10 veelgehoorde reacties op narcistisch misbruik

Als je aan anderen vertelt dat je slachtoffer bent geworden van narcistisch misbruik, krijg je niet altijd de meest begripvolle reacties over je heen. In dit blogartikel noem ik 10 veelgehoorde reacties op narcistisch misbruik én hoe je hier het beste op kunt reageren.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder narcisten borderliners persoonlijkheidsstoornis psychische emotioneel misbruik boek familie relatie kindermishandeling jasmijn couwenberg narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

1.'Je mag iemand niet zomaar een narcist of borderliner noemen.'
Wanneer jij in jouw relatie of opvoeding alles van narcistisch misbruik herkent, is de kans groot dat je met een narcist, borderliner, antisociale persoonlijkheid of psychopaat te maken hebt. Geen 'diagnose' mogen stellen is hetzelfde als ontkennen dat je mishandeld wordt. Door het op de juiste wijze te benoemen, weet je nu wél wat er aan de hand is; pas dan kun je gaan herstellen.

 

2.'Waar twee vechten, hebben er twee schuld.'
Narcistisch misbruik is geen ordinaire ruzie, maar mishandeling. Er zijn geen twee vechtende hanen, maar een dader en een slachtoffer.

 

3.'Zolang je niet geslagen wordt, zal het wel meevallen.'
Hiervan gaan je haren recht overeind staan! Alsof psychische mishandeling niet bestaat. Juist het onzichtbare en niet-tastbare aspect van psychische mishandeling maakt het moeilijk te bevatten voor buitenstaanders. Psychische mishandeling is zelfs schadelijker dan fysieke mishandeling, omdat het de geest aantast. Eigenwaarde en zelfvertrouwen worden afgebroken en maken plaats voor zelfhaat en angst. Een blauwe plek geneest wel weer, maar een beschadigde psyche is veel moeilijker te genezen.

 

4.'Je kunt iemand niet zomaar beschuldigen.'
Je beschuldigt iemand niet 'zomaar', je herkent een patroon in iemands gedrag dat precies past bij narcistisch misbruik/psychische mishandeling. Het gaat niet zozeer om beschuldigen, je beschrijft enkel de situatie en het gedrag.

 

5.'Ik ken hem/haar ook, maar merk niets vreemds.'

Narcisten en borderliners dragen verschillende maskers. Juist omdat ze anderen gebruiken, moeten ze toneelspelen op topniveau om altijd hun zin te krijgen. Hoe ze je ook behandelen, goed of slecht, er zit altijd een heel groot eigenbelang achter. Ze kunnen heel aardig tegen je doen als ze jou om welke reden dan ook als 'nuttig' beschouwen, ook al ken je die reden misschien niet. 

 

6.'Waarom zou iemand zoiets doen?'
Dat is hetzelfde als jezelf afvragen waarom men nou in hemelsnaam oorlog zou voeren, terwijl dat momenteel overal ter wereld gaande is. Het gebeurt 'gewoon', helaas. Bovendien komt narcistisch misbruik voort uit een persoonlijkheidsstoornis en een diepe zelfhaat, en heeft het dus een serieuze achterliggende oorzaak. Het egoïsme is oneindig groot dat gezonde mensen het zich vrijwel niet kunnen voorstellen.

 

7.'Maar hij/zij is zo lief en doet zoveel voor je, laatst nog...'
Buitenstaanders zien een charmante echtgenoot of een zorgzame moeder, terwijl de narcist of borderliner juist die lieve gebaren maakt ter compensatie van de mishandelingen. Iemand voortdurend slecht behandelen is minder effectief dan óók af en toe de goede wil tonen; in dat laatste geval is de kans veel groter dat jij zult blijven. Zo ontstaat die ziekelijke, emotionele verbinding (gijzeling).

 

8.'Hij/zij heeft gewoon een moeilijk karakter.'
Een persoonlijkheidsstoornis is heel iets anders dan een moeilijk karakter. Een persoonlijkheidsstoornis betekent dat de volledige persoonlijkheid op verregaande wijze is aangetast, waarbij onder andere sprake is van een diepe zelfhaat die op anderen wordt geprojecteerd en een gebrek aan empathie. 

 

9.'Doe jij nooit iets verkeerds dan?'
Iedereen maakt fouten, maar mishandeling is geen fout, het is zelfs strafbaar. Het is niet gebruikelijk dat iedereen zich daar 'wel eens' schuldig aan maakt. Wel kun jij soms verbaal of fysiek terugslaan. Dat is niet vreemd wanneer de narcist of borderliner het bloed onder je nagels vandaan haalt met als doel zo'n reactie bij jou uit te lokken. Juist dát is onderdeel van narcistisch misbruik! Iets in scene zetten en de zaken volledig omdraaien, zodat alle negatieve aandacht en schuld bij jou terechtkomt, en niet bij de werkelijke aanstichter. Dat heet projectie. En waarom iemand dát dan weer doet? Om zo dus die zelfhaat kwijt te raken.

 

10.'Maar jullie lijken zo gelukkig samen!'
De onwetende buitenwereld ziet alleen de mooie, vredige buitenkant. Dat daarachter heel wat minder mooie bedoelingen schuilgaan, blijft verborgen. Wie een ander mishandelt, laat dit vaak juist niet merken aan de buitenwereld... Dat geldt tevens voor degene die mishandeld wordt (schaamte).

 


wat is narcistisch misbruik psychische mishandeling www.omstandersvan.nl
Tip: sla de flyer op!

Twee tips wanneer je er met anderen over praat

*Praat rustig en leg duidelijk uit wat narcistisch misbruik is. De bovenstaande flyer kan je daarbij helpen; neem deze goed in je op of laat hem zien aan je gesprekspartner (tip: sla hem op je mobiel op). Schreeuw je uit dat je partner of ouder een 'vuile narcist' is, en kun je niet echt helder verwoorden wát er precies aan de hand is ('gewoon, hij bedondert me!'), dan bestaat de kans dat de ander je minder gauw serieus neemt.

 

*Word niet meteen boos als iemand op een van de bovengenoemde manieren reageert; blijf kalm, geduldig en leg het uit (tenzij de ander jou écht niet wil begrijpen). Dat kan moeilijk zijn, maar het kan tijd nodig hebben voordat iemand je begrijpt en kan steunen. Soms is de bereidheid er namelijk wel bij de ander, maar is het gewoon nog een heel nieuw, onbekend fenomeen voor hem of haar. 

 

Meer lezen over de reacties van je omgeving?

Commentaren: 10 (Discussie gesloten)
 • #1

  Adam (woensdag, 30 augustus 2017 09:52)

  Bedankt! Precies wat ik nu nodig heb. Buitenstaanders hebben me nog niet aangesproken op de verstoorde relatie met mijn moeder. Dat doe ik in gedachten zelf wel, waarmee ik mezelf aan het twijfelen breng en een schuldgevoel aanpraat. Je argumenten maken het heel duidelijk dat ik moet stoppen met aan mezelf te twijfelen. Ik zal ze nog vaak teruglezen.

 • #2

  Jasmijn Couwenberg (woensdag, 30 augustus 2017 10:21)

  Herkenbaar Adam! Soms zijn we in gedachten heel bang voor de reacties en blijkt het (gelukkig!) in de praktijk best wel mee te vallen. We creëren een eventuele afwijzing dan al in ons hoofd en maken zo onszelf gek, terwijl er in feite nog niets aan de hand is en misschien ook helemaal niet zal zijn. Je denkt bijv. dat die ene vriend jou zal veroordelen, maar die blijkt jou wél te begrijpen, of je denkt dat die andere vriend jou vast en zeker wel zal begrijpen, maar die veroordeelt jou dan ineens keihard...

 • #3

  Wendy (woensdag, 30 augustus 2017 19:01)

  Weer een goed artikel, Jasmijn, en ik heb vanmiddag je boek bestelt en ik kijk er vreselijk naar uit, al zal het een paar dagen langer duren voordat het aankomt, want ik woon in de UK. En dat gezegd: waar je gaat of staat in de wereld, narcisme, borderline en psychopaat kom je echt overal tegen. Mijn man's familie zit er vol mee, en we hebben ruim een maand geleden met ze gebroken .. eindelijk. En in mijn familie heb ik er ook een paar gehad (mijn vader's foto kan zo naast de definitie van narcisme worden geplakt). En inderdaad, de reacties van anderen zijn ver uiteen en meestal kunnen de mensen om ons heen het zich absoluut niet voorstellen wat het is. Mijn man heeft door het narcisme in zijn familie "mental health" problems eraan overgehouden, en is nu bij de psycholoog die gespecialiseerd is in 'narcissistic abuse'. Een van de weinigen in dit land trouwens. Moet je nagaan hoe onderschat dit allemaal is, en hoe weinig aandacht aan de gevolgen van misbruik, narcisme en andere soort-gelijke ziektes wordt geschonken. Dus ben ik superblij dat mensen zoals jij, Jasmijn, en anderen met jou, informatie en hulp geeft hierover, maar ook empathy laat zien aan de mensen die het nodig hebben. Mijn dank hiervoor en ga vooral zo door. De artikelen die je schrijft, zijn heel erg zinvol. Groeten - Wendy

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (donderdag, 31 augustus 2017 16:24)

  Dank je wel Wendy, leuk dat je mijn boek besteld hebt (vanuit de UK)! Het zal vast rust geven nu jullie met de narcistische familie hebben gebroken. Blijven omgaan met zulke personen betekent dat de mishandeling ook voortduurt... Nu hebben jullie voor jezelf gekozen. Fijn om een gespecialiseerde psycholoog gevonden te hebben, het scheelt een heleboel als iemand je écht begrijpt en serieus neemt. Veel sterkte en geluk! Warme groet, Jasmijn

 • #5

  Wakko (zondag, 28 januari 2018 02:54)

  Ben 20 jaar getrouwd geweest met een schoolboekvoorbeeld narcist. Buiten een paar incidenten heb ik gelukkig niet veel te maken gehad met lichamelijke mishandeling, maar geestelijke mishandeling des te meer. Ik heb gezocht, maar geen antwoord kunnen vinden op mijn vraag :is geestelijke mishandeling strafbaar in Nederland. Gelukkig ben ik weg kunnen komen, maar vraag me niet wat het me gekost heeft. Ik ben nu 5 jaar verder en nog geen stap verder. Ik vind dat als je geestelijk mishandeld bent door een narcist er maar bar weinig hulpverleners zijn die het herkennen en er iets mee doen. Ik stond er 5 jaar geleden alleen voor en nu nog steeds. Door op internet te surfen, en bijvoorbeeld sites zoals deze te lezen, ben ik veel wijzer geworden.
  Ik laat me niet kennen, ik ben altijd een eeuwige optimist geweest en gebleven. Door dat optimisme heb ik het waarschijnlijk ook zo lang vol gehouden. Had ik toen maar geweten wat een narcist was, dan had ik er toen mijn man in kunnen herkennen en eerder weg kunnen proberen te komen. Ik ga kijken of ik als ervaringsdeskundige iets kan gaan betekenen voor anderen die slachtoffer zijn, of geweest zijn van een narcist. Ik weet dat ik door anderen te helpen, er zelf ook weer bovenop zal komen.
  Heel veel groetjes van Wakko.

 • #6

  Emma (zaterdag, 10 maart 2018 11:11)

  Inmiddels hebben wij als gezin hier ook mee te maken. Broer van mijn man is in staat om familie, gezin en bedrijf helemaal kapot te maken. Al 3 jaar ellende en we zij er nog lang niet. Proberen positief te blijven

 • #7

  engel (dinsdag, 01 mei 2018 15:43)

  Bij deze wil ik je bedanken voor deze geweldige site. Het maakt veel in mij los. Ik word vanaf mijn jeugd al gepest en verpest door een narcistische zus. Ze heeft mijn leven afgepakt,door overal kwaad over mij te spreken,en mensen geloofden haar en nog steeds. Met alle gevolgen vandien. Ik had geen zin meer in vriendschappen,waardoor ik nu erg op mijn hoede ben om contacten aan te gaan. Ik heb het overal geprobeerd te vertellen,en om hulp gevraagd, maar niemand geloofde mij en nog steeds niet. Ze noemen het wel het cassandra syndroom. Naar anderen toe is ze erg sympatiek, ik ben degene die niet deugd,leugens verteld,gemeen is enz enz . Ik ga zeker je boek kopen,want ik wil mijn leven weer op de rails hebben, ik besef dat het een lange weg kan worden,maar 'I will survive'. Lieve groetjes aan iedereen .

 • #8

  Henny (vrijdag, 24 augustus 2018 13:04)

  Wat kan je doen als je vermoeden hebt van geestelijk misbruik. Wij als ouders vermoeden dat onze zoon zijn vriendin narcistisch is. Hij heeft de familie banden verbroken en mag met zijn dochtertje niet bij ons op bezoek komen. We hebben veel geprobeerd om een goede band op te bouwen met haar, maar het word alleen maar erger. Veel herkenning gelezen in de verhalen op deze site. We zijn wanhopig en het doet ons veel verdriet dat we geen contact meer hebben met onze zoon, en ze gebruikt mijn kleindochter als dwangmiddel. Wat kunnen we doen tegen zoiets, mijn kleindochter is nu nog maar 1 jaar , maar we maken ons zorgen om hoe ze moet opgroeien in zo'n situatie ,op dit moment hebben we afstand genomen van de situatie, we hebben onze zoon laten weten dat hij altijd bij ons terecht kan. Maar we horen geen enkele reactie.

 • #9

  Ricardo (maandag, 15 oktober 2018 21:53)

  Ik weet - als ervaringsdeskundige - dat een narcist(e) een beperkt geweten heeft. Misschien kan de schrijver van het bovenstaande artikel een toelichting geven op de zelfhaat van een narcist(e)? Ik heb hiervan nooit iets gemerkt.

 • #10

  Jasmijn Couwenberg (dinsdag, 16 oktober 2018 12:01)

  Bij narcisten en borderliners komt hun zelfhaat tot uiting in de manier waarop ze anderen behandelen (mishandelen). Ze projecteren het op anderen om het kwijt te raken en zo alsnog een goed gevoel over zichzelf te krijgen.