf, en daar is niks mis mee). Alle liefde die je nooit kreeg, moet jij nu dringend aan jezelf gaan geven. 

 

7.Alleen jij kunt de stap nemen

Zolang narcisten en borderliners op welke manier dan ook narcistische voeding bij je weten te vinden, zullen ze je niet (voorgoed) verlaten. Zolang je geen ander nummer neemt of hen blokkeert, zullen ze contact blijven zoeken. Het is aan jou om hier een eind aan te maken.

 

Word wakker!

Makkelijk is het niet, maar onmogelijk is het zeker niet! Laat deze 7 redenen een wake up call zijn om uit je destructieve situatie los te breken. Laat dit het keerpunt zijn waarop je besluit:

 

'Ik kies voor MEZELF, ik RED mijn leven, ik BEVRIJD mezelf uit deze ziekmakende situatie, ik pak mijn LEVEN terug!'

 

Hoe je dat doet? Daar help ik je heel graag bij! In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' lees je precies hoe je met narcistisch misbruik moet omgaan, eruit kunt losbreken en ervan kunt herstellen. Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' zorgt ervoor dat jij weer van jezelf leert houden, wat jou een krachtiger en gelukkiger mens maakt en waardoor jij eindelijk je eigen leven kunt gaan inrichten.

 

Want na de hel van narcistisch misbruik kan de zon zeker weer gaan schijnen voor jou; er valt nog zoveel van het leven te proeven!

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Sylvia (dinsdag, 18 september 2018 09:23)

  Heb al je boeken en ben blij dat ik in t verleden de grote stap heb genomen om eruit te komen !!! Er valt niet mee te leven die hel er gaat niks boven je eigen leven en intuïtie die je hard nodig hebt maar echt na regen komt zonneschijn en nooit opgeven ���

 • #2

  Elizabeth (dinsdag, 18 september 2018 09:37)

  Dankjewel Jasmijn, dank zij jouw boeken heb ik mijn leven weer terug, ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben na 13 jaar met zo'n man te hebben geleefd om na jaren van vechten om geestelijk en lichamelijk van hem af te komen nu eindelijk begrijp hoe het zit,
  Mijn ogen zijn wijd open gegaan, ik ben er nog niet, maar het leven begint me weer toe te lachen, maar het vertrouwen in nieuwe mensen gaat nog heel moeizaam en dat zal ook nog wel een lange tijd gaan duren,je bekijkt de wereld nu met andere ogen, ben niet meer de jongste maar beter laat dan nooit, groet, Elizabeth

 • #3

  sarah (dinsdag, 18 september 2018 11:36)

  Ik ben nu al een tijdje uit een narcistische relatie, en dankzij jou boeken kreeg ik inzicht om niet terug getrokken te worden in de relatie.
  En nu, wat voel ik me vrij en wat kunnen veel meer mensen van mijn kwaliteiten genieten.
  Soms is het nog wel eng, bang voor de volgende geestelijke klap, dat is er heel sterk ingeslopen. Maar dankzij dit soort berichtjes wordt je weer herindert en kun je weer verder.

 • #4

  Anneke (dinsdag, 18 september 2018 12:06)

  Herkenbaar op alle punten. Ik heb ook mijn familie en ouders afstand genomen.
  Vooral nummer 2 en 4 is zeer herkenbaar. Het is inmiddels bekend dat zij mij een soort eigen wil kwijt gemaakt. Zodat ik bijna niet meer baar buiten kom om bijvoorbeeld fitness.

  Ik ben nu bezig met herstellen en beter worden zoals huiduitslag en huid ontstekingen.

  Jasmijn, ik ben blij dat je blogs schrijft. Ik ben niet de einge die dat zoiets meemaakt. Thank you.

 • #5

  een moeder (weduwe 2x ) (dinsdag, 18 september 2018 14:23)

  Ik vind het erg moeilijk om nergens meer op te reageren ! maar doe het tot nog toe niet ! op hun vernederende reacties die ze publiekelijk Posten op hun FB . ik reageer al een Paar weken nergens meer op ! Het gaat om mijn Enige Zoon van 45 jaar en zijn Zoveelste Vriendin van 34 jaar ! Zo erg !!!

 • #6

  Maria (dinsdag, 18 september 2018 15:03)

  Ik heb jouw boek ' De Narcistische Wereld Ontvlucht' gelezen en het was heel verhelderend. Absoluut een aanrader. Ik zie hier boven 7 redenen om een narcist of borderliner te dumpen. Helaas kan dat niet altijd. Familieleden kun je niet altijd ontwijken en de vader van je kinderen moet je niet ontwijken in het belang van je kinderen om ouderverstoting te voorkomen. Hoewel contact met de vader heel belangrijk is, is het niet altijd mogelijk, dat ligt niet altijd aan de moeder. Dat bedoel je waarschijnlijk ook niet, je bedoelt dat het heel egoistisch is als de moeder het contact verbreekt uit eigenbelang. Je kunt narcisten en borderliners managen. Niet in een fulltime relatie, dat kost teveel energie, maar wel als er afstand mogelijk is. Zo kun je zorgen dat er toch nog een goed contact is met bijvoorbeeld de kinderen van je ex of met bepaalde familieleden. Je telefoonnummer moet je ook niet altijd wijzigen. Mensen moeten je kunnen bereiken. Je ziet wel op het scherm, wie belt en dan kies je ervoor om al dan niet op te nemen. Nogmaals ik heb veel steun gehad aan je boek. Dank hiervoor.

 • #7

  Steffie (dinsdag, 18 september 2018 16:36)

  Na een relatie van 18 jaar met een extreme narcist ben ik al 7 jaar bezig m'n leven weer terug te krijgen. Dat lukt me nu eindelijk een beetje maar de eerste jaren waren echt een hel! Ik wilde alleen maar dood, er dat terwijl ik 3 heerlijke kinderen heb. Ik heb veel aan je blogs Jasmijn, dank je wel! Maar nu ik deze lees denk ik, en hoe met een werkgever dan? Alle mensen uit mijn omgeving met narcistische trekken heb ik al gedumpt, alleen met m'n ex ben ik nog niet helemaal klaar. Maar ik werk al 24 jaar bij dezelfde werkgever, de eerste 19 jaar voor eenzelfde baas. Sinds 5 jaar is die gestopt en kwam er een nieuwe baas, met in mijn ogen duidelijk narcistische trekken. Die manifesteren zich de afgelopen 2 jaar steeds duidelijker. Ik sta nu op het punt m'n goeie baan op te geven om uit de buurt van de narcist te blijven maar dat is toch de omgekeerde wereld?!! Mijn werk wil ik niet kwijt, dat doe ik nog steeds met heel veel plezier, alleen maakt de leidinggevende het me wel heel erg lastig. Zie het soms als mooie leer momenten, maar wordt knetter gek van de oneerlijke behandeling van mij en mijn collega's. Een aantal ook al lang werkende collega's zijn inmiddels al vertrokken omdat ze voor zichzelf hebben gekozen en die mis ik. Dus hoe ga je om met een narcist waar je toch afhankelijk van bent?

 • #8

  Sandra (dinsdag, 18 september 2018)

  Heel herkenbaar
  Ik ben weg bij mijn narcistische ex
  Alleen hebben wij 2 kinderen waardoor contact verbreken onmogelijk is
  En nu hij ziet en vpelt dat hij op mij geen effect meer heeft en zijn controle kwijt is..doet hij het nu via de kids
  Hij hersenspoeld ze enorm
  Hij heeft jeugdzorg om zijn vinger gewikkeld waardoor jeugdzorg vind dat de kids beter af zijn bij vader
  Want ik ben de slechte moeder met een ptss die haar kinderen mishandelt
  Mijn zoon van 13 gaat helemaal mee met wat zijn vader verteld en zet zich af tegen mij en hij is enorm bang voor hem
  De jongste van 12 begint meer te zien maar word daar zwaar voor gestraft
  Daarnaast is zijn moeder ook een narcist die mijn kinderen goed onder handen neemt
  Geen 1 hulpverlener gelooft mij en hij pakt ze in
  Bij jeugdzorg vind ik ook geen gehoor
  Terwijl ik mijn jongens terug wil want ik maak mijn ernstige zorgen om ze
  Mijn ex heeft zich laten diaganosticeren met het syndroom van asperger wat hem goed uiykomt en hij gooit alles daarop
  Voel me radeloos om mijn kids

 • #9

  Jasmijn Couwenberg (woensdag, 19 september 2018 13:13)

  Super om te horen dat mijn boeken jullie zo goed helpen! Dat motiveert me weer extra om nóg meer te schrijven. Ontsnappen aan narcistisch misbruik blijft een moeilijke situatie, maar is zeker niet uitzichtloos. Het IS mogelijk om te vluchten en weer gelukkig te worden.

  Steffie: dat is inderdaad een heel lastige situatie. Zeker als je, afgezien van je baas, nog steeds veel plezier in je werkt hebt, is het een zeer moeilijke beslissing om ermee te stoppen. Plezier in je werk is tenslotte het belangrijkste. Tegelijkertijd: heb je er nog wel daadwerkelijk zoveel plezier in? Of is het vooral het plezier van vroeger wat je mist en waarnaar je terug verlangt? Op welke manieren kun je je werk toch nog zo draaglijk mogelijk maken voor jezelf, zodat je plezier blijft houden? Kun je daartoe veranderingen aanbrengen, over welke dingen heb jij wél de regie? Zomaar wat vragen om eens over na te denken hoor :-)

 • #10

  Liv (woensdag, 19 september 2018 22:06)

  Hallo jasmijn,
  Heb je ook bruikbare tips als je leidinggevende een narcist is?
  Ik kan er niet omheen in mn dagelijks leven, hopelijk heb je hier de tools voor om mee om te gaan.
  Groetjes

 • #11

  Jasmijn Couwenberg (donderdag, 20 september 2018 17:55)

  Liv, zie mijn reactie hierboven, misschien kun je er iets mee

 • #12

  Steffie (zondag, 23 september 2018 16:34)

  Dank je wel Jasmijn! Ik vraag me inderdaad geregeld af of ik het nog wel zo leuk vind. De dagen waarop ik werk en mijn leidinggevende vrij is zijn nog steeds heerlijk maar als de baas over de werkvloer loopt is het een drama.
  Ik worstel rustig verder ;)

 • #13

  Anoniem (zondag, 30 september 2018 23:17)

  In mijn situatie heeft de narcist mij gedumpt. Heb depressies doorstaan gedurende de tijd van samen zijn. Het ging net weer beter met mij en toen van de ene op de andere dag werd ik verlaten. Nu verdiep ik mij in narcisme omdat ik ging zoeken na antwoorden op internet met zoekwoorden. Bedrog verlaten manipuleren woedeaanvallen. En zo kwam ik op meerdere pagina's die verwezen naar narcisme of verborgen narcisme. Ik ben weer depressief en probeer te helen. Heb vaak bepaalde dingen gedacht als "dit klopt niet" leugens die werden ontkent, gevoelens die heen en weer gingen. Ik kom heel moeilijk los van wat er is gebeurd. Blijf zoeken na antwoorden. Praten lijkt tegen een muur. 180 gr gedraaid en volkomen gevoelloos ijskoud. Ik zit midden in het proces en verwijt mezelf dat ik ben meegegaan in alles. Ben mezelf kwijtgeraakt besef ik nu. Het is zo verschrikkelijk zwaar.