Waarom jouw keuzes niet altijd jouw keuzes zijn

Omgaan met narcisten en borderliners beïnvloedt je leven op alle vlakken. Zo ook op het gebied van keuzes maken. Weet je vaak niet wat je wilt? Maak je keuzes die eigenlijk niet bij jou passen? Lees dan gauw verder.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder keuzes

Narcisten en borderliners willen dat je iedere stap en ieder woord verantwoordt. Ze stellen onlogische vragen waarop ze logische antwoorden verwachten, puur ter controle. Je durft niets meer te ondernemen zonder eerst een goede verantwoording te bedenken. Ik schreef er al eens het artikel 'Waarom we ons zo laten misbruiken door narcisten en borderliners' over.

 

In dit artikel ga ik dieper in op wat zo'n opgedrongen verantwoordingsplicht met je doet in je verdere leven. Ook naar andere mensen toe en op andere gebieden ben je onbewust steeds bezig met verantwoording afleggen. Je moet steeds een 'goede' reden hebben voor alles wat je doet en zegt. 

 

De ander maakt jouw keuze

Het mag duidelijk zijn dat je op deze manier heel ver verwijderd raakt van wat jij zélf wilt. Bij elk idee, elke keuze en elke mening bedenk je éérst hoe je dit kunt uitleggen aan anderen zonder erop aangekeken te worden, alvorens een keuze te maken. Er kunnen nu twee dingen gebeuren:

  • Kun je het niet goed verantwoorden, bijvoorbeeld omdat je denkt dat de ander je raar vindt, het er niet mee eens is of omdat het iets is wat in jouw omgeving niet zo gebruikelijk is, dan kan dat jou ervan weerhouden om het te doen (ondanks dat het iets is wat jij diep vanbinnen heel graag wilt).
  • Kun je het wel goed verantwoorden, bijvoorbeeld omdat het de ander voordeel oplevert of omdat het algemeen geaccepteerd is, dan zul je het wél doen (ondanks dat het iets is wat jij diep vanbinnen nooit zou willen).

Je weet niet meer wat je wilt

In beide gevallen is jouw eigen wil, wat jij zélf wilt, ondergeschikt aan de keuze die je uiteindelijk maakt. Het ergste is dat je jezelf nog eens flink gaat overtuigen van 'jouw' beweegredenen. Je gelooft écht dat dit is wat je wel of juist niet wilt. Je vormt je volledig naar de wens van de ander.

 

Zo raak je nog meer verdwaald in jezelf, je kent je eigen wil en wensen niet eens meer! Je baalt ervan dat je nooit eens écht weet wat je wilt en dat je steeds van mening verandert. Maar je mening wisselt steeds omdat je dingen doet die niet jouw ding zijn. Dingen die niet bij je passen en die jou helemaal de verkeerde richting op sturen in het leven. Zo blijf je eeuwig zoekende in het leven naar wat je echt wilt.

 

De 'waarom'-vraag gaat niet over jou

Wees niet bang voor de 'waarom'-vraag van anderen als je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Als ze jouw keuze niet begrijpen of het er niet mee eens zijn, of zelfs vinden dat je deze moet bijstellen, betekent dat vooral dat jouw keuze niet in hún belang is. Het zegt niets over of de keuze wel goed voor jou is. Het levert hén ongemak of nadeel op, ontneemt hen iets, roept jaloezie of afgunst op, of ze gunnen jou gewoon niet datgene wat zij zelf nooit zullen kunnen of durven.

 

Wie zijn zij om jou te beoordelen en af te keuren? Niemand!

 

Jouw keuze moet positief voor JOU uitpakken

Hun redenen zijn géén redenen om er dan maar van af te zien! Het is jouw keuze en het belangrijkste is dat die keuze jouw eigen leven positief beïnvloedt. Wees trots op jezelf dat jij je eigen weg durft te gaan! Vergeet vooral niet ervan te genieten! Het geluk en de rust die je dan ervaart zijn zoveel waard, dat als je het eenmaal ervaart, je er steeds meer naartoe gezogen wordt, en je je steeds minder druk maakt om de mening van anderen.

 

Op een gegeven moment raak je ook op. Je hebt zó lang gedaan wat anderen wilden, dat je het gewoon niet meer kunt opbrengen om op die weg blind door te blijven rennen. Er komt iets moois wat jou de afslag doet nemen, je durft er eindelijk vol voor te gaan, zodat je je eigen mooie pad kunt bewandelen.

 

Doe het gewoon!

Als je weet dat de afkeuring van jouw keuze door de ander niets met jou te maken heeft, maar met henzelf, dan neemt de angst voor hun afkeuring vanzelf af. Bedenk daarbij ook dat hun afkeuring jouw eigenwaarde niet kan raken. Die kan alleen maar aangetast worden als jij dat toelaat, dus als je je eigenwaarde opbouwt uit andermans mening.

 

Denk gewoon: 'Het kan me niet schelen hoe anderen erover denken, dit is wat MIJN hart mij ingeeft, het brengt MIJ verder, dus is het de juiste keuze voor mij! Ik DOE het gewoon!'

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Al (zondag, 15 april 2018 17:35)

    Ohhh hoe herkenbaar dit!! En nog, na 3 jr weg, heb ik t idee dat ik altijd verantwoording af moet leggen voor mijn keuzes. Altijd bang dat iemand t raar vindt of afkeurt.

    Ben vrij, maar merk ih dagelijks leven toch dat sommige dingen nog doorwerken. Hoop dat ze ooit verdwijnen