Wat is gaslighting?

Gaslighting is een zeer complex, schadelijk psychisch proces wat narcisten, borderliners, psychopaten en antisocialen kunnen toepassen om andere mensen op zeer verregaande wijze te manipuleren.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline gaslighting film gaslight

Gaslighting bestaat uit het kweken van een 'andere realiteit', namelijk de realiteit van de narcist/borderliner. Hun wereld wordt jouw wereld.

 

Door middel van het verstrekken van onjuiste informatie verdraaien ze volledig de echte realiteit, zodat je gaat twijfelen aan je eigen geheugen, waarnemingen en verstand. Je raakt gedestabiliseerd, gedesoriënteerd en gedesillusioneerd. Niet voor niets weten veel naasten van narcisten/borderliners niet meer wat wel en niet normaal is.

 

Het scala aan gebruikte (verbale) manipulaties is groot, divers en ingewikkeld. Deze komen allemaal voorbij in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'

 

10 fasen van gaslighting

Om een goede, duidelijke beschrijving van gaslighting te geven, en dit sluimerende, stapsgewijze proces zichtbaar te maken, heb ik het ingedeeld in 10 fasen. Deze lange, gedetailleerde beschrijvingen vind je eveneens in mijn boek. Het helpt je gaslighting beter te herkennen en jezelf ertegen te beschermen.

 

De film 'Gaslight'

De term 'gaslighting' is afkomstig uit de film 'Gaslight' (1944). Hierin manipuleert een man, Gregory, zijn vrouw Paula dusdanig dat ze serieus gaat denken dat ze gek is.

 

Paula kan haar broche, een erfstuk en gekregen van haar man, niet meer vinden, ondanks dat ze het sieraad altijd zorgvuldig in haar handtas bewaart. Er verdwijnt een schilderij van de muur en Gregory beschuldigt haar ervan het weggehaald te hebben, terwijl ze zich dit helemaal niet herinnert.

 

Ze hoort voetstappen op de afgesloten zolder en ziet de sterkte van het licht telkens veranderen zonder aanleiding. Hij vertelt zijn horloge kwijt te zijn en vindt het in haar handtas terug. Paula wordt hysterisch, denkt dat ze gek is en durft zich nergens meer te vertonen.

 

Achteraf blijkt dat Gregory achter de verdwijningen van de broche en het schilderij zat, het horloge in haar tas stopte, op zolder liep en het licht dimde. En dat allemaal omdat hij uit was op de juwelen van haar overleden tante...

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.