Maar ik hou nog zoveel van de narcist of borderliner!

Je wéét dat het beter is om de relatie met de narcist of borderliner te verbreken, of je hebt het al gedaan, maar... je houdt nog zoveel van de ander! Een waar dilemma waar vele (ex-)partners mee worstelen. Maar is dit wel liefde? Of is het een extreme afhankelijkheid als gevolg van de hersenspoelingen, het Stockholm-syndroom?

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder liefde

Je denkt dat je nog steeds van de narcist of borderliner houdt. De aantrekkingskracht is zó groot, dat je misschien wel blijft of terugkeert bij je partner. Immers, als er nog liefde is, verbreek je toch geen relatie? 

 

Is dit wel liefde?

Maar is dit wel liefde wat je voelt? NEE! Het is een immens verlangen naar liefde. Je kreeg nooit echte, oprechte, pure en onvoorwaardelijke liefde in je leven, en hebt nu een partner die tenminste nog af en toe met wat kruimeltjes nepliefde rond strooit. Logisch dat de keuze om te blijven of te gaan zo moeilijk is! Je hebt álles over voor zo'n kruimeltje...

 

Dit is heel begrijpelijk en je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Waarom we genoegen nemen met die illusie van liefde, hoe gevaarlijk die illusie van liefde is, en hoe je deze door kunt prikken leg ik uit in mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik'.

 

In dit blogartikel vertel ik eerst wat meer over het verschil tussen liefde en afhankelijkheid.

 

 

Hoe maken narcisten en borderliners jou zo extreem afhankelijk?

Allereerst: narcisten en borderliners maken ons zo extreem afhankelijk dat we verslaafd raken aan hun aandacht en 'liefde'. Zodat je nooit meer weg gaat en zij hun eigen slaaf hebben. Hoe doen ze dat precies?

 

In een notendop 3 gouden regels van narcisten en borderliners om hun partners op ziekelijke wijze aan zich te binden:

 

1.Geef je slachtoffer iets wat hij/zij altijd miste in het leven en van niemand anders kreeg
Wat jij in je jeugd en van je vorige partners niet kreeg, geven narcisten en borderliners jou wél. Althans, ze zéggen het (bijvoorbeeld het betekenisloze zinnetje 'Ik hou van je') en geven iets wat er op lijkt: niet liefde, maar de illusie van liefde. Ze weten dat jij het verschil toch niet kent...

>Jij denkt dus dat deze illusie echte liefde is...

 

2.Maak je slachtoffer wijs dat hij/zij nergens is en niemand is zonder jou
Jij doet alles fout en bent waardeloos, maar ach, narcisten en borderliners willen je best nog af en toe een kruimeltje liefde geven.
Ze doen zich voor als de enige persoon die nog van jou houdt. Ze doen alsof ze met je meeleven, maar lachen je ondertussen keihard uit.

>Jij denkt dus dat de narcist of borderliner werkelijk van je houdt...

 

3.Maak je slachtoffer wijs dat hij/zij nog een schuld moet aflossen, want jij doet alles voor hem/haar
Narcisten en borderliners doen alles voor je, althans ook dat zeggen ze maar al te graag, en soms doen ze ook wel iets voor je als het hen toevallig ook wat oplevert, maar eigenlijk verdien je het niet. Dus moet je er wat voor terug doen; wat logisch klinkt (maar het niet is).  

>Jij denkt dus dat elkaar helpen echte liefde is...

 

'Nodig hebben' is iets anders dan liefde

Kortom, je denkt dat de narcist of borderliner van je houdt, en je denkt dat jij van hem/haar houdt, als gevolg van dit toneelstukje. Maar je houdt niet écht van de ander: je projecteert slechts je verlangen naar liefde op hen, omdat ze de illusie wekken dat ze jou die liefde zullen geven (terwijl ze jou die nooit zullen geven).

 

Die liefde waarnaar je zo verlangt, kun je namelijk maar op één plek vinden: in jezelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe minder je het bij anderen zoekt. Gun jezelf echte liefde, en neem niet langer genoegen met die kruimeltjes van de narcist of borderliner!

 

Want jij hebt de ander niet nodig, ook al denk je misschien van wel; dat denk je alleen maar als gevolg van de hersenspoelingen. Niemand heeft een narcist of borderliner nodig in het leven, omdat zij garant staan voor het verpesten ervan. 

 

In werkelijkheid hebben zij jou nodig. Dat is lekker makkelijk, en om dit voor elkaar te krijgen zorgen ze ervoor dat jij dénkt dat je hen nodig hebt. Snap je het nog? Narcisten en borderliners leven via anderen, gebruiken anderen voor narcistische voeding. Ze ontslaan zichzelf van alle verantwoordelijkheid voor hun eigen leven, en leggen deze bij jou neer. Jij moet hun leven leven. Nogmaals: ze willen van hun partner slechts een slaaf maken. Dit is géén liefde!

 

Maak jezelf los en hou van jezelf

Narcisten en borderliners plaatsten zichzelf altijd ver boven jou, om commando's uit te delen en jou te vernederen, maar vanaf nu is het omgekeerd: jij staat voortaan boven hen, het is hoog tijd om in je eigen kracht te gaan staan zodat jij eindelijk met je eigen leven verder kunt gaan. Laat hen maar lekker creperen, want ze zijn er enkel op uit om jou leeg te zuigen en dát laten we niet langer gebeuren!

 

Ga eindelijk eens zien wat een mooi mens jij eigenlijk bent. Geef jouw liefde niet langer weg, maar bewaar deze voor jezelf, voed jezelf ermee. Die liefde was er altijd al, alleen werd je erin belemmerd om deze liefde aan jezelf te geven en moest je deze noodgedwongen afstaan aan de narcist of borderliner, wat gelijk staat aan het weggooien ervan...

 

Doe vandaag iets liefs voor jezelf, gewoon, zomaar. Liefde hoef je nooit eerst te verdienen, je hebt er gewoon recht op!

 

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opnieuw leren houden van jezelf? Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' helpt jou er graag bij!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Liu28@outlook.com (donderdag, 16 augustus 2018 17:04)

  Dankjewel voor deze supergoed verwoordde blog!
  Dit is duidelijke directe taal en raad!
  Heerlijk zoals je de narcist in zijn hemd zet!
  De narcist maakt zichzelf sowieso ook elke dag belachelijk door zijn kleuterachtige gedrag van dreinen en drammen.
  Het gevaarlijke echter is dat het een volwassen , dus sterke man is( in mijn geval dan) met het brein van een kleuter, ---en die kombinatie is echt heel gevaarlijk heb ik ervaren!
  Ze zijn dus gevaarlijk door hun dommigheid., door hun niet ontwikkelde hersens op gebied empathie.
  En dat gevaar speelt vooral een rol als je de relatie met hen verbreekt of verbroken hebt.
  Ongelooflijk stalken en vernielen van je eigendommen , afpakken op brute wijze van je telefoons als je de politie voor hulp wil bellen , je de grond op gooien zodat je bijna heup of pols breekt vinden dan plaats.
  Zodat zij weer voor eventjes hun 'hapje voeding' krijgen als je logiserwijze woedend tegen hun uitpakt.
  Neem Trump-- hij is ook een goed voorbeeld van zo'n volwassen kleuter die de macht pakt en zijn slaven om zich heen verzameld heeft......
  In elk geval: dankjewel voor deze fijne blog.
  Liu

 • #2

  monique (vrijdag, 17 augustus 2018 13:02)

  Dank je wel voor deze blog, precies op het goede moment aangekomen! Ik ben al een tijdje bezig mij los te worstelen van een borderliner en jeetje wat lastig is dat. Ik zit nu midden in het stalken en bedreigen van mij, want ik moet natuurlijk hoe dan ook terug naar hem en hij laat geen middel onbeschaamd om dat voor elkaar te krijgen. Vooral het zwart maken bij anderen vind ik erg lastig maar natuurlijk ook het binnendringen in mijn woning, mij opwachten als ik 's avonds thuiskom enz. Het enge hiervan vind ik, er zijn geen grenzen bij hem dus hoe ver zal hij gaan?
  Ik ben ontzettend sterk maar hij raakt mij bij tijden echt wel dan geeft het lezen van zo'n blog wel precies de kracht die nodig is om door te gaan, thanks!!