Het valse en het ware Zelf bij narcisten en borderliners

Narcisten en borderliners tonen nooit hun ware Zelf. Wat je ziet, is telkens weer een ander personage en dat kunnen er wel honderden zijn. Alles is toneel, niets is echt. Hoe zit het precies met deze maskers van narcisten en borderliners?

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner masker maskers valse zelf ware identiteit

Je kent het gevoel wel: dat je bij narcisten en borderliners nooit weet met wie je te maken hebt, dat je nooit hoogte van hen krijgt, dat ze je telkens weer overvallen met verschillende maskers.

 

Wie ze werkelijk zijn, houden ze goed verborgen. Zowel narcisten als borderliners vinden zichzelf namelijk minderwaardig, wat bij narcisten vrijwel onzichtbaar is voor de buitenwereld terwijl het bij borderliners wel af en toe naar de oppervlakte komt drijven. 

 

Kennis opdoen om de narcist of borderliner te ontmaskeren

Heb je nog nooit met narcistisch misbruik te maken gehad, weet je niet eens wat het is en dat het überhaupt bestaat, dan kan het zomaar zijn dat je de verschillende maskers jarenlang niet eens opmerkt.

 

Weet je eenmaal wat narcistisch misbruik precies is, dan valt het je veel sneller op en prik je er sneller doorheen, zodat je eindelijk doorziet welk spelletje de narcist of borderliner met je speelt en je jezelf beter kunt beschermen.

 

Hoe zit het nu precies met deze maskers? Waar is hun ware Zelf? Waarom tonen ze een vals Zelf en hoe ziet dat valse Zelf eruit?

 

Ze creëren een ideale identiteit

Diep vanbinnen houden narcisten en borderliners niet van zichzelf en zitten ze vol met gevoelens van schaamte en minderwaardigheid. Daarom creëren ze een 'vals Zelf': een ideale identiteit van zichzelf -vrij van vlekjes welke ze op anderen projecteren- die slechts in hun eigen fantasie bestaat, maar vooral voor de narcist serieuze realiteit is.

 

Omgeving moet het masker ondersteunen

Bij narcisten gaat het om een grandioos Zelf en bij borderliners om een steeds wisselende identiteit die afhankelijk is van anderen. Vervolgens zoeken borderliners naar goedkeuring hiervan; narcisten hebben hun valse Zelf al goedgekeurd (immers zelf gecreëerd) en zoeken nu vooral nog bewondering.

 

In beide gevallen is het valse Zelf nooit compleet zonder de ondersteuning van anderen omdat het niets meer dan een lege huls is (en blijft). Ze investeren niets in hun ware Zelf dat geblokkeerd is door het valse Zelf en dat bedekt wordt met allerlei maskers waardoor de buitenwereld niet met een persoonlijkheid maar met een façade te maken heeft. Vanuit die façade leven ze waardoor hun innerlijke leegte nooit écht opgevuld wordt.

 

Het ware en het valse Zelf

Bij de borderliner is het ware Zelf nog meer gefragmenteerd dan bij de narcist, bij wie het grandioze Zelf dit enigszins beschermt en repareert. Bij narcisten lijken het ware en valse Zelf met elkaar gefuseerd te zijn, wat hen nog meer afsluit van hun werkelijke gevoelens en hun ware Zelf. Daarom worden zij veel minder gestuurd door emoties dan borderliners. Bij borderliners is er eerder sprake van een dijkdoorbraak aan emoties, terwijl bij narcisten de sluisdeuren stevig vergrendeld zijn.

Meer weten?

De (verkorte) tekst in dit blogartikel is afkomstig uit mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht', uit het hoofdstuk 'Narcisme en borderline in hetzelfde continuüm'. Daarin ga ik ook gedetailleerd verder in op het relatief stabiele zelfbeeld van narcisten en het instabiele zelfbeeld van borderliners. Meer lezen? Download dan nu alvast het inkijkexemplaar

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0