Manipuleren via gesprekken: zo doen narcisten en borderliners dat

Manipuleren: het is de tweede natuur van narcisten en borderliners. Soms gebeurt het overduidelijk, soms gebeurt het zo subtiel dat je niets merkt. In dit artikel vind je 4 kenmerken van narcistisch misbruik die je in gesprekken kunt herkennen.

 

manipuleren gesprekken narcistische wereld ontvlucht narcisten borderliners narcistisch misbruik
In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' heb ik een lijst samengesteld van kenmerken van narcistisch misbruik. De lijst telt 182 kenmerken die overzichtelijk zijn ingedeeld in 'Uitbuiting', 'Contacten met anderen', 'Controle en privacy', 'Gesprekken', 'Welzijn', 'Agressie' en 'Realiteitsverstoring'.
In dit artikel vind je 4 kenmerken uit 'Gesprekken' (kenmerken 82 t/m 108) die ik hieronder verder toelicht inclusief voorbeelden. 

100. Wel een antwoord geven, maar niet het antwoord op je vraag, hoe vaak je de vraag ook stelt.

De 'antwoorden' zijn uiteenlopend: over een totaal ander onderwerp, vragen waarom je dit vraagt, de vraag op jou projecteren ('Ik, vreemdgaan? Jij gaat vast vreemd, want...' - heel verhaal vol beschuldigingen volgt). Soms word je er zo in meegesleurd dat je zelf niet eens meer weet welke vraag je stelde én ontgaat het je zelfs dat je nog steeds geen antwoord op je vraag gekregen hebt... waar je pas veel later, of helemaal niet, achter komt. Je leeft altijd in onduidelijkheid.  

 

101. Ingaan op de manier waarop je iets zegt en niet inhoudelijk op wat je zegt.

'Waarom doe je zo boos?', 'Waarom praat je zo hard?', 'Sla niet zo'n toon aan!', 'Waarom begin je daar nu alweer over?', 'Je valt in herhaling', 'Waarom doe je altijd zo moeilijk?', 'Waarom stel je altijd zoveel vragen?', 'Als je zo schreeuwt, praat ik helemaal niet met je!' Narcisten en borderliners doen alles om het gespreksonderwerp te ontwijken. Een logisch gevolg is dat jij bijvoorbeeld boos wordt, en dan kunnen ze jou de schuld weer geven van deze ruzie die zij veroorzaakt hebben. 

 

106. Voortdurend klagen over van alles en nog wat en verwachten of eisen dat jij het oplost.

Bij veel kenmerken van de lijst gebruik ik de woordkeuze 'verwachten of eisen' en dat heeft zo zijn reden: narcisten en borderliners kunnen iets letterlijk eisen, maar ook op zeer subtiele wijze laten doorschemeren dat ze iets van je verwachten. Bij dat laatste verdenk je hen niet zo gauw of zelfs helemaal niet.

 

En zelfs als je inmiddels weet dat ook dit gewoon weer een manipulatietactiek is, kun je nog twijfelen: misschien zijn ze écht onschuldig en zie je spoken... Niet dus: narcisten en borderliners zijn allesbehalve onschuldig, het zijn rasechte acteurs en actrices!

 

107. Aandacht voor het een vragen maar het andere bedoelen.

De narcist of borderliner vertelt een verhaal, wat eigenlijk een soort voorverhaal is. Ze peilen hierin jouw omstandigheden, bereidwilligheid of mening, ze creëren een open sfeer. Ondertussen maken ze je alvast 'klaar' voor de genadeklap die straks gaat komen. Het lijkt een volkomen normaal gesprek, dus even ben je niet alert.

 

Een voorbeeld: ze willen ineens uitgebreid en zogenaamd geïnteresseerd weten hoe het met je is. Jij antwoordt dat het goed gaat en begint positief te vertellen over van alles en nog wat. En dan, komt de genadeklap. Met hen gaat het (alweer) niet zo goed, ze zijn weer zo zielig, hebben weer zoveel pech, en zouden eigenlijk jouw hulp nodig moeten hebben om er weer uit te komen. Maar ja, het gaat nu zo goed met jou, ze willen jou niet tot last zijn (zeggen ze)! Nu begin jij je schuldig te voelen, en zeg je je hulp toe. Zo word je steeds weer opgeslokt zonder het door te hebben...

 

Tip: zeg enkel dat het goed met je gaat, dat er niks bijzonders te melden valt, want details gebruiken ze geraffineerd om je in een heel lastig parket te brengen, waar je je niet meer weet uit te redden omdat ze je volledig klem weten te zetten. 

 

Meer kenmerken ontdekken?

De volledige lijst kenmerken vind je in 'De narcistische wereld ontvlucht'. Raadpleeg de lijst regelmatig, zodat je alerter wordt en dergelijk gedrag sneller opmerkt. Soms ontmoet je ook nieuwe mensen die narcistisch of borderlinegedrag vertonen, nog voordat je het door hebt. Wees goed voorbereid!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  raphael (vrijdag, 29 juni 2018 13:58)

  Goed stuk Herkenbaar. Doet me denken aan een aantal van die gesprekken.

  'Zullen we samen gaan eten vanavond?' 'Oke, maar alleen als je laat zien dat jij het ook echt wil.'

  'Hoe was je gesprek met de dokter?'
  'Ik zou het zo graag met je daarover willen hebben maar ik geloof niet dat het je echt interesseert.'

  'Ik vind het mooi om te zien dat je je kwetsbaar opstelde.'
  'Ja, deed jij dat maar eens!'

  'Maar wat maakt je nu zo boos?'
  'Dat weet je best en dat ga ik niet nog eens uitleggen.'

  En een van de gemeenste :)

  Zij: 'Ik zou willen dat je mij eens mee vroeg te gaan wandelen.'
  Ik (paar dagen later): 'Ga je mee wandelen?'
  Zij: 'Ik zou willen dat je dit uit jezelf had gevraagd en dat ik daar niet om had hoeven vragen.'

  Patroon van mij is dan wel weer dat ik blijf uitleggen, verdedigen en proberen er samen uit te komen. Eindeloos.

 • #2

  #2 (donderdag, 18 oktober 2018 11:54)

  Lange tijd ga ik gebukt onder angst voor borderline/ narcistische ouders. Ze geven me het gevoel dat ik langzamerhand gek ga worden.
  Er is niets blijven ze maar volhouden en op die manier ga ik het bijna nog geloven, dat het aan mezelf ligt.
  Ik zoek geen contact meer. Moet aan mezelf werken,er lis van komen, weet diep van binnen dat ik gelijk heb, maar door hun houding voel ik me vaak een angstige kleuter.