Daarom noemen narcisten en borderliners jou egoistisch

Je hebt het waarschijnlijk al duizenden keren gehoord van je narcistische of borderline partner en/of ouder: 'Jij bent zo egoïstisch!' Waarom roepen narcisten en borderliners dit toch altijd zo graag? Wat is de invloed van dat ene zinnetje op jou?

 

narcisten borderliners egoistisch egoisme zelfliefde

Je doet niet wat ze zeggen. Of je doet het verkeerd. Je bent weer eens niet te bereiken. Je gaat met andere mensen om. Je doet iets leuks voor jezelf. Je geeft je eigen mening. Je geeft aan iets niet prettig te vinden.

 

Allemaal redenen voor narcisten en borderliners om jou een egoïst te noemen. De grootste egoïst die ze ooit ontmoet hebben! Maar waarom? Waarom is dit hun favoriete uitspraak?

 

Waarom noemen ze jou egoïstisch?

Narcisten en borderliners zijn zo extreem op zichzelf gefocust dat al het andere daaraan ondergeschikt is. Alles wat zij willen, zullen ze krijgen ook, en daar dienen anderen voor te zorgen. Jij bent voor hen niets meer dan een middel of instrument. Faal je hierin, dan draag je niet bij aan het realiseren van hun doelen. Je verliest je nut... Door jou dan egoïstisch te noemen, proberen ze jou alsnog in de gewenste richting te bewegen.

 

De invloed van dat ene zinnetje

Als jij duizenden keren hoort 'Jij bent zo egoïstisch!', dan heeft dit een ongekend grote invloed op jou. Als je het maar vaak genoeg hoort, ga je er vanzelf in geloven. Je ziet jezelf als een monster dat alleen maar met zichzelf bezig is. Je gaat jezelf verwaarlozen, straffen en zelfs schamen en verontschuldigen voor je bestaan.

 

Ben ik echt zo egoïstisch?

Maar is jouw 'onhandelbare en opstandige' gedrag echt zo egoïstisch? NEE! Dit is juist normaal, gezond en menselijk gedrag! Het is zelfliefde. Je mág aan jezelf denken, dat is jouw recht. Hún gedrag is juist egoïstisch: dwingen, manipuleren, dreigen, straffen...

 

Niemand hoeft een ander te gehoorzamen. Als jij de narcist of borderliner op de een of andere manier niet gehoorzaamt, maakt dit jou ab-so-luut niet egoïstisch. Sterker nog: je bent juist voortdurend de ander aan het pleasen; dus hoezo ben je 'egoïstisch'?!

 

Zelfliefde versus egoïsme

Aan jezelf denken is niet hetzelfde als egoïstisch zijn. Zelfliefde en egoïsme zijn twee verschillende zaken:

 • Bij zelfliefde (dat ieder mens nodig heeft) denk je aan jezelf: je waardeert jezelf, zorgt voor jezelf en maakt jezelf gelukkig. Hiermee doe je niemand pijn, ongeacht wat anderen je ook vertellen! Alleen een egoïst zal jou egoïstisch noemen wanneer jij voor jezelf kiest.
 • Egoïstisch ben je pas wanneer je hierin doorslaat en dwang en manipulatie gebruikt om je zin te krijgen. Je hoeft alleen maar naar de narcist of borderliner te kijken om te zien wat egoïsme écht inhoudt...

Geloof hen niet!

We vinden NOOIT puur vanuit onszelf dat we er niet mogen zijn, die overtuiging ontstaat ALTIJD door het felle oordeel van anderen. Wat iemand ook zegt, het hóeft niet waar te zijn. Ze zéggen dat je egoïstisch bent (en waardeloos, dom, enzovoorts): dat betekent niet dat je het ook bént!

 

Jij mág van jezelf houden!

Ik heb het al vaker gezegd: alles wat de narcist of borderliner over jou zegt, gaat over hen. Er is niets van waar! Jij bent dus niet waardeloos. Het is nu tijd om eindelijk van jezelf te gaan houden!

 

Wil je weten hoe jij alle liefde die je weg gaf, nu aan jezelf kunt geven? Lees dan mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik'!

 

(dit blogartikel is, in bewerkte vorm, afkomstig uit het werkboek)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Franka (vrijdag, 04 januari 2019 23:49)

  Nooit geweten dat mensen met borderline zo veel invloed kunnen hebben.
  Dacht altijd dat ze gelijk had.
  Omdat ik geloofde in haar levens ervaring.
  Nooit echt herkent ,
  Wel herkende ik de narcist als partner.... egoïstisch: dwingen, manipuleren, dreigen, straffen... door scha en schande hier in wijs geworden.