Daarom noemen narcisten en borderliners jou egoistisch

Je hebt het waarschijnlijk al duizenden keren gehoord van de narcist/borderliner: 'Jij bent zo egoïstisch!' Waarom roepen narcisten/borderliners dit toch altijd zo graag? Wat is de invloed van dat ene zinnetje op jou?

 

www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistische wereld ontvlucht boek narcisme borderline narcisten borderliners egoistisch egoisme zelfliefde

Je doet niet wat ze zeggen. Of je doet het verkeerd. Je bent weer eens niet te bereiken. Je gaat met andere mensen om. Je doet iets leuks voor jezelf. Je geeft je eigen mening. Je geeft aan iets niet prettig te vinden.

 

Allemaal redenen voor narcisten/borderliners om jou een egoïst te noemen. De grootste egoïst die ze ooit ontmoet hebben! Maar waarom? Waarom is dit hun favoriete uitspraak?

 

(dit blogartikel bevat enkele korte passages uit les 3.2 'Het verschil tussen zelfliefde en egoïsme' uit mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik')

 

Waarom noemen ze jou egoïstisch?

Narcisten/borderliners zijn zo extreem op zichzelf gefocust dat al het andere daaraan ondergeschikt is. Alles wat zij willen, zullen ze krijgen ook, en daar dienen anderen voor te zorgen. Jij bent voor hen niets meer dan een middel of instrument.

 

Faal je hierin, dan draag je niet bij aan het realiseren van hun doelen. Je verliest je nut... Door jou dan egoïstisch te noemen, proberen ze jou alsnog in de gewenste richting te bewegen.

 

De invloed van dat ene zinnetje

Als jij duizenden keren hoort 'Jij bent zo egoïstisch!', dan heeft dit een ongekend grote invloed op jou. Als je het maar vaak genoeg hoort, ga je er vanzelf in geloven. Je ziet jezelf als een monster dat alleen maar met zichzelf bezig is. Je gaat jezelf verwaarlozen, straffen en zelfs schamen en verontschuldigen voor je bestaan.

 

Ben ik echt zo egoïstisch?

Maar is jouw 'onhandelbare en opstandige' gedrag echt zo egoïstisch? NEE! Dit is juist normaal, gezond en menselijk gedrag! Het is zelfliefde. Je mág aan jezelf denken, dat is jouw recht. Hún gedrag is juist egoïstisch: dwingen, manipuleren, dreigen, straffen...

 

Niemand hoeft een ander te gehoorzamen. Als jij de narcist/borderliner op de een of andere manier niet gehoorzaamt, maakt dit jou ab-so-luut niet egoïstisch. Sterker nog: je bent juist voortdurend de ander aan het pleasen; dus hoezo ben je 'egoïstisch'?!

 

Het verschil tussen zelfliefde en egoïsme

Vaak wordt zelfliefde geassocieerd met egoïsme. Dit is niet hetzelfde. In mijn werkboek 'Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik' lees je in les 3.2 'Het verschil tussen zelfliefde en egoïsme' onder andere wat zelfliefde precies inhoudt, wat egoïsme precies inhoudt, wat de verschillen zijn en waarom zelfliefde juist normaal en gezond is.

 

Zodat je niet meer bang hoeft te zijn, en je er al helemaal niet voor hoeft te schamen, om van jezelf te houden!

 

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
 • #1

  Franka (vrijdag, 04 januari 2019 23:49)

  Nooit geweten dat mensen met borderline zo veel invloed kunnen hebben.
  Dacht altijd dat ze gelijk had.
  Omdat ik geloofde in haar levens ervaring.
  Nooit echt herkent ,
  Wel herkende ik de narcist als partner.... egoïstisch: dwingen, manipuleren, dreigen, straffen... door scha en schande hier in wijs geworden.