De tweedeling dader-slachtoffer in narcistische relaties

In iedere relatie met of opvoeding door een narcist of borderliner bestaat deze tweedeling: dader vs. slachtoffer. Zij zijn het slachtoffer, en jij bent de dader. Zo presenteren ze het. In werkelijkheid is dit HELEMAAL omgedraaid, want er is sprake van narcistisch misbruik, van mishandeling!

 

narcist borderliner slachtoffer dader splitsing mishandeling narcistische wereld ontvlucht boek jasmijn couwenberg

Narcisten en borderliners zien alles in zwart of wit, alles of niets, goed of slecht. Dit is vanwege het splitsingsmechanisme. Ze leven in een continue strijd waarbij jij je midden op hun slagveld bevindt. Er is geen 'wij', alleen 'jij' en (vooral) 'ik': de slechte 'jij' en de zielige 'ik'. Op deze manier kleuren ze de hele wereld in.

 

Jij bent de slechterik, de aanvaller, de dader, de misdadiger. Zij presenteren zichzelf als zielig en hulpeloos, op zo'n extreme manier dat jij jezelf als de slechtste mens op aarde gaat beschouwen.

 

Waarom doen ze dit? Als jij jezelf slecht vindt, gun jij jezelf niets goeds meer, en omdat je je extreem schuldig gaat voelen tegenover jouw 'slachtoffer', wil je niets liever dan hén al het goede van de wereld geven. Je wordt hun slaaf, en bent alleen nog maar bezig om je niet-bestaande slechte daden goed te maken en de narcist of borderliner gelukkig te maken, ten koste van jezelf...

 

Waarom jij in hun ogen de dader bent

Narcisten en borderliners vinden hierom dat jij de dader bent:

 • Jij maakt hen ongelukkig en verdrietig
 • Jij doet hen pijn
 • Jij valt hen aan
 • Jij laat hen in de steek
 • Jij verpest alles
 • Kortom: jij bent de oorzaak van álles wat fout gaat in hun leven

 

Waarom de narcist of borderliner zichzelf het slachtoffer vindt

Hierom vinden narcisten en borderliners zichzelf Het Grote Slachtoffer:

 • Ze hebben altijd problemen
 • Niemand houdt van hen
 • Ze hebben het zo verschrikkelijk moeilijk
 • Ze zijn altijd het mikpunt
 • Ze zijn zó ongelukkig
 • En dat allemaal dankzij jou!

 

Hoe het écht zit

In werkelijkheid ben JIJ het slachtoffer en is de narcist of borderliner de dader. Waarom?

 • De narcist of borderliner mishandelt jou
 • De narcist of borderliner commandeert, controleert, vernedert en manipuleert jou
 • De narcist of borderliner maakt jou emotioneel/praktisch/financieel/sociaal afhankelijk
 • De narcist of borderliner gijzelt jou emotioneel

Laat je niet meevoeren in deze waanzin dat jij de dader zou zijn in dit hele verhaal!

 

Narcisten en borderliners ZIJN helemaal geen slachtoffers! Ze máken slachtoffers, hun naasten zijn de echte slachtoffers.

 

Domineren vanuit de slachtofferpositie

Vanuit de onschuldige slachtofferpositie domineren ze jou volledig zonder dat het echt opvalt. Zo'n dertig jaar lang voelde ik me schuldig tegenover mijn zogenaamd zielige borderlinemoeder, niet wetende dat IK het slachtoffer was, dat IK werd mishandeld, en dat ik bij haar in groot gevaar verkeerde omdat ZIJ de dader was en niet ik.

 

Laat dat bij jou alsjeblieft niet ook zo lang duren! Doorzie hun valse spelletjes, ontsnap eruit, en ga je eigen weg. Jij bent absoluut géén misdadiger, maar een onschuldig mens dat het recht heeft om voor zichzelf te kiezen en zichzelf gelukkig te maken!

 

Verdiep je in de materie en bescherm jezelf!

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' beschrijf ik uitgebreid en gedetailleerd hoe narcisten en borderliners deze tweedeling van dader vs. slachtoffer opzetten en in stand houden. Hoe geniepig gaan ze te werk? Hoe draaien ze zeer subtiel, langzaam en geloofwaardig de rollen om? Wat doen deze manipulaties met jou? Hoe kan het dat jij je werkelijk een misdadiger gaat voelen, terwijl jij nota bene het slachtoffer bent?!

 

Bescherm jezelf en lees je in! Als je eenmaal de patronen van de verschillende onderdelen van narcistisch misbruik kent, zoals het extreme slachtofferschap, kun jij veel beter afstand nemen en jezelf veel beter beschermen!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Rashid (zaterdag, 29 september 2018 01:32)

  Goed gezegd! Ik wil er nog aan toevoegen dat dingen uitpraten en oplossen niet mogelijk is met zulke bezeten figuren: het gaat NOOIT plaatsvinden. Het enige wat plaats zal vinden is dat jij verder zal wegkwijnen onder het gewicht van de beschuldigingen van de narcist/borderliner. Kortom: WEGWEZEN!