Van jezelf houden na narcistisch misbruik

Valentijnsdag: de dag waarop we onze geliefden verwennen. Maar verwen jij jezelf ook wel eens? Door narcistisch misbruik vergeet je jezelf compleet, altijd en overal. Wat als jij JEZELF nu eens LIEFDE geeft? Zelfliefde is onmisbaar voor een gezond en gelukkig leven!

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder eigenwaarde zelfontwikkeling

Waar narcistisch misbruik plaatsvindt, is geen ruimte voor zelfliefde. Het afnemen van jouw zelfliefde is het doel van narcistisch misbruik: narcisten/borderliners willen dat jij al jouw liefde, ook die voor jezelf, aan hen geeft. 

 

Je groeit op met het idee dat je slecht bent. Je weet niet waarom. Maar als kind geloof je alles wat je ouders zeggen. Je raakt onzeker, je trekt je terug, je gelooft dat je slecht bent... Je loopt later partners tegen het lijf die opnieuw voorkomen dat jij goed voor jezelf zorgt en jezelf liefhebt. 

 

Waar is je zelfliefde gebleven? Hoe vind je je zelfliefde weer terug? Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

 

Zelfliefde als voorwaarde voor geluk

Zelfliefde is om zoveel redenen pure noodzaak. Een van de redenen is dat zelfliefde de deur opent naar een vrij en gelukkig leven.

 

Je durft jezelf op de eerste plaats te zetten, je gunt jezelf de dingen die je het liefste doet. Je zit lekker in je vel en hebt een goed gevoel over jezelf. Zodat je weer een heerlijk en gelukkig leven kunt opbouwen na narcistisch misbruik. Je hebt nog zoveel in te halen!

 

Zo hoort het ook: jezelf goed voelen is een natuurlijke neiging en tegen de natuur kún je niet ingaan! Zoals ik in mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' beschrijf.

 

Zelfliefde is dus geen luxe, maar pure noodzaak! 

 

In 7 stappen naar zelfliefde

Er zijn 7 stappen noodzakelijk om je zelfliefde weer terug te vinden:

 

1.Erken je basisrechten

Je hébt rechten, zoals recht op liefde, maar je leerde dat je geen rechten had. En zo zijn er nog een heleboel rechten die altijd onbenut zijn gebleven. 

 

2.Gun jezelf liefde

Er zit vaak nog een flinke blokkade om jezelf daadwerkelijk liefde te gúnnen. Ben je die drempel eenmaal over, dan kom je in een liefdevolle wereld terecht waarvan je het bestaan niet af wist. 

 

3.Wat is liefde?

Je moet presteren, je moet een goed mens zijn, je moet de ander gelukkig maken; dán pas mag je liefde krijgen. Zo zit het natuurlijk helemaal niet!

 

4.Wees mild voor jezelf

De ander strafte je en vervolgens ben jij jezelf gaan straffen. Dit doorbreken is noodzakelijk om de liefde weer in je leven terug te brengen. 

 

5.Breng je behoeften in kaart

Jouw behoeften mochten er nooit zijn, waarmee je noodgedwongen tegen je menselijke natuur in ging. Hartstikke ongezond! 

 

6.Geven en nemen in balans

Stop met anderen eindeloos te geven wat ze willen! Je hebt het zelf keihard nodig. Jij bent de eerste die recht heeft op jouw liefde. Leer eindelijk eens om liefde te ontvangen!

 

7.Voed jezelf

Het allerbelangrijkste is dat je je liefde in jezelf vindt. De liefde zit reeds in jou, omdat die ook voor jou bedoeld is! Vind liefde in jezelf, en je zit nooit meer zonder.

 

Leer om weer van jezelf te houden!

In mijn werkboek  'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' bespreek ik uitgebreid deze 7 stappen: in 15 lessen, verspreid over 7 modules, komen deze aan bod.

 

Want jij mág er zijn, jij mág stralen! Jouw heden en toekomst hoeven geen herhaling van jouw verleden te worden. Het narcistisch misbruik is voorbij, nu is jouw tijd aangebroken om écht te gaan leven!

 

Durf van jezelf te houden en gun jezelf een gelukkig leven!

 

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
  • #1

    Billiet Daniella (maandag, 20 augustus 2018 14:35)

    Alleen al het lezen van deze 7 punten brengt tranen in mijn ogen ... Ik zou graag ook het boek eens lezen maar ben bang voor wat het zal veroorzaken bij me ...