10 misverstanden over narcisme en borderline

Er bestaan veel misverstanden over narcisme en borderline. Wat is nu waar, en hoe zit het nu echt? In dit artikel worden 10 misverstanden over narcisme en borderline besproken.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner misverstanden stoornis psychopaten

Over narcisme wordt heel veel geschreven op internet, over borderline is dat veel minder, althans in Nederland, terwijl beide stoornissen resulteren in narcistisch misbruik van de partner en/of familieleden. 

 

Wat is nu waar, en wat is niet waar? Hoe zit het nu echt

 

Hieronder vind je 10 misverstanden over narcisme en borderline nader uitgelegd.

 

1.Iemand is geen narcist of borderliner, maar heeft narcisme of borderline

Dit heeft te maken met taalkundige redenen. We noemen vrouwen ook niet 'mensen van het vrouwelijk geslacht', maar 'vrouwen'. We noemen Nederlanders ook niet 'mensen die in Nederland wonen', maar 'Nederlanders'. Anders zou de krant dagelijks tien pagina's dikker zijn vanwege dit omslachtige taalgebruik. 

 

2.Narcisme en borderline zijn absoluut niet hetzelfde

Er zijn veel meer overeenkomsten tussen narcisme en borderline dan men denkt. Velen denken met een narcist te maken te hebben, terwijl diegene net zo goed (ook) een borderliner kan zijn. Toch spreekt men dan eerder van een narcist dan van een borderliner: 'narcist' lijkt tegenwoordig zelfs een populair woord te zijn. 

 

Uit onderzoek blijkt dat 37% van de mensen met een van deze stoornissen, beide stoornissen heeft. Dit betreft dan alleen degenen met een diagnose; lang niet iedereen die wel voldoet aan de kenmerken, heeft een diagnose, omdat niet iedereen hulp zoekt.

 

3.Narcisten zijn mannen, borderliners zijn vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat van de narcisten 62% man en 38% vrouw is, en van de borderliners 47% man en 53% vrouw is. Het is ongeveer fifty-fifty.

 

4.Narcisten en borderliners hebben nu eenmaal een nare jeugd gehad

Wat narcisten/borderliners ook hebben meegemaakt, niets geeft hen het recht om anderen te mishandelen. Ze gebruiken dit gewoon als een slap excuus om hun destructieve gedrag goed te praten. De slachtofferrol is een van hun favoriete en meest succesvolle manipulaties.

 

5.Narcisten en borderliners kiezen niet voor hun stoornis

Iedereen kan een stoornis ontwikkelen, maar hoe je ermee omgaat, is een keuze. Gebruik je het als excuus voor je destructieve gedrag naar anderen toe, zodat je 'gerechtigd' kunt blijven doorgaan met het mishandelen van je naasten, of gebruik je het als aanleiding om aan jezelf te werken? 

 

6.Narcisten en borderliners kwetsen jou niet opzettelijk

Als jij aan narcisten/borderliners keer op keer duidelijk maakt dat ze jou pijn doen, zou er toch wel een belletje moeten gaan rinkelen. Dan kunnen ze niet meer zeggen dat ze het 'niet zo bedoeld hebben'. Ze zijn echter zo extreem gefocust op hun eigen 'ik' dat het hen helemaal niets kan schelen of ze jou kwetsen.

 

Bovendien gaat het niet om een enkele opmerking, die misschien verkeerd geformuleerd is en inderdaad niet zo bedoeld was, maar om stelselmatige mishandelingen waarbij ze jou willen kwetsen. Dit heeft weer te maken met het splitsingsmechanisme.

 

7.Narcisten en borderliners maken geen slachtoffers, maar zijn slachtoffers

Bij narcistisch misbruik mishandelen narcisten/borderliners hun partners en familieleden. Narcisten en borderliners vormen dan de dader; ze presenteren zich slechts als slachtoffer.

 

8.Tegenwoordig noemt iedereen zijn ex een narcist of borderliner

Alsof narcisme en borderline niet bestaan? De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt bij 6,2% van de bevolking voor en de borderline persoonlijkheidsstoornis bij 5,9%, blijkt uit onderzoek. Lang niet iedereen zoekt hulp, waardoor het aantal in werkelijkheid nog veel hoger ligt. 

 

9.Je mag iemand niet zomaar een narcist of borderliner noemen

Om te kunnen herstellen, moet je weten wat je is overkomen. De meeste partners en familieleden ontdekken pas dat er sprake is van narcistisch misbruik in hun relatie en/of familie, als ze erover lezen. Zou er niet over gesproken mogen worden, dan zouden zij voor altijd in hun situatie moeten blijven zitten, omdat er 'niets' aan de hand zou zijn. Het heeft dus niets te maken met iemand veroordelen of stigmatiseren, maar met het benoemen van het probleem wat er speelt.

 

10.Narcisten en borderliners zijn geen psychopaten

Het beeld bestaat dat alleen psychopaten gevaarlijk zijn, maar iedereen die anderen psychisch mishandelt vormt een gevaar voor zijn of haar naasten. Narcistisch misbruik vindt plaats door narcisten, borderliners, antisocialen en psychopaten en vernietigt een heleboel levens van hun familie en partners. Ze richten allemaal een enorme schade aan in hun omgeving. Tussen deze verschillende stoornissen bestaan verschillen, maar óók overeenkomsten. 

 

Commentaren: 2 (Discussie gesloten)
 • #1

  Wendy (vrijdag, 18 mei 2018 18:38)

  Weer super uitgelegd en beschreven. Intellectueel weten narcisten en bordeliners heel goed waar ze mee bezig zijn, en dat het sociaal gezien onacceptable is om anderen zo te martelen en pijnigen.

  Maar zoals je zegt: zij vinden zichzelf als slachtoffer, en jij ben permanent slecht en daarom moet je altijd gestraft worden. Tenzij ze je ergens nodig voor hebben, dan ineens ben je weer goed genoeg.

  Persoonlijk - maar dit is slechts mijn mening, en ik ben geen specialist - vind ik dat narcisten er wel voor gekozen hebben om hun stoornis te laten ontwikkelen. Wat ik veel over lees en ook in mijn omgeving zie, is dat - zoals je zegt - veel narcisten een slechte jeugd hebben gehad, en vaak zelf een narcist in hun leven hebben gehad, zoals een vader en/of moeder. Ze nemen dan narcistische trekken over, om dingen bij mensen gedaan te krijgen. Dat lijkt heel goed te werken, en dan wordt het uiteindelijk een stoornis.

  Dus er moet een punt zijn geweest in hun vroege (volwassen) leven dat hun persoonlijkheid nog bestond, met enigszins nog wat empathie erin, maar omdat die narcistische trukjes werkten om dingen gedaan te krijgen, is dat volgens mij gaan escaleren, totdat hun eigen persoonlijkheid volledig is weggerot, en ze niks anders kunnen dan andere persoonlijkheiden immiteren en aan zichzelf kunnen denken.

  Het patroon zie ik constant, zeker oudere mensen hebben zo'n pad doorlopen, en de beschrijving van anderen "hoe ze vroeger in een vroege 20e jaren waren". Ergens moet er een keuze zijn geweest, dat ze hun pijn en de toenemende leegte hebben kunnen opvullen met narsistische trekken, totdat het niet meer teruggedraaid kon worden.

  En dit is ook 1 van de redenen waarom ik ze volledig verantwoordelijk beschouw voor hun acties. Het is me verschillende keren vertelt "dat ze er niks aan kunnen doen, want ze zijn ziek", of "zo zijn ze nu eenmaal zo". Maar ik vind dit de slapste excuus ooit, want het had niet zo hoeven zijn, als ze een ander pad voor zichzelf hadden gekozen.

  En het erge is, zo lijkt het wel, is dat er meer narcisten dan ooit op deze aardbol rondlopen.

  Enfin, supergoed geschreven, en heel erg bedankt hiervoor, Jasmijn. - Wendy

 • #2

  Pieternella (maandag, 14 januari 2019 15:07)

  Deze 2 bovenste commentaren zijn voor mij zeer herkenbaar! Mijn moeder was in mijn jeugd nog best empathisch te noemen. Ze vertroetelde mij tijdens mijn kinderziektes. Ik voelde me geborgen. Wel waren er dingen waar ik mijn vinger niet op kreeg. Misschien had ik zelf ook kenmerken die raar op hen overkwam. Dingen kunnen herinneren hoe ik me voelde als baby, enorme schrikangsten bij harde geluiden, krijg terugflitsen van oorlog, angst, verscheurd worden door een wild dier.. ik werd raar gevonden en dat maakt je gevoelig voor misbruik. Verder had ik een enorme hang naar harmonie, dus daar deed ik ook alles voor. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel dat mijn familie ineens afwerend ging doen. Ik was ondertussen mijn spontaniteit al kwijt en was gereserveerd geworden. Maar familie blijft toch je familie? Maar nee.. ik kreeg een koude begroeting. Mijn moeder loopt daar de deur plat, ik kom daar nooit, toegang is me ontzegd. Niet alleen ik. Andere familie lieten ze ook niet binnen.