Zelfliefde als medicijn tegen narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik zorgt ervoor dat je jezelf gaat haten. Want hoe slechter jij je voelt, hoe blijer en gelukkiger de narcist of borderliner is... Hoog tijd om het tij te keren: in dit artikel ontdek je waarom zelfliefde een geweldig medicijn kan zijn bij je herstel van narcistisch misbruik.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders zelfliefde eigenwaarde

Zelfliefde is een van de beste medicijnen wanneer je herstellende bent van narcistisch misbruik. Jarenlang werd je leeggezogen door de narcist of borderliner, aan wie jij noodgedwongen al je liefde moest afstaan en zelf leeg en verslonden achter bleef. 

 

En dat allemaal omdat jouw minderwaardigheidscomplex de perfecte voedingsbodem is voor hún eigenwaarde en geluk... hoe slechter jij je voelt, hoe beter zij zich voelen: jij sterft vanbinnen, zij staan te juichen...

 

Zelfliefde is precies dát wat narcistisch misbruik helemaal heeft afgebroken... en precies dát wat je nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn.

 

Zelfliefde trekt jou uit de narcistische hel

Wat jij nodig hebt bij je herstel van narcistisch misbruik, is LIEFDE. Ladingen zelfliefde. Nooit kon en mocht jij aandacht aan jezelf besteden, je verwaarloosde jezelf, (on)bewust deed je jezelf pijn. En nog steeds. Want ook al heb je de narcist of borderliner uit je leven gegooid, hun afkeurende stem klinkt nog steeds door je hoofd en voorkomt dat jij eindelijk eens lief voor jezelf gaat zijn. 

 

Daarom gaat mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' volledig over dit onderwerp: zelfliefde. Mijn eigen weg naar zelfliefde heeft mij laten zien dat ik kan en mág genieten van het leven: de meest waardevolle boodschap die je maar kunt krijgen. Het leven is bedoeld om te léven, niet om te lijden. Zelfliefde bevrijdt jou van die lijdensweg.

 

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

Hieronder staan 8 punten waarom zelfliefde onmisbaar is voor een gelukkig leven:

1.Als jij niet van jezelf houdt, en jezelf niets goeds gunt, ben jij onbewust zelf de grootste saboteur van jezelf en je leven...
Als jij van jezelf houdt, trek je de liefde en alle goeds vanzelf aan. In de vorm van een warm en sprankelend geluksgevoel dat jij diep vanbinnen voelt. Want (zelf)liefde zit IN jou en maakt van jou een creator in plaats van saboteur. 

 

2.Je zet dan namelijk onbewust de mishandelingen van jezelf door de ander voort; alleen voer je ze nu zelf uit...
Als jij van jezelf houdt, komt dat prachtige mens in jou vanzelf naar buiten en tot bloei, doordat je jezelf niet langer straft. 

 

3.Zelfliefde is psychische zuurstof: je hebt het net zo hard nodig als de zuurstof die je fysiek inademt
Als jij van jezelf houdt, houd je niet alleen je lichaam maar ook je geest gezond en dat doe je door middel van zelfliefde.  

 

4.Zelfliefde is nodig om psychisch gezond te blijven; je weet inmiddels wel hoeveel pijn het doet om jezelf te haten...
Zelfhaat is niets meer dan gif waarmee je je hoofd vol stopt. Als jij van jezelf houdt, bied je met je zelfliefde een tegengif om te kunnen genezen.

 

5.Zelfliefde vormt ook een schild tegen nieuwe manipulaties: het beschermt je tegen mensen en dingen die niet goed voor je zijn
Zelfliefde zorgt ervoor dat je durft te besluiten: 'Bekijk het maar, ik ben wel wat beters waard dan dit! Ik laat me niet meer vernederen en gebruiken, ik kies voor mezelf!' Als jij van jezelf houdt, durf je ongezonde situaties en personen uit de weg te ruimen, wat de weg vrij maakt naar liefde en geluk.

 

6.Jij hebt het, zoals ieder mens, in je om jouw eigen leven te besturen, waarbij zelfliefde de brandstof vormt om vooruit te komen
Als jij van jezelf houdt, gaat je levensenergie eindelijk stromen. Het lanceert jou als een raket; je voelt je ineens zoveel lekkerder in je vel zitten, alsof je de hele wereld aan kunt (en die kun je ook aan)!

 

7.Jij zit al vol met liefde, je gaf het alleen jarenlang weg aan de verkeerde personen
Als jij van jezelf houdt, geef jij wat aan jou toebehoort ook aan jezelf. Je gooit het niet langer weg (=aan de narcist of borderliner geven). Het IS van jou! 

 

8.Jij bent dus in staat om de liefde nu voortaan aan jezélf te geven
Als jij van jezelf houdt, geef jij nu alle liefde, aandacht, waardering, begrip, acceptatie, zorg en kracht aan jezélf.

JUIST na de narcistische hel verdien jij zelfliefde!

Juist na de hel van narcistisch misbruik verdien jij alle liefde en goeds! Je hebt nog zoveel in te halen. Alle liefde die jij weggaf en nooit terugkreeg, geef jij nu aan jezelf!

 

De eerste stap is jezelf liefde gúnnen: denk niet na of je het wel waard bent, je hebt het gewoon nódig. Zoals gezegd: je hebt zowel fysieke als psychische zuurstof nodig, en die psychische zuurstof wordt gevormd door zelfliefde. 

 

Ga met het werkboek aan de slag!

Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' is een boek & notitieboek in één: het werkboek bevat tevens voldoende notitieruimte en is uitgevoerd in A4-formaat en voorzien van een ringband, zodat het open blijft liggen wanneer je er je aantekeningen in maakt. Zo heb je alles handig op één plek bij elkaar!

 

Ga jij jezelf eindelijk alle verloren liefde teruggeven? Pak jij terug waar je recht op hebt?

 

Bestel dan hier de ringband of hier het e-book!

 

Veel succes, liefde en geluk! Je kunt het!

 

Commentaren: 3 (Discussie gesloten)
 • #1

  Anneke Bakx (donderdag, 02 augustus 2018 09:50)

  Ja, is allemaal heel erg waar. Ik wist alleen niet hoe het er uit zag! Ik heb het wel eens zo vergeleken: "Iedereen riep dat ik naar "rood"moest gaan, maar ik wist helemaal niet hoe rood eruit zag. Nu ben ik vorig jaar erg ziek geworden en werd gedwongen op zoek te gaan naar 'rood"en nu, na een heel erg zwaar jaar, met nog piekpunten een 3-4 weken geleden, ben ik op de goeie weg. Ik word ook enorm op mezelf terug gegooid, daar ik vaak nog afhankelijk ben van hulp, maar daar loopt ook heel wat van rond, die dezelfde kenmerken hadden, die ik al jaren aantrok. Dus: weg ermee! En nu zachtjes aan, met vertrouwen, hetgeen ook een heikel punt is voor me, verder met mijn leven. Met zelf het stuur in handen en veel loslaten en kijken naar wat ik nu nog wel kan, op dit moment. Dat is niet zoveel, meer, maar ik kon nog naar mijn bureaustoel schuifelen en begon eindelijk aan dat boek, waar ik een paar jaar geleden aan was begonnen. En de grootste ellende begon zo'n 35 jaar geleden met een Narcist en is tot op heden voelbaar, doordat ik mijn zoon ben kwijtgeraakt door P.A.S. door toedoen van een narcist. Dus er is zoveel gebeurd. En ik was mezelf kwijt, al al die jaren. Dat blijkt nu ik erover schrijf en tussen die puinhopen, vind ik mezelf weer terug. Terugkijkende. Geweldig! En door steun van o.a. Jasmijn en de anderen en een hele fijne huisarts, zit ik op de rails!! En elke dag betrap ik mezelf er nog op, dat er nog meer liefde voor mezelf nodig is. Maar het lukt. Nu heb ik ook een nieuwe kuur tegen die ziekte (reuma) en hopelijk slaat die deze keer wel aan en dan kan ik tenminste ook mezelf weer behelpen. Want ik merk, dat anderen niet altijd rust brengen....Maar een mens kan ook niet alleen. en daar moet ik een midden in vinden. en ik merk, dat ik het fijn begin te vinden, om alleen te zijn. Dat ging nooit...altijd die onrust in mijn hoofd en van alles en nog wat. Maar het gaat de goeie kant op. Na zo'n 35 jaar en eigenlijk nog meer. Maar die zijn de hel geweest. Dus misschien komt er nog wel eens een boek op de markt. Zal niet onder mijn eigen naam zijn, om mensen te beschermen, maar wie weet. Ik heb nog wel even werk..., maar dat is goed. Elke keer ik een stuk geschreven heb, voel ik me beter.En dat is al belangrijk. Er is nu ook een doel in mijn leven, want ook dat was ik totaal kwijt.

 • #2

  Mia (zaterdag, 04 augustus 2018 11:43)

  Anneke,ook jij schrijft hier duidelijk hoe een narcist je leven kan beïnvloeden, ik weet het uit eigen ervaring ( 37 jaar huwelijk met een verborgen narcist). De beste keuze , ook al is daar veel moed en veel energie voor nodig is inderdaad kiezen voor jezelf en jezelf liefde geven. Wat goed van je dat er weer stilletjes aan vertrouwen in jezelf groeit en je dat ook beseft! Het neerschrijven van je verhaal zal ook helpen om de chaos uit je verleden op te ruimen jij bent een mooi leven WAARD, RESPECT voor de manier waarop je dat doet!!!

 • #3

  Jasmijn Couwenberg (zaterdag, 04 augustus 2018 19:38)

  Anneke, ik zeg DOEN! Schrijven heeft zo'n krachtige, helende werking, het voelt zo bevrijdend om van je af te schrijven en is echt heel belangrijk bij je herstel. Veel succes met je boek!