Wat vertelt narcistisch misbruik over jou?

Je denkt misschien dat narcistisch misbruik vooral veel negatiefs over jou vertelt. Want hoe kon je nou zo stom zijn om erin trappen? Het vertelt vooral veel negatiefs over de narcist of borderliner, niet over jou. Wat het wel over jou vertelt, is dat je veel meer van jezelf mag gaan houden.

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner eigenwaarde lessen leren

We vinden onszelf nogal eens dom of we schamen ons, als we narcistisch misbruikt zijn. We denken dat de mishandelingen nogal wat negatiefs over ons vertellen:

 

* Dat we de pijn wel zullen verdienen...

Nee, niemand verdient pijn. Het werd je wijsgemaakt dat je pijn verdient, zodat de narcist of borderliner zich lekker kon afreageren op jou en je makkelijker kon mishandelen.

 

* Dat we geen liefde waard zijn...

Nee, jij bent wél liefde waard. Ook dit werd je slechts wijsgemaakt, omdat de narcist of borderliner alle liefde en goeds voor zichzelf wilde hebben.

 

* Dat we dom en naïef zijn...

Nee, je bent onwetend. De patronen van mishandeling werden je aangeleerd, je wist niet beter en ze veranderden in een gewoonte, wat je pas ontdekt nadat je er vaak bij toeval iets over leest of hoort.

 

* Dat we er zelf voor kozen...

Nee, niemand wordt graag mishandeld. Je werd meegesleurd en gehersenspoeld, het overkwam je. Je lag met onzichtbare ziekelijke emotionele kettingen vast aan de narcist of borderliner. 

 

Niet jouw schuld, wel jouw verantwoordelijkheid

Want narcistisch misbruik is NIET jouw schuld. Je bent niet dom of waardeloos! Wel is het jouw verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je vervolgens zelf de keuze hebt hoe je ermee omgaat. Dat is zeker niet altijd even makkelijk, maar we kunnen de tijd hoe dan ook niet terugdraaien; het enige wat je wel kunt doen is (een positieve) invloed uitoefenen op je heden en toekomst.

 

Blijf je jezelf als slachtoffer zien, of sta je op en maak je wat moois van je verdere leven? Draag je je ellende mee als last, of laat je er op constructieve wijze iets positiefs uit voortvloeien?

 

3 dingen die narcistisch misbruik over jou vertelt

Narcistisch misbruik vertelt jou 3 heel belangrijke dingen over jezelf: dat je je eigen leven niet leeft, dat je onvoldoende van jezelf houdt en dat je jezelf onvoldoende beschermt. Kortom, dat je te ver verwijderd bent geraakt van je ware Zelf. Je mag de weg terug naar jezelf gaan vinden.

 

1.Narcistisch misbruik vertelt jou dat je geleefd wordt, in plaats van dat je leeft

Je stelt jezelf immers volledig op ten dienste van de narcist of borderliner. Dus pak je leven terug en richt het naar je eigen wens in!

 

2.Narcistisch misbruik vertelt jou dat je onvoldoende van jezelf houdt

Je nam immers onbewust de zelfhaat van de narcist of borderliner over. Dus wees mild voor jezelf, en gun en geef jezelf liefde, want zelfliefde is de brandstof voor een gelukkig leven!

 

3.Narcistisch misbruik vertelt jou dat je jezelf onvoldoende beschermt

De narcist of borderliner valt je immers continu aan. Dus doe zoveel mogelijk kennis op over narcistisch misbruik om de mishandelingen te herkennen en af te weren!
 

Trek lessen uit je ervaringen

Als jij met deze 3 boodschappen aan de slag gaat, door in te zetten op kennis en zelfliefde, kun je je leven zoveel mooier maken dan het was. Narcistisch misbruik vertelt jou dus absoluut niet dat je zwak bent, maar dat je nog een heleboel lessen te leren hebt die jou uiteindelijk naar een gelukkig leven zullen leiden.

 

Waarom we dan eerst al die ellende moesten meemaken alvorens gelukkig te mogen zijn? Tja, daar is denk ik geen antwoord op. Maar laat het in ieder geval een reden zijn om vanaf nu voortaan extra veel van het leven te gaan genieten en er het maximale uit te halen om alle verloren jaren dubbel en dwars in te halen!

 

De positieve boodschap is de enige die telt

Geloof niet langer in de negatieve boodschap die de narcist of borderliner jou middels de mishandelingen mee gaf. Geloof liever in de positieve boodschap die we eruit kunnen halen:

 

Ga eindelijk eens van jezelf houden! Ga genieten van het leven, want dat mocht je nooit eerder terwijl het leven daar tenslotte wel voor bedoeld is.

 

Hoe nu verder?

Laat narcistisch misbruik een aanleiding zijn om aan jezelf te werken, om jezelf naar een hoger niveau te tillen, om de weg naar liefde en geluk te bewandelen, en niet om ongelukkig te zijn. Ja, de pijn is verschrikkelijk, maar nee, je hoeft er niet in te blijven zitten.

 

Ik help jou hier heel graag bij met mijn twee boeken:

* 'De narcistische wereld ontvlucht' bevat 336 pagina's aan alle kennis die er te weten valt over narcistisch misbruik, zodat jij jezelf eindelijk kunt gaan beschermen en losmaken.

* 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' begeleidt jou om zelfliefde te creëren en daarmee een stevige basis voor een gelukkig leven te leggen. 

 

Denk nu niet dat het je niet lukt. Jij kunt ALLES! Geef jezelf op zijn minst de kans om het te proberen, want door in een pijnlijke situatie te blijven zitten zul je nooit gelukkig worden!

 

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
  • #1

    Marcel (donderdag, 27 september 2018 01:38)

    Hallo, bovenstaande verhaal is zeer herkenbaar en uiteraard kan ik me er ook in vinden. Moeilijkste vind ik nog altijd het gelukkig zijn, genieten en houden van mijzelf. Het is alweer fysiek 20 jaar geleden, maar mijn kinderen (20/23) zitten nog in de narcisme. Dit wist ik geheel de 20 jaar dus echt loskomen van de manipulatie is een harde strijd om er vooral niet aan onder door te gaan. Deze week heb ik regressie therapie omdat ik van al het onverwerkte af moet. Ik heb al veel zelf heling achter de rug maar voel een gevoel die me zegt nooit klaar te zijn. Geloof dit ook wel maar soms ben ik wat obsessief hierin. Over de pijn kan ik simpel zijn en voel het gewoon nog teveel. Vooral omdat treiterkinderen mij afpakte wat mij het dierbaarst was. Mijn gezin. Je kan zeggen dat ik het me af liet pakken, maar jaren lange manipulatie braken mijn gevoel voor eigenwaarde en zo was weggaan de enige optie. Marcel