· 

10 misverstanden over narcisme en borderline

Er bestaan veel misverstanden over narcisme en borderline. Wat is nu waar, en hoe zit het nu echt? In dit artikel worden 10 misverstanden over narcisme en borderline besproken.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner misverstanden stoornis psychopaten

Over narcisme wordt heel veel geschreven op internet, over borderline is dat veel minder, althans in Nederland, terwijl beide stoornissen een destructief effect op de familie en partners hebben. Het beeld dat van narcisme en borderline bestaat, is niet altijd juist, wat een hoop onduidelijkheid oproept.

 

Wat is nu waar en wat is niet waar? Hoe zit het nu echt

 

Hieronder vind je 10 misverstanden over narcisme en borderline nader uitgelegd.

 

1.Iemand is geen narcist of borderliner, maar heeft narcisme of borderline

We noemen vrouwen ook niet 'mensen van het vrouwelijke geslacht', maar 'vrouwen'. We noemen Nederlanders ook niet 'mensen die in Nederland wonen', maar 'Nederlanders'. Als we dit niet zouden doen, zou de krant dagelijks tien pagina's dikker zijn vanwege dit omslachtige taalgebruik. De media krijgen trouwens echt niet ladingen verzoeken binnen om dit taalgebruik te veranderen omdat het stigmatiserend zou zijn. Schrijf je echter over borderliners op een website, dan beginnen er meteen borderliners boze mails te sturen (narcisten nooit overigens).

 

2.Narcisme en borderline zijn absoluut niet hetzelfde

Er zijn veel meer overeenkomsten tussen narcisme en borderline dan men denkt. Velen denken met een narcist te maken te hebben, terwijl diegene net zo goed borderliner kan zijn. Toch spreekt men dan eerder van een narcist dan van een borderliner: 'narcist' lijkt zelfs een populair woord te zijn. Van borderliners bestaat vaak een beeld dat medelijden opwekt, terwijl dát juist (samen met andere kenmerken) de kern is van borderline. Bovendien kunnen borderliners nog veel gevaarlijker zijn dan narcisten, omdat ze veel en veel instabieler zijn. 

 

Uit onderzoek blijkt dat 37% van de mensen met een van deze stoornissen beide stoornissen heeft; nog afgezien van degenen die net niet de andere stoornis hebben, maar er wel heel veel trekken van vertonen (en degenen die geen diagnose hebben ondanks dat ze wel aan de kenmerken voldoen).

 

3.Narcisten zijn mannen, borderliners zijn vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat van de narcisten 62% man en 38% vrouw is, en van de borderliners 47% man en 53% vrouw is. Het is dus ongeveer fifty-fifty.

 

4.Narcisten en borderliners hebben nu eenmaal een nare jeugd gehad

Wat narcisten en borderliners ook hebben meegemaakt, niets geeft hen het recht om anderen te mishandelen. Ze gebruiken dit gewoon als een slap excuus om hun destructieve gedrag goed te praten. De slachtofferrol is een van hun favoriete en meest succesvolle manipulaties.

 

5.Narcisten en borderliners kiezen niet voor hun stoornis

Iedereen kan een stoornis ontwikkelen, maar hoe je ermee omgaat, is een keuze. Gebruik je het als excuus voor je destructieve gedrag naar anderen toe, zodat je 'met recht' kunt doorgaan met het mishandelen van je naasten, of gebruik je het als aanleiding om aan jezelf te werken? 

 

6.Narcisten en borderliners kwetsen jou niet opzettelijk

Als jij aan narcisten en borderliners keer op keer duidelijk maakt dat ze jou pijn doen, zou er toch wel een belletje moeten gaan rinkelen. Dan kunnen ze niet meer zeggen dat ze het 'niet zo bedoeld hebben'. Ze zijn echter zo extreem gefocust op hun eigen 'ik' dat het hen helemaal niets kan schelen of ze jou kwetsen.

 

Bovendien gaat het niet om een enkele opmerking die misschien verkeerd geformuleerd is en inderdaad niet zo bedoeld was, maar om stelselmatige mishandelingen waarbij ze jou willen kwetsen; daardoor voelen zij zich immers beter. Vergeet ook hier splitsing weer niet: zij zijn goed, dus ben jij automatisch slecht, en slechte mensen verdienen straf...

 

7.Narcisten en borderliners maken geen slachtoffers, maar zijn slachtoffers

Bij narcistisch misbruik mishandelen narcisten en borderliners hun partners en familieleden. Narcisten en borderliners zijn dader; ze presenteren zich slechts als slachtoffer.

 

8.Tegenwoordig noemt iedereen zijn ex een narcist of borderliner

Alsof narcisme en borderline niet bestaan? De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt bij 6,2% van de bevolking voor en de borderline persoonlijkheidsstoornis bij 5,9%, blijkt uit onderzoek. Lang niet iedereen zoekt hulp, waardoor het aantal in werkelijkheid nog veel hoger ligt. Volgens de Amerikaanse therapeute Karyl McBride 'kent iedereen wel een narcist in zijn omgeving'. Wat naar mijn mening tevens geldt voor borderliners waarvan iedereen er ook wel eentje kent. Ken je bijvoorbeeld een ouder die heel vaag doet over de andere, afwezige ouder van het kind of er heel slecht over praat en waartussen alle contact ontbreekt? Juist...

 

9.Je mag iemand niet zomaar een narcist of borderliner noemen

Om te kunnen herstellen, moet je weten wat je is overkomen. Heel veel partners en familieleden ontdekken pas dat ze slachtoffer zijn van narcistisch misbruik, als ze erover lezen. Zou het niet benoemd mogen worden, dan zouden zij voor altijd in hun situatie blijven zitten omdat er 'niets' aan de hand is. Ze zouden er nooit achter komen dat ze jarenlang of misschien hun hele leven al mishandeld worden... Iemand een narcist of borderliner noemen heeft dus niets te maken met iemand veroordelen of stigmatiseren, maar met het benoemen van het probleem wat er speelt.

 

10.Narcisten en borderliners zijn geen psychopaten

Het beeld bestaat dat alleen psychopaten gevaarlijk zijn, maar iedereen die anderen psychisch mishandelt vormt een gevaar voor zijn of haar naasten. Narcistisch misbruik vindt plaats door narcisten, borderliners, antisocialen en psychopaten en vernietigt een heleboel levens van hun familie en partners. Ze richten allemaal een enorme schade aan in hun omgeving. Tussen deze verschillende stoornissen bestaan verschillen, maar óók overeenkomsten. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Wendy (vrijdag, 18 mei 2018 18:38)

  Weer super uitgelegd en beschreven. Intellectueel weten narcisten en bordeliners heel goed waar ze mee bezig zijn, en dat het sociaal gezien onacceptable is om anderen zo te martelen en pijnigen.

  Maar zoals je zegt: zij vinden zichzelf als slachtoffer, en jij ben permanent slecht en daarom moet je altijd gestraft worden. Tenzij ze je ergens nodig voor hebben, dan ineens ben je weer goed genoeg.

  Persoonlijk - maar dit is slechts mijn mening, en ik ben geen specialist - vind ik dat narcisten er wel voor gekozen hebben om hun stoornis te laten ontwikkelen. Wat ik veel over lees en ook in mijn omgeving zie, is dat - zoals je zegt - veel narcisten een slechte jeugd hebben gehad, en vaak zelf een narcist in hun leven hebben gehad, zoals een vader en/of moeder. Ze nemen dan narcistische trekken over, om dingen bij mensen gedaan te krijgen. Dat lijkt heel goed te werken, en dan wordt het uiteindelijk een stoornis.

  Dus er moet een punt zijn geweest in hun vroege (volwassen) leven dat hun persoonlijkheid nog bestond, met enigszins nog wat empathie erin, maar omdat die narcistische trukjes werkten om dingen gedaan te krijgen, is dat volgens mij gaan escaleren, totdat hun eigen persoonlijkheid volledig is weggerot, en ze niks anders kunnen dan andere persoonlijkheiden immiteren en aan zichzelf kunnen denken.

  Het patroon zie ik constant, zeker oudere mensen hebben zo'n pad doorlopen, en de beschrijving van anderen "hoe ze vroeger in een vroege 20e jaren waren". Ergens moet er een keuze zijn geweest, dat ze hun pijn en de toenemende leegte hebben kunnen opvullen met narsistische trekken, totdat het niet meer teruggedraaid kon worden.

  En dit is ook 1 van de redenen waarom ik ze volledig verantwoordelijk beschouw voor hun acties. Het is me verschillende keren vertelt "dat ze er niks aan kunnen doen, want ze zijn ziek", of "zo zijn ze nu eenmaal zo". Maar ik vind dit de slapste excuus ooit, want het had niet zo hoeven zijn, als ze een ander pad voor zichzelf hadden gekozen.

  En het erge is, zo lijkt het wel, is dat er meer narcisten dan ooit op deze aardbol rondlopen.

  Enfin, supergoed geschreven, en heel erg bedankt hiervoor, Jasmijn. - Wendy

 • #2

  Saïda (zondag, 08 juli 2018 10:13)

  Hoe kom je er vanaf?

  Als ik hulp zoek tegen de narcist verandert de hulpverlener zelf in een narcist. Het is echt Keyser Söze. Overal waar ik kom, trek ik narcisten aan als magneet.