Narcistisch misbruik ontrafeld: geen woorden maar daden

De narcistische wereld is een nepwereld. Je wordt er ingezogen met mooie praatjes van de narcist of borderliner en de lieve woordjes duizelen om je heen. Maar het is allemaal bedrog. Scheid woorden van daden en je treft enkel lege woorden aan. 

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

'Waarom doet hij me dit aan, terwijl hij zegt dat hij van me houdt?'

 

'Ze doet zó gemeen, maar ja, ze zegt dat ze van me houdt...'

 

Tegenstrijdig gedrag veroorzaakt een hoop verwarring tussen mensen. Als je omgaat met een narcist of borderliner, heb je zelfs alleen maar met tegenstrijdig gedrag van de ander te maken. Niets is wat het lijkt.

 

Van nature houden we ons vast aan het positieve en verlangen we allemaal naar liefde, dus wanneer lieve woorden vergezeld gaan van minachtend gedrag, zijn we toch geneigd ons aan die lieve woorden vast te houden. Narcisten en borderliners lijken precies te weten hoe ze dit bij ons moeten bewerkstelligen. 

 

Geen woorden maar daden

Doe eens alsof alle woorden van de narcist of borderliner er niet zijn. Doe eens alsof het puur het gedrag is waar je vanuit moet gaan. Er komen nu waarschijnlijk vooral negatieve daden van de ander in je op, en daarin zul je geen enkel bewijs van hun liefde voor jou aantreffen. Liefde is immers een gevoel en de aanwezigheid ervan blijkt pas écht uit gedrag, en niet enkel uit woorden.

 

Wanneer je alle woorden van de narcist of borderliner wegdenkt, blijft er niets over. Als ik naar mijn narcistische ex kijk, hield hij van mij in woorden, maar niet in gedrag. Zijn gedrag naar mij was egoïstisch, vuil en respectloos. Zijn woorden daarentegen waren (niet altijd uiteraard) romantisch en liefkozend. Hij kon mij trouwens ook in één adem uitschelden en de liefde verklaren. 

 

Hetzelfde geldt voor mijn borderlinemoeder. Aanvankelijk zei ze: 'Wat leuk voor je dat je weer contact hebt', nadat ik voorzichtig vertelde dat ik mijn vader had opgespoord. Van dat woordje 'leuk' meende ze natuurlijk niets: zij was immers degene die mij bij mijn vader weg hield.

 

Zoals ik in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' beschrijf: “Iets is niet waar omdat iemand dat toevallig zegt. Het is heel gemakkelijk woorden uit te spreken. Daden zeggen zoveel meer dan woorden en hun gedrag laat precies het tegendeel van hun woorden zien."

 

Woorden als munitie en misleiding

Bij alles wat we doen, gebruiken we woorden. Met woorden geef je betekenis aan wat je ziet, hoort en voelt. Woorden kunnen je ook keihard raken en zelfs breken en vormen daarmee een krachtig wapen bij narcistisch misbruik. Narcisten en borderliners kunnen de gemeenste dingen zeggen alsof het niets is, maar je weer binnenhalen met mooie en lieve woorden.

 

Gaslighting gebeurt onder andere door projecteren, bedreigen, isoleren. Allemaal zaken waarbij vooral woorden aan te pas komen. Via ingewikkelde woordspelletjes proberen narcisten en borderliners jou naar hun wens te programmeren. Met woorden creëren ze een wereld die niet bestaat, maar waarmee ze wél iedereen weten te misleiden. Het zijn ware woordkunstenaars.

 

Kijk naar gedrag in plaats van woorden

Weet je eenmaal hoe narcistisch misbruik in elkaar steekt, dan zul je minder vatbaar zijn voor die mooie, lege woorden. Jezelf volledig beschermen tegen de negatieve invloed van woorden is echter niet mogelijk, simpelweg omdat woorden overal om ons heen zijn.

 

Neem het jezelf daarom niet kwalijk dat je in mooie praatjes 'getrapt' bent. Het enige wat je kunt doen, is voortaan méér belang hechten aan iemands gedrag dan aan zijn of haar woorden. Vergelijk iemands woorden en gedrag met elkaar; komen deze nauwelijks overeen, dan klopt er iets niet!

Ontrafel de narcistische wereld

Het is goed om die narcistische wereld waarin je zolang hebt geleefd eens goed te ontrafelen. Scheid woorden en daden van elkaar. Je ontdekt dan steeds meer dat het nep was, en dat helpt om los te komen van de narcist of borderliner. Je ontdekt dat er niets was, niets om je best voor te doen, geen enkel gebaar van liefde en geen enkele zekerheid en veiligheid. Alles waarvan je dacht dat het er was, was er niet.

 

Als je de narcistische wereld uit elkaar weet te trekken, zet je tegelijkertijd de eerste stappen naar een nieuwe wereld, een nieuw leven: jouw leven!

Reactie schrijven

Commentaren: 0