Liefde volgens narcisten en borderliners

In relaties en familiebanden met narcisten/borderliners is alleen voorwaardelijke liefde aanwezig: je krijgt liefde wanneer zij vinden dat je die verdient. Maar wat verstaan zij eigenlijk precies onder liefde?

 

narcisme borderline liefde narcisten borderliners voorwaardelijke narcistische wereld ontvlucht jasmijn couwenberg www.omstandersvan.nl boek

Samenleven met een narcist/borderliner kent een heleboel voorwaarden. Er gelden allerlei regels waaraan je je moet houden om hun liefde te kunnen krijgen. Dit is voorwaardelijke liefde: als jij dit en dit doet, dán pas krijg je liefde. Liefde die overigens niet eens echt is...

 

Hun betekenis van liefde

Want wat verstaan narcisten/borderliners precies onder liefde?

 

Ze willen 24/7 bij je zijn, omdat ze van je houden.
Eigenlijk willen ze gewoon niet alleen zijn, geen seconde, omdat ze je nodig hebben. 

Dit is geen liefde: dit is het bezitten van een object.

 

Ze willen je beschermen tegen andere mensen, omdat ze van je houden.
Eigenlijk willen ze gewoon al jouw aandacht voor zichzelf hebben, en voorkomen dat anderen hen ontmaskeren.

Dit is geen liefde: dit is een eenzame, emotionele gijzeling.

 

Ze doen alles voor je, omdat ze van je houden.
Eigenlijk willen ze je gewoon kunnen gebruiken. Door vleierijen en verwennerij ben je als was in hun handen.

Dit is geen liefde: dit is manipulatie.

 

Je weet niet beter of dit is liefde...

Als je niet weet wat liefde is, kun je maar moeilijk echte liefde ontvangen. Je herkent het namelijk niet, en neemt dus genoegen met wat je wél kent: voorwaardelijke liefde.

 

Ook aan jezelf kun je zo geen echte liefde geven; je blijft jezelf constant beoordelen aan de hand van allerlei voorwaarden die nergens op slaan, en dwarsboomt jezelf hier alleen maar mee.

 

Wat is liefde dan wel?

Maar wát is echte liefde dan wel? En hoe vind je die liefde in jezelf? Hoe kun je van jezelf leren houden?

 

De checklist 'De 21 ingrediënten van (zelf)liefde' vertelt jou waaruit écht liefde bestaat. Op het bijbehorende werkblad kun je invullen hoe jij jezelf deze 21 stukjes liefde kunt gaan geven. Je vindt de checklist en het werkblad in mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' (194 pagina's).

 

Commentaren: 8 (Discussie gesloten)
 • #1

  Astrid (woensdag, 07 maart 2018 07:34)

  Ik kan niet geloven dat dit mijn wereld is geworden... alles wat jij schrijft slaat op mijn leven al 7 jaar! En ik kom er niet vanaf! Maar raak er wel steeds meer van bewust dat dit verschrikkelijk ongezond is... alleen dat duiveltje he... ‘als ik nou maar dit, dit en dat doe dan komt het goed’ maar het komt niet goed wat je ook doet...

 • #2

  Anoniem (woensdag, 07 maart 2018 10:02)

  Er is nooit een officiële diagnose gesteld, maar het gedrag is op veel punten erg herkenbaar. Zelfs het doen van een simpel spelletje kent al de uitspraak: "Oke, maar alleen als we daarna ... (een ander spel wordt dan genoemd) gaan doen." En wanneer ze iets gedaan wil krijgen en ik zeg "nee" dan volgt vaak: "Na alles wat ik voor jullie heb gedaan". Overal over discussiëren, constant conflicten zoeken, liegen en manipuleren, vrijwel alleen maar negatief zijn en de regels en grenzen constant aanpassen in het voordeel van zichzelf. Het is frustrerend en vermoeiend en zeer lastig uit te leggen aan de professionele hulpverlening heb ik gemerkt. En nu is daar bijgekomen dat ze probeert de hulpverlening ervan te overtuigen dat er iets mis is met mij (ben erachter gekomen dat ik beelddenker ben waardoor ik creatief moet zijn om organisatorisch de dingen goed te laten verlopen), maar nee hoor ze liegt helemaal niet en het is heel 'abnormaal' dat ik weg loop om een conflict te voorkomen of haar onderbreek als ze 3 keer achter elkaar hetzelfde zegt (wat mij nu net niet helemaal normaal lijkt). Het is een soort touwtrekspel geworden waarbij ik uit elkaar wordt getrokken tussen wat ik zelf wil doen en maken van mijn leven en de controle die zij erover heeft (of probeert te hebben op een passief en soms zelfs actief agressieve manier).

  Hele fijne site Jasmijn en hoewel de herkenbaarheid pijn doet is het ook superfijn dat er duidelijkheid is gekomen over het gedrag en dat het feitelijk gewoon ontzettend ongezond is en dus niet aan mij ligt.

 • #3

  anoniem (woensdag, 07 maart 2018 12:34)

  Beste Jasmijn,
  Na verdorie 25 jaar ben ik te weten gekomen wie of wat aan de basis lag van mijn eerste heel zware depressie. Mijn vader is overleden, mijn jongste broer is in copieergedrag gesprongen, met vele talenten maar dat zwarte randje heeft hij ook overgenomen. De houding van mijn moeder daarin speelt een belangerijke rol dat ik onderdoorgegaan ben.
  Dit besef ik pas nu omdat het verleden zich herhaald. Een oude wonde is terug open gegaan. Het is zo moeilijk daarmee om te gaan. Ik ga voorlopig niet meer naar mijn moeder, ik ben zo zwaar ontgoocheld in haar! Maar het laat me toch niet los, overdag gaat dit nog maar s'nachts droom ik ervan dat ik echt tijd nodig heb om te bekomen.
  Hopelijk kan jij me wat tips geven. Een breuk wilt niemand, maar het moet nu. Ik heb de plicht om nu voor mezelf te zorgen, niet weer in de val te lopen en voor mijn gezin te zorgen.Lieve groet en tot schrijfs.

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (woensdag, 07 maart 2018 15:21)

  Dank je wel voor jullie reacties! @anoniem: kijk even rond op de website, je vindt er volop informatie en tips.

 • #5

  Christel (woensdag, 07 maart 2018 15:54)

  Dit is heel kort samengevat het verloop van mijn relatie van 26 jaar met mijn ex. Al 6 jaar gelukkig gescheiden ondertussen, maar het verleden blijft dagelijks aanwezig. Met dat ene zinnetje “je houdt niet van me anders zou je wel ...” heeft hij me tot het uiterste gedreven, tot er geen grenzen meer waren, tot ik nog een schim was van mezelf, enkel bezig met de vervulling van zij pleziertjes. Het heeft me uiteindelijk wel doen inzien dat hij nooit echt tevreden zou zijn, wat ik ook probeerde en dat dreef mij uiteindelijk tot de scheiding.
  Bedankt Jasmijn voor de vele goeie en nuttige informatie op je site !

 • #6

  Anoniem (donderdag, 08 maart 2018 15:45)

  Beste Jasmijn,
  Sinds kort weet ik dat mijn man een narcist is. Sindsdien vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Wij hebben samen twee kindjes en dat maakt het heel moeilijk om een keuze te maken, blijven of scheiden. Het is zo vermoeiend. Het put mij helemaal uit.

 • #7

  Moniek (donderdag, 08 maart 2018 20:49)

  Het verhaal van mijn leven. Na een jeugd met een narcistische vader trouwde ik - hoe ironisch - met een narcist. Inmiddels 23 jaar bijna. Met drie kinderen waarvan 1 ernstig gehandicapt is het niet makkelijk vluchten helaas. Ik ben de scheiding al wel aan het plannen, maar hij blijft maar zuigen.

 • #8

  Bru (vrijdag, 09 maart 2018 09:17)

  Dank u Jasmijn voor al u tips, voor duidelijkheid te scheppen!!!
  16 jaar leefde ik samen met een partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, nu zijn we al 2 jaar uiteen en verloopt het scheidingsproces ( mede omwille we samen 2 kinderen hebben) zeer moeizaam, maar toch voel ik me sterker als ooit en wil ik mijn kinderen doorgeven dat je je niet mag laten manipuleren en eronderdoor laten trekken, respecteer jezelf!!! Je teksten inspireren me om sommige mechanismen te doorgronden, het blijft een moeilijk opdracht om sommige reacties van mijn ex ten aanzien van mijn kinderen aan hun uit te leggen zodat ze die reacties niet persoonlijk opnemen en emoties zouden opkroppen.