Hoe reageert je omgeving op het narcistisch misbruik?

Hoe reageert je omgeving op het narcistisch misbruik wat jij ondergaat in je relatie of familieband? Vaak stuit je op onbegrip en ongeloof. Hoe ga je daarmee om?

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder omgeving vrienden

Narcistisch misbruik is te bizar voor woorden. Het is een psychische oorlogsvoering met als doel iemand kapotmaken voor eigen gewin. Dát, en niet liefde, is de kern van een relatie of opvoeding waarin narcistisch misbruik plaatsvindt. Het is al moeilijk genoeg om dit zelf te doorgronden, laat staan om het uit te leggen aan een onwetende buitenstaander.

 

Hoe leg je uit wat een psychische klap is?

Als je partner of ouder je slaat, kunnen mensen zich daar makkelijker een voorstelling bij maken. We weten allemaal wat een fysieke klap is en dat dat fout is. Maar wat is een psychische klap en hoe leg je uit dat zo'n onzichtbare klap jou net zo hard verwondt? Fysieke mishandeling levert 'bewijs' op, psychische mishandeling blijft onzichtbaar en valt of staat met de interpretatie ervan. Interpreteren doet iedereen op zijn eigen manier en vanuit het eigen referentiekader. 

 

Een luisterend oor bieden

Sommige mensen hebben gewoon wat extra uitleg nodig voordat ze beseffen wat je doormaakt. Misschien blijven de details nog te ingewikkeld, maar begrijpen ze uiteindelijk wel de grote lijnen en zien ze de ernst ervan in. Ze oordelen niet meteen en zijn bereid om naar je te luisteren. Dat kan soms enige tijd duren waarbij je steeds in stapjes over je ervaringen vertelt.

 

Niet willen begrijpen

Er zullen echter ook altijd mensen zijn die het gewoon niet willen begrijpen. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

 • Zelfingenomenheid (wat ze zelf niet kennen bestaat niet)
 • Onbewust rakelt het iets uit hun eigen verleden op, iets waarvan ze zichzelf echter nog niet bewust zijn en dat graag zo willen houden (of ze zijn zich er wel bewust van, maar willen er niet meer aan terugdenken)
 • Ze vinden het te ingewikkeld en praten liever over oppervlakkige koetjes en kalfjes (het moet immers wel leuk en gezellig blijven)
 • Zelf hebben ze nooit iets heftigs meegemaakt en daarom houden ze jouw heftige ervaringen liever buiten de deur
 • Of ze herkennen zichzelf in het narcistische gedrag waarover je vertelt, vinden echter serieus dat ze zelf volkomen normaal zijn en dat dus ook degene die jou dit aandoet normaal is; kortom, ze zien geen probleem en vertellen je dat er niets aan de hand is (mogelijk heb je dan opnieuw met een narcistisch persoon te maken) 

Aan zulke mensen is uitleg niet besteed, bespaar jezelf die verspilde moeite liever. Zij zullen je eerder veroordelen dan steunen, wat jouw herstel zal belemmeren.

 

Dan sta je ineens voor een dichte deur

Het is ontzettend pijnlijk en frustrerend als je vrienden en familie je niet (willen) begrijpen in deze strijd. Je voelt je niet gezien, niet gehoord, terwijl je je juist al jarenlang zo voelt in de relatie met je narcistische partner of ouder! Narcistisch misbruik is onzichtbaar, en nu lijk jij eveneens onzichtbaar te zijn voor je naasten. 


Bam, de mensen bij wie je hoopte je hart te kunnen luchten, slaan de deur keihard dicht. Opnieuw neemt men jou niet serieus en laat men jou aan je lot over. Je wordt mishandeld, je verkeert in nood, maar niemand is er voor je, omdat zij jouw situatie niet begrijpen.

 

In die laatste zin zit tevens een aanwijzing om dit verlangen naar begrip los te laten. Stel, je vertelt aan twee vrienden over het narcistisch misbruik wat je ondergaat. A reageert begripvol maar B vindt het aanstellerij. Wat zegt dit dan over jou? Dat zou een heel tegenstrijdig antwoord opleveren. Negatieve reacties zeggen dus meer over de ander dan over jou. Het zijn reacties waar jij totaal niets mee kunt en die je beter meteen weer kunt vergeten. 

 

Praat met de juiste mensen

Wegvluchten uit narcistisch misbruik en jezelf weer terugvinden zijn wegen die je grotendeels alleen bewandelt. Een beetje begrip van je omgeving zou zeker troost kunnen bieden, maar verwacht er niet teveel van en zie dit zeker niet als voorwaarde om te kunnen herstellen. Narcistisch misbruik blijft iets wat je vrijwel alleen kunt begrijpen wanneer je het zelf hebt meegemaakt. Zoek die troost liever bij lotgenoten (online bijvoorbeeld). Zij begrijpen wat je doormaakt en weten als geen ander hoe het is om psychisch mishandeld én niet serieus genomen te worden.

 

Wat jij meemaakt, is niet normaal!

Wat jij meemaakt, is niet normaal, niet ingebeeld of verzonnen, maar de keiharde realiteit. Als jij zo'n intense pijn voelt in de omgang met de narcist of borderliner, dan is dat een teken dat er iets helemaal mis is. Niet met jou, maar met die ander. Jij verdient het nooit om zo behandeld te worden en hebt alle recht om voor jezelf op te komen en je hieruit los te maken. Dat begrip en die erkenning geef ik jou bij deze alvast mee. 

 

10 veelgehoorde reacties op narcistisch misbruik

Commentaren: 3 (Discussie gesloten)
 • #1

  Anoniem (donderdag, 24 augustus 2017 08:55)

  Beste Jasmijn
  Onlangs heb ik jouw boek besteld en gelezen! Het is hopelijk de afsluiting voor mij van een lang en pijnlijk proces. Je boek is zeer verhelderend geschreven. Proficiat! Ook in het bovenstaande artikel herken ik heel veel. Bijna niemand begrijpt echt wat je doormaakt(e). Gelukkig toch hier en daar een enkeling! Toch is het een weg die je grotendeels zelf en alleen moet afleggen. Mijn ervaring tot dusver is dat het mij tot een sterker, krachtiger mens maakt! Jammer dat m'n luchtigheid en positivisme een flinke deuk hebben gekregen ... Vaak neemt het wantrouwen de bovenhand nu ...

  Warme groet! En blijf vooral schrijven!!

 • #2

  Jasmijn Couwenberg (donderdag, 24 augustus 2017 17:01)

  Dank je wel voor je complimenten! Ik hoop zeker dat je het kunt afsluiten en wens je daarbij veel sterkte en wijsheid toe. Het is een lange weg maar uiteindelijk vind je je kracht wel!

 • #3

  Chris (donderdag, 17 mei 2018 20:41)

  Pijnlijk herkenbaar artikel. Sinds 6 jaar gescheiden maar “mijn” narcistische ex wordt nog wekelijks met open armen ontvangen bij “mijn” ouders als zijnde de ideale schoonzoon. Bedankt Jasmijn voor de vele nuttige info !