8 tips: loskomen van een narcist of borderliner

Loskomen van een narcist of borderliner is een zwaar proces. Het is hoofdzakelijk een emotioneel proces dat zich vanbinnen afspeelt, wat het ook zo complex maakt. Hier vind je 8 belangrijke tips waarmee je een goed begin kunt maken om eruit los te breken. Op naar de vrijheid!

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner loskomen relatie opvoeding ouders

Loskomen van een narcist of borderliner begint allereerst met emotioneel loskomen, want daar, in je hoofd, hebben ze zich genesteld en van daaruit programmeren en besturen ze jou.

 

Narcistisch misbruik is pure hersenspoeling. Er is geen kant-en-klaar stappenplan om eruit te komen: doe A, doe B, en je bent klaar. De emotionele wereld, de wereld waarin dit alles zich afspeelt, is iets vaags en niet-tastbaars wat het allemaal zo enorm complex maakt. 

 

Makkelijk is het niet, maar onmogelijk is het zeker niet! Je kunt zeker wel in vrijheid leven na de hel van narcistisch misbruik!

 

8 tips om los te komen van de narcist of borderliner

Hier zijn 8 belangrijke tips voor jou waarmee je een eerste begin kunt maken om los te komen van de narcist of borderliner:

 

1.Laat nooit meteen merken dat je de narcist of borderliner doorziet. Dan zullen ze hun tactiek veranderen en ben je weer terug bij af en moet je de manipulaties weer opnieuw zien door te prikken.

 

2.Durf na te denken over de situatie, durf de ernst van de situatie te erkennen, en laat kritiek, twijfels en woede over de narcist of borderliner toe in je gedachten ook al durf je die misschien (nog) niet hardop uit te spreken. Want ook al zijn we soms zó bang gemaakt dat we echt vrezen dat ze onze gedachten kunnen lezen: niemand kan andermans gedachten lezen.

 

3.Observeer hun gedrag en analyseer wat ze eigenlijk aan het doen zijn. Aantrekken, afstoten, projecteren, voordeel verkrijgen, jou op andere manieren beïnvloeden? Hoe precies doen ze het, met welke woorden, lichaamstaal of handelingen? Kun je hun werkelijke doelen ontdekken?

 

4.Probeer als een buitenstaander te kijken naar een bepaalde situatie of bepaald gesprek, en vraag je af: is dit normaal, zou ik het normaal vinden als ik dit tussen andere mensen zou zien? Een objectieve blik kan een hoop helderheid en afstand scheppen. 

 

5.Merk op wanneer de voorwaardelijke liefde opspeelt. Welke regel overtreed jij kennelijk wanneer de 'liefde' ineens omslaat in haat en nijd? En aan welke regel houd jij je kennelijk wel netjes wanneer ze je wel 'liefde' geven?

 

6.Houd, indien op veilige wijze mogelijk, een dagboek bij van al je bevindingen. Zo kun je patronen ontdekken in hun gedrag, ontdek je hoe jouw reacties daarop eruit zien, krijg je een overzicht en schep je letterlijk wat afstand tot de situatie zodat je er met een heldere blik naar kunt kijken en er steeds meer van kunt loskomen.

 

7.Lees zoveel mogelijk over narcisme en borderline. Kennis is macht, de macht over jouw leven die jij nu eindelijk kunt terugpakken! Lees over narcisme én borderline, want beide stoornissen hebben vele raakvlakken en kunnen tegelijk aanwezig zijn.

 

8.Onthoud steeds: alles wat ze over je zeggen, gaat over hen (=projectie) en is dus niet waar. Jij bent niet dom, jij bent wél alle liefde waard, en jij kunt zoveel meer dan je ooit durfde te denken. Geloof in jezelf, dat je hieruit zal loskomen, want echt, het IS mogelijk!

 

Ga ervoor, bevrijd jezelf!

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' lees je alles over narcistisch misbruik: wat is het, hoe ga je ermee om, hoe ontsnap je, hoe herstel je? Maak jezelf ook sterker door weer van jezelf te gaan houden, met behulp van mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik'.

 

Jij bent het meer dan waard om voor te vechten! Jij verdient al deze pijn niet, nooit! Het is aan jou om jouw leven weer terug te pakken zodat je weer gelukkig kunt zijn! Grijp die kans, want het is jouw toegang tot een beter leven!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  jeroen mellendijk (zaterdag, 07 juli 2018 14:40)

  Alles wat ik hier gelezen heb herken ik ik moet het alleen nog uitvoeren omdat ik haar niet in deze situatie wil zien. Zij verdient dit niet maar ik ook niet natuurlijk. Ik wil het beste voor haar maar moet aan mezelf denken.

 • #2

  J (zaterdag, 07 juli 2018 18:57)

  Nee niet makkelijk. Ik kom er wel steeds dichter bij. Het is gelukkig geen partnerrelatie maar toch spannend genoeg. Hoe meer afstand ik neem hoe meer vrijheid ik voel. Een sprong in het diepe zal ik moeten maken, angst voor tegengas en agressie, maar het komt dichterbij. Ik hoop snel eigen grond onder mijn voeten te krijgen.

 • #3

  Astrid (zaterdag, 07 juli 2018 19:09)

  Ik zit midden in het loskomen, wat een hel! Ik ben zo goed als vergeten wat het is om in vrijheid te kunnen leven... en ja hij is het grote slachtoffer. Is ondertussen zijn baan kwijt heeft geen dak boven zijn hoofd veel schulden gemaakt omdat hij een bedrijfje wilde opstarten. Omdat hij niet kreeg wat hij wilde van mij werd hij agressief en gewelddadig! Ook naar zichzelf toe! Terwijl ik dit aan het tikken ben komen er allemaal appjes van hem binnen of ik wel weet waar ik mee bezig ben en wat ik hem allemaal aandoe hij heeft tenslotte niks meer dus ben ik de grootste egoïst die er bestaat! Ik wil niet meer leven in angst en op de vlucht moeten uit mijn eigen huis maar wil ook niet dat hij er zo slecht aan toe is... er is ook sprake van drugsgebruik van zijn kant. Dit is mijn leven toch? En ik wil het zo graag terug...

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (zaterdag, 07 juli 2018 21:02)

  Jeroen: ik begrijp je helemaal, het is nu echter tijd om voor jezelf te kiezen, JIJ verdient dit niet, en jij moet het beste voor JEZELF willen. Het beste voor haar willen is een onmogelijke taak die nooit voltooid zal kunnen worden, omdat het voor narcisten/borderliners nóóit genoeg is. Bovendien: als jij het beste voor haar wilt, wie zorgt er dan voor dat jij ook het beste krijgt voor jezelf? Zij vast niet... Geef jezelf die liefde, want zelfliefde is geen luxe extraatje maar iets wat je als mens gewoon nodig hebt (psychische zuurstof noem ik het altijd maar). Je bent het verplicht om goed voor jezélf te zorgen. Veel sterkte!

  J: en hoe meer je die vrijheid voelt, hoe groter de drang naar die vrijheid wordt, uiteindelijk nog groter dan de angst voor tegengas en agressie. Dat komt dan voort uit een soort oerdrang om te (over)leven. Op een gegeven moment voel je in alles in je lijf en geest dat je moet losbreken, het is nu of nooit, en door de vele stapjes van afstand die je nu al neemt, is die sprong in het diepe straks al voor de helft genomen nog voordat je het zelf door hebt en sta je versteld van jezelf dat je zover gekomen bent! Veel sterkte!

  Astrid: hij zit duidelijk in de slachtofferrol, lees ook de andere blogs hier op de site over de slachtofferrol en over waarom ze jou egoïstisch noemen, want dit is hun grootste troef: je schuldgevoel komt onder een vergrootglas te liggen waardoor je bereid bent álles voor hem te doen. Bied weerstand daartegen alsjeblieft! Ik ken je situatie niet maar indien mogelijk, blokkeer hem op de app en telefoon of neem een nieuw nummer. En anders: reageer niet! Anders is het einde zoek en zal hij je vroeg of laat weer weten te overhalen. Ja, het is jouw leven en er zal hoe dan ook een moment moeten komen waarop je dat weer terugpakt. Dat je beseft: of hij ongelukkig, of ik ongelukkig. Durf voor jezelf te kiezen, want jij hebt RECHT op je leven! Veel sterkte!

 • #5

  J (zaterdag, 07 juli 2018 22:04)

  Dank je wel Jasmijn,
  Ja dat voel ik. Het is nu of nooit.
  En sterkte Astrid, ik hoop dat het je lukt bij jezelf te blijven. Kleine stapjes en je doet het goed. Hou vol. !!! Je kunt een ander niet redden, nooit niet. Hoogstens nabij zijn, maar dat werkt bij narcisten niet. Ik las laatst een uitspraak van iemand. Narcisten blijven drijven door de ander onder water te duwen en zo is het.

 • #6

  Jacq (zondag, 08 juli 2018 09:56)

  Hallo, nu alweer 4jaar vrijheid. Eerst erg spannend en alleen. Want ja hij zei toch altijd dat kun je niet. Geen gelieg en bedrog meer. Geen angst. Niet meer op m'n tenen hoeven lopen,omdat hij weer op ontploffen stond. Heel langzaam steeds sterker. Ik lees ook over contact, bij mij is alle contact verbroken na 26 jaar te hebben geluisterd. En daar is hij nog dagelijks gefrustreerd over. Wat een ander leven zo. Geniet nu alle dagen wat er op m'n pad komt. Helaas zit onze dochter nog in 2strijd. Maar met hulp van mij wordt ook zij steeds sterker . En durft nee te zeggen tegen haar vader. Voor ieder die nog midden in dit leven staat, probeer door te zetten om vrij te komen. Dat is je goede recht. Lieve groet van een gelukkige vrouw.

 • #7

  Astrid (zondag, 08 juli 2018 12:50)

  Dank je wel Jasmijn en J. Gelukkig ben ik al zover dat ik weet wat ik niet wil! Maar dan verder want ik wil ook niet dat hij er zo slecht aan toe is want in het begin van onze relatie voelde hij als mijn man! Hoewel er toen ook scheurtjes waren neig ik vaak nog naar die tijd.... we konden het zo leuk hebben... maar langzamerhand is er iets donkers voor de liefde gekomen... mijn drang naar een gezond leven is zo groot dat ik door moet zetten... voor mezelf! Maar is dat niet egoïstisch dan? Ik weet het maar het voelt soms zo!

 • #8

  Monique (woensdag, 22 augustus 2018 07:43)

  Wat een leuk advies: kijk naar een gesprek of situatie zoals een buitenstaander dat zou doen en vraag je af of dit normaal is. Feit: door een opvoeding door een narcistische vader en aansluitende een huwelijk met een narcistische echtgenoot (jawel; ik was goed voorgeprogrammeerd) weet ik niet wat normaal is. Ik kan niet in andermans huwelijk binnen kijken. Ik zie wel echtparen om me heen maar dan blijft de vraag; is hun liefde wel echt? Of is het ook toneel?

 • #9

  j (woensdag, 22 augustus 2018 21:03)

  beste jasmijn

  ik heb een koophuis en daardoor heeft hij altijd een troef in handen.
  ik voel alsof ik gegijzeld word in me eigen leven.
  ik wil mijn leven terug maar ook mijn huis houden omdat ik alles daarvan betaald heb.
  het is ook een stukje jij heb al alles bij me stuk gemaakt maar dat gun ik hem niet.
  mijn omgeving zegt vaak je kiest er zelf voor. waardoor ik niks meer durf te zeggen.
  heb jij nog tip waardoor ik het zo krijg dat hij weg wilt?

  vrg j

 • #10

  een moeder (donderdag, 13 september 2018 16:11)

  ik ben mij aan het losmaken van een Narcistiche Zoon met een Bordeline Verloofde ! pfff wat zwaar !!! maar ik merk aan me zelf dat het me steeds beter af gaat ! Sterkte voor iedereen die hier mee bezig zijn !

 • #11

  Henk (dinsdag, 18 september 2018 20:13)

  Inderdaad ze zit in mijn hoofd, elke seconde van de dag, ze heeft onze relatie beëindigd en hebben geen contact meer
  Toch elke seconde ik word er stapelgek van en heb zelfs therapie, in het begin was alles prachtig, voor haar 3 kinderen 3 slaapkamers geheel vernieuwd ze vond het prachtig maar de matrassen waren niet duur genoeg, mijn Audi A4 met alle opties, waar zij in reed was niet goed genoeg, ik besteedde te weinig aandacht aan haar, toen ik met peperdure ringen aankwam was mijn aanzoek niet romantisch genoeg, afijn het eindigde na een vrijpartij in pure haat, de aanleiding was dat ik een loze opmerking maakte over een (onbekende) vrouw ze ging volledig door het lint. Niets was goed en toch hou ik nog steeds van haar