Zo werkt projectie bij narcisme en borderline

 

Projectie is een ingewikkeld en zeer schadelijk mechanisme wat narcisten en borderliners toepassen in de omgang met andere mensen. Ze geven jou een slecht gevoel over jezelf, zodat zij zich beter over zichzelf kunnen voelen. In dit artikel vertel ik meer over projectie bij narcisme en borderline.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner projectie spiegelen

Schuift de narcist of borderliner alles wat fout gaat op jou af?

 

Beschuldigt de narcist of borderliner jou van gedrag wat je juist bij hén waarneemt?

 

Beschuldigt de narcist of borderliner jou van iets waarin je jezelf totaal niet herkent?

 

Dan heb je met projectie te maken:

 

“Projectie is een giftige uitlaatklep. Het is pure zelfhaat die op gezonde mensen wordt geprojecteerd en daarom werkt het zo ziekmakend. Alle traumatische bagage, hun emotionele afval, lozen ze bij jou. Jij begint je steeds ellendiger en 'opgevreten' te voelen. Dat gebeurt ook: een gezond lichaam en een gezonde geest krijgen de emotionele pijnen van een ander toegediend, wat bij jou een psychisch ongezonde omgeving creëert.”

 

Tot zover een passage uit mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht'.

 

Wat is projectie?

Bij projectie schrijven narcisten en borderliners allerlei negatieve eigenschappen, gedragingen en patronen aan jou toe die eigenlijk aan hen toebehoren. Zij willen deze niet bij zichzelf zien, kunnen of willen er niet mee omgaan of willen niet dat jij deze ziet bij hen. En wat doe je met iets waar je van af wilt? Je gooit het weg.

 

Daarom beschuldigen ze jou van allerlei dingen die ze zelf doen. Alles wordt omgedraaid. Ze wassen zichzelf in onschuld en jij bent de boeman die hun leven verpest. Dat is de kern van een relatie of familieband met een narcist of borderliner.

 

15 voorbeelden van projectie

Projectie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Enkele voorbeelden van uitspraken die kunnen wijzen op projectie:

 • 'Jij bent egoïstisch'
 • 'Jij doet alles fout'
 • 'Jij houdt niet van mij'
 • 'Jij haat mij'
 • 'Jij bent gek'
 • 'Jij bent gemeen'
 • 'Jij doet nooit wat voor mij'
 • 'Het is jouw schuld'
 • 'Jij bedriegt mij'
 • 'Jij bent ongevoelig'
 • 'Jij verpest alles'
 • 'Jij gaat mij verlaten'
 • 'Jij hebt een ander'
 • 'Jij bent boos'
 • 'Jij schreeuwt tegen mij'

Mijn narcistische ex-partner gaf mij de schuld van zijn hoge telefoonrekening wanneer hij in een dronken bui iedereen uit zijn lijst ging opbellen en uitschelden. Of het was de schuld van zijn telefoonprovider die natuurlijk met de rekening had gesjoemeld, dat stelletje oplichters. Natuurlijk was het niet zijn schuld, hij kon er toch niets aan doen? De arme ziel.

 

Mijn borderlinemoeder noemde mij gemeen en egoïstisch toen ik eindelijk voor mezelf durfde op te komen, en ik haar onder andere vroeg waarom ze mij als kind bij mijn vader heeft weggehouden. 

 

Waarom moet je weten hoe projectie werkt?

Waarom is het zo belangrijk om de werking van projectie te begrijpen? Via (onder andere) projectie verplaatsen narcisten en borderliners hun eigen minderwaardigheidscomplex naar jou toe. Ondertussen trekken ze jouw zelfvertrouwen, eigenwaarde en levensvreugde steeds meer naar zichzelf toe. Je wordt compleet leeggeroofd.

 

Hoe slechter jij je voelt, hoe beter zij zich voelen. Voor gezonde mensen is dit onvoorstelbaar: hoe kun je nu van andermans leed genieten?!

 

Destijds had ik nog nooit van projectie gehoord. Ik ontdekte het pas na mijn narcistische relatie. Al die jaren had mijn ex-partner al zijn tekortkomingen op mij geprojecteerd waardoor ik me steeds ellendiger begon te voelen, maar ik had het totaal niet door. Ik besefte sowieso niet wat er allemaal gaande was, behalve dat het pijn deed, ongelofelijk veel pijn.

 

Als je niet weet wat projectie is, blijf je het ondergaan met alle gevolgen van dien. Alle slechte dingen die de narcist of borderliner diep vanbinnen over zichzelf gelooft, ga jij over jezelf geloven. Dit is zó ontzettend schadelijk.

 

Daarom is het zo belangrijk om te weten wat projectie is en hoe het werkt. Er valt dan zoveel op zijn plaats! Alles wat de narcist of borderliner over jou zegt, gaat namelijk over hen, en niet over jou.

 

Meer lezen over projectie

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' komt projectie uiteraard ook voorbij: zoals een gedetailleerde uitleg over de werking van dit mechanisme, de verschillende manieren waarop projectie kan plaatsvinden (geïllustreerd met diverse voorbeelden) en hoe ver narcisten en borderliners kunnen gaan om jou van de geprojecteerde zaken te overtuigen.

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
 • #1

  Miesje (zondag, 04 maart 2018 23:49)

  Mooi artikel heb er al bijna mijn hele leven last van van zo n projectie en mindfuck stelen van ideeen situaties verdraaien woorden verdraaien mijn gevoelswereld proberen te definiëren etc etc echt afschuwelijk gedrag