· 

Het Gouden Kind en de Zondebok

Het Goede Kind en het Slechte Kind, ook wel het Gouden Kind en de Zondebok genoemd. Zo kunnen narcistische en borderlineouders hun kinderen indelen. Dit heeft alles te maken met splitsing en projectie.

 

narcisten borderliners ouders narcistische gouden kind zondebok narcisme borderline splitsing www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistische wereld ontvlucht boek

Het klinkt onwerkelijk: je eigen kinderen het stempel 'goed' of 'slecht' opplakken. Het is een indeling die narcistische en borderlineouders bij hun kinderen maken. Bij kinderen van borderliners spreekt men over het Goede Kind en het Slechte Kind; bij kinderen van narcisten spreekt men over het Gouden Kind en de Zondebok. Ook bestaat er nog een Verloren Kind.

 

Waarom een goed en een slecht kind?

De indeling in goed en slecht komt voort uit het zwart-wit denken van narcisten en borderliners: iemand is óf goed óf slecht (splitsing). Een middenweg kennen ze niet. Ze idealiseren en devalueren iedereen, dus ook hun eigen kinderen. Om hun projecties op te vangen, zijn er reflectieschermen nodig; zowel partners als kinderen vormen deze schermen.

 

Rolverdeling binnen het gezin

Zijn er twee kinderen in het narcistische of borderlinegezin, dan worden zij ieder met een van deze kleuren (zwart of wit) ingekleurd. Een derde kind kan het bijrolletje van Verloren Kind krijgen. Het enig kind verandert telkens van kleur en wordt afwisselend goed of slecht bevonden. De rollen kunnen elkaar afwisselen. 

 

1.Het Goede Kind of het Gouden Kind

Het Goede Kind en het Gouden Kind vangen de idealisaties van de narcistische of borderlineouder op. Het lijkt alsof de ouder goede bedoelingen heeft, maar die zijn vooral op zichzelf gericht en niet speciaal op het kind. Het kind zal altijd bezig blijven om zijn 'schuld' in te lossen.

 

2.Het Slechte Kind of de Zondebok

Het Slechte Kind en de Zondebok vangen de devaluaties van de narcistische of borderlineouder op. De ouder laat duidelijk merken wat het kind allemaal verkeerd doet. Dit kind gelooft dat hij gedoemd is om te mislukken in het leven.

 

3.Het Verloren Kind

Dit kind kan geen functie meer bekleden binnen het narcistische of borderlinegezin en wordt genegeerd. Je zou dit kind het Grijze Kind kunnen noemen; de kleur grijs is onzichtbaar voor de narcistische en borderlineouder.

 

Een narcistische of borderline opvoeding

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' vind je in het hoofdstuk 'Een narcistische of borderline opvoeding' uitgebreide informatie over alle facetten van zo'n opvoeding:  Borderlineouders, Typen borderlinemoeders, Narcistische ouders, Typen narcistische moeders, De kinderen, De partners, Verschillen in de opvoeding, Illusie van een goede jeugd, Taboe op falende ouders. 

 

Wat het Goede Kind, het Gouden Kind, de Zondebok en het Verloren Kind betreft, vind je gedetailleerde antwoorden op vragen zoals: waar komt deze rolverdeling precies vandaan? Wat bepaalt de rolverdeling? Hoe zien de verschillende rollen eruit (inclusief voorbeelden)? Welke gevolgen ondervinden de verschillende kinderen later als volwassene?

Reactie schrijven

Commentaren: 0