3 tips voor zelfherstel na narcistisch misbruik

Je hebt je relatie met de narcist of borderliner beëindigd, of hebt het contact met je narcistische of borderliner ouder(s) verbroken. Eindelijk bevrijd! Hoe nu verder? In dit artikel vind je 3 tips die jou ondersteunen in je herstel.

 

Herstellen van narcistisch misbruik is een lange, zware maar ook heel mooie weg. Je bent op weg naar een gelukkig leven! Er zijn wel duizenden tips te geven die jou hierbij kunnen ondersteunen, waarvan ik er drie hieronder beschrijf.

 

Een korte beschrijving, waarvan je in mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' een nog veel uitgebreidere uitleg vindt en nog veel meer lessen en opdrachten.

 

Tip 1: wees optimistisch

Opkrabbelen uit een situatie van narcistisch misbruik is heel moeilijk, maar niet onmogelijk. Hou dat altijd voor ogen. Als je tegen jezelf zegt dat het niet mogelijk is, zal het ook niet mogelijk zijn. Als je niet gelooft dat het mogelijk kán zijn, zal het ook onmogelijk blijven. Als je ergens niet in gelooft, zul je er niet naar zoeken, en het dus ook nooit vinden.

 

Ontmoedig jezelf niet langer, maar steun jezelf: ja, het is zwaar, maar mijn ervaring is echt dat je zoveel meer kunt dan je ooit dacht. We mochten die potentie alleen nooit benutten. Nu wel, dus grijp je kans: durf te dromen, durf te vertrouwen, durf te leven!

 

Tip 2: doe leuke dingen

Wat mij op de been houdt, eigenlijk in iedere situatie wanneer ik er even doorheen zit, is iets doen wat me een goed gevoel geeft. 

 

Jezelf goed mogen voelen is een heel bevrijdende gedachte. Stel jezelf daarom de vraag: 'Wat kan ik nú doen om mij goed te voelen?' En dóe dat dan ook! Nu meteen! Ga naar buiten, de natuur in, pak je hobby weer op, bekijk een goede film, ga bewegen, of wat jouw passie ook is!

 

Zelfs als je nog niet helemaal gelooft dat je het waard bent om gelukkig te zijn, kan deze oefening jou al helpen om je zelfliefde te laten groeien, zonder hierbij belemmerd te worden door negatieve overtuigingen. Door te dóen, gaat het als vanzelf. Er komt een geluksgevoel los, dat heerlijke gevoel van het genieten, zowel tijdens als na afloop, wat vanzelf je negatieve gedachten verdringt. Op den duur gaat dat gevoel verslavend werken en voel je je steeds vaker goed!

 

Tip 3: gun het jezelf

Denk je nu: 'Ik heb geen tijd, geen zin, het werkt toch niet, waarom zou ik'? Je hoeft er niet de hele dag mee bezig te zijn. Een uurtje kan al verschil maken. Denk je dat zelfs dat niet lukt? Vraag je dan eens af of je het wel echt wilt. Wil je écht gelukkig zijn? Natuurlijk wil je dat. Dus wat houdt je dan tegen, waarom durf je het nog niet aan? Het kan eng lijken om je leven te veranderen. Maar in deze situatie blijven zitten, is vast ook niet wat je wilt.  

 

Ergens zit er een enorme blokkade: je gúnt het jezelf (nog) niet om gelukkig te zijn. Ook dat leer je in mijn nieuwe werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik': hoe jij het jezelf kunt gúnnen, want daar begint het allemaal mee. Als je die blokkade weet te doorbreken, zul je liefde voor jezelf ook daadwerkelijk kunnen toelaten en ontvangen. Dan begint alles te stromen, de oneindige stroom van levensenergie waarop jij je mag laten meevoeren!

 

Nog even op een rijtje: optimisme, plezier en gunnen

Nog even op een rijtje:

 

1.Wees optimistisch: je hebt lang genoeg in die donkere pessimistische hel van de narcist of borderliner geleefd!

 

2.Doe leuke dingen: in plaats van de ander te plezieren, doe je nu jezelf een plezier!

 

3.Gun het jezelf: leer om jezelf toestemming te geven om écht te leven, zodat de liefde en het geluk jou eindelijk kunnen bereiken

 

  

Hulp nodig?

Hulp nodig? In mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' vind je een heleboel lessen, opdrachten, checklists, werkbladen, tips en oefeningen die jou helpen deze blokkades te doorbreken! 

 

Zodra jij jezelf toestemming geeft om eindelijk voluit te gaan leven, gaat de liefde in en voor jou vanzelf stromen! Gun het jezelf, want je bent het waard!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0