Als de waarheid pijn doet: narcistische relaties onder ogen zien

In je relatie met de narcist of borderliner voel je je klemgezet. Je wilt weg van de pijn, maar weet niet hoe. Ondertussen probeer je het zo draaglijk mogelijk voor jezelf te maken. Maar om te kunnen ontsnappen, zul je toch écht de ernst van de situatie onder ogen moeten zien.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders

Soms willen we het gewoon niet onder ogen zien. Het is pijnlijk, om te weten dat je partner of ouder nooit van jou gehouden heeft. Het is pijnlijk, om te weten dat je nooit veilig bent geweest bij je partner of ouder. Het is pijnlijk, om te weten dat je leefde of zelfs opgroeide in een nepwereld. Het is pijnlijk, om daarmee naar buiten te treden. Het is pijnlijk, omdat je dénkt dat het je eigen schuld is. Het is pijnlijk, omdat je hierdoor dénkt dat je waardeloos bent. Het is onbeschrijflijk pijnlijk!

 

Het is echter nog pijnlijker zolang je de waarheid niet onder ogen durft te zien. Zodra je de waarheid onder ogen gaat zien, zet je een eerste stap op weg naar bevrijding. Als je de situatie zoals deze nu is niet erkent, dat wil zeggen niet toegeeft dat de situatie is zoals deze is, de situatie niet wilt zien zoals deze is, kun je er ook niets aan veranderen, en blijf je in een destructieve omgeving zitten.

 

Laat de pijn jou niet in zijn greep houden

Je denkt misschien dat je jezelf kunt afsluiten voor de pijn en dat dat de enige optie is, omdat je niet weet hoe je hieruit moet ontsnappen. Toch zit je middenin die pijn, pijn die jou vanbinnen verscheurt. Zoals ik in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' schrijf: “Je blijft er maar in rond zwemmen en raakt doordrenkt van de pijn. Stap snel op de droge kant voordat je erin verdrinkt!”

Het ligt niet aan jou, jij verdient deze pijn niet

Troost je met de gedachte dat het niet persoonlijk bedoeld was. Het ligt niet aan jou! Het is écht niet zo dat jij deze pijn dan wel verdiend zal hebben. Narcisten en borderliners behandelen iedereen op deze manier. Dit keer was jij het, de volgende keer is het weer iemand anders.

 

Je merkt ook vast wel dat ze niet alleen jou, maar ook anderen op dezelfde manier behandelen. En behandelen ze een ander toevallig wel normaal, dan is dat van tijdelijke duur en willen ze wat van diegene. Daarna laten ze ook diegene gewoon weer vallen.

 

Vlucht weg uit dit psychische oorlogsgebied!

Je bevindt je in een psychisch oorlogsgebied. Je kunt wel doen alsof die rondvliegende kogels en inslaande bommen er niet zijn, maar je wordt hoe dan ook geraakt. Ze zijn er. Ook als jij je ogen sluit. En ze zullen nooit verdwijnen, omdat de tegenstander het veel te leuk vindt om oorlogje te spelen. Dat is namelijk de levensmissie van narcisten en borderliners.

 

Het enige wat het geweld tegenover jou kan stoppen, is wegvluchten. En daarvoor moet je eerst erkennen dát er oorlog is, want wáár vlucht je anders voor weg? Dan blijf je jezelf maar sussen dat er niets aan de hand is, dat het allemaal zo erg niet is, en duren de mishandelingen ondertussen voort.

 

Zie de situatie, maar ook je eigen kracht onder ogen

Je zult het onder ogen moeten zien. Dan zie je ook dat het van levensbelang is om te vluchten, wat jou weer levenskracht geeft om dat ook echt te doen. Geloof nooit dat je die kracht niet bezit! Die kracht heb je wél, maar moest altijd verborgen blijven. Ook je eigen kracht moet je dus onder ogen gaan zien! 


Zoals je altijd dacht dat de wereld in elkaar stak, zo steekt de wereld helemaal niet in elkaar. Je leefde noodgedwongen in de ziekelijke fantasiewereld van de narcist of borderliner. Daarbuiten is de échte wereld waarin alles (ook jij!) veel mooier is dan daar.

Probeer niet het onveranderlijke te veranderen

Je kunt het gedrag van de narcist of borderliner niet veranderen. Laat dat verlangen los. Het enige wat je kunt doen, is een juiste manier vinden om ermee om te gaan. Alle energie die jij in de ander stak, steek jij nu voortaan in jezelf. Alle liefde die jij weggaf, is nu voor jou. Alle kracht in jou die nooit naar buiten mocht komen, laat je nu naar buiten komen. Je kúnt het! 

 

Mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' helpt jou om weer lief en mild voor jezelf te zijn. Jij gaf altijd zóveel liefde weg aan de narcist of borderliner, dat het nu hoog tijd is dat jij al je liefde aan jezelf gaat geven! 

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.