Het Gouden Kind en de Zondebok

Het Goede Kind en het Slechte Kind, ook wel het Gouden Kind en de Zondebok genoemd. Zo kunnen narcistische en borderlineouders hun kinderen indelen. Dit heeft alles te maken met splitsing en projectie.

 

narcisten borderliners ouders narcistische gouden kind zondebok narcisme borderline splitsing www.omstandersvan.nl jasmijn couwenberg narcistische wereld ontvlucht boek

Het klinkt onwerkelijk: je eigen kinderen het stempel 'goed' of 'slecht' opplakken. Het is een indeling die narcistische en borderlineouders bij hun kinderen maken.

 

Bij kinderen van borderliners spreekt men over het Goede Kind en het Slechte Kind; bij kinderen van narcisten spreekt men over het Gouden Kind en de Zondebok. Ook bestaat er nog een Verloren Kind.

 

Hier volgt een korte beschrijving van iedere rol (een uitgebreide beschrijving en voorbeelden vind je in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht':

 

1.Het Goede Kind / Gouden Kind

Het Goede Kind en het Gouden Kind vangen de idealisaties van de narcistische of borderlineouder op. Het lijkt alsof de ouder goede bedoelingen heeft, maar die zijn vooral op zichzelf gericht en niet speciaal op het kind. Het kind zal altijd bezig blijven om zijn 'schuld' in te lossen.

 

2.Het Slechte Kind / de Zondebok

Het Slechte Kind en de Zondebok vangen de devaluaties van de narcistische of borderlineouder op. De ouder laat duidelijk merken wat het kind allemaal verkeerd doet. Dit kind gelooft dat hij gedoemd is om te mislukken in het leven.

 

3.Het Verloren Kind

Dit kind kan geen functie meer bekleden binnen het narcistische of borderlinegezin en wordt genegeerd. Je zou dit kind het Grijze Kind kunnen noemen; de kleur grijs is onzichtbaar voor de narcistische en borderlineouder.

 

Een voorbeeld

Een voorbeeld van hoe zo'n rolverdeling eruit kan zien in een borderlinegezin, afkomstig uit het boek 'Surviving a Borderline Parent' van Kimberlee Roth, Freda B. Friedman, Randi Kreger:

 

"Leanna kan niets goed doen in de ogen van haar moeder, Rita, waarvan Leanna gelooft dat ze borderline heeft. Altijd het zwarte schaap van de familie, ging Leanna al vroeg uit huis, trouwde ze jong en kreeg ze een kind. Rita roddelt over haar bij iedere gelegenheid - tegenover familie, vrienden, collega's, iedereen die maar wil luisteren naar het verhaal over het niet liefhebbende, onverantwoordelijke kind - en wil niets te maken hebben met haar kleindochter. Rita's zoon, Gene, was een ander verhaal. Ondanks dat ze botsten in zijn tienerjaren, en hij nog steeds kampte met alcoholisme, was Gene de perfecte zoon in de ogen van zijn moeder en stond hij op een voetstuk. Als hij haar verjaardag vergat, verontschuldigde ze hem door te zeggen dat hij het vast gewoon druk had; als hij zijn banen verloor, maakte ze een vuile opmerking over de slechte organisatietalenten van zijn baas."

 

Een narcistische of borderline opvoeding

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' vind je in het hoofdstuk 'Een narcistische of borderline opvoeding' uitgebreide informatie over alle facetten van zo'n opvoeding:  Borderlineouders, Typen borderlinemoeders, Narcistische ouders, Typen narcistische moeders, De kinderen, De partners, Verschillen in de opvoeding, Illusie van een goede jeugd, Taboe op falende ouders. 

 

Wat het Goede Kind, het Gouden Kind, de Zondebok en het Verloren Kind betreft, vind je gedetailleerde antwoorden op vragen zoals: waar komt deze rolverdeling precies vandaan? Wat bepaalt de rolverdeling? Hoe zien de verschillende rollen eruit (inclusief voorbeelden)? Welke gevolgen ondervinden de verschillende kinderen later als volwassene?

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.