· 

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 3: 'Wees niet te streng voor jezelf'

Hoe raak je dat innerlijke kritische stemmetje 'Wat zouden anderen ervan denken?' kwijt? Hoe leer je jezelf waarderen zoals je bent? In de volgende serie blogs 'Eigenwaarde ontwikkelen' behandel ik verschillende manieren om je eigenwaarde binnenin jezelf te vinden. Deze week deel 3: 'Wees niet te streng voor jezelf'.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder eigenwaarde zelfontwikkeling

Narcistisch misbruik zorgt ervoor dat je volledig afgestemd raakt op de ander. Niet alleen op je narcistische partner of ouder, maar ook op andere mensen in je omgeving en op de 'algemeen heersende opvattingen'. Je wilt bijvoorbeeld iets heel graag, maar doet het niet omdat je vrienden of familie het afkeuren of omdat het niet 'hoort' volgens 'de maatschappij'.

 

Soms merk je niet eens dat je je keuzes door invloeden van buitenaf laat bepalen omdat het je altijd zo is aangeleerd. Onbewust laat je je leiden door anderen, onbewust leiden zij jou door jouw leven en zo neem je allerlei verkeerde keuzes en loop je op allerlei gebieden vast. Je begrijpt er niets van en weet niet meer wat je moet doen. Waarom gaat het toch steeds weer mis? 

 

Zolang je op deze manier leeft, laat je je leven en eigenwaarde afhangen van anderen. Daarom loop je ook steeds vast: je leeft niet je eigen leven. Je waardeert jezelf niet zoals je bent, uit angst voor afkeuring, afwijzing en verlating, en laat jouw persoonlijkheid invullen door anderen. Zoveel mensen, zoveel meningen, en jijzelf verdrinkt erin en weet niet meer wie je bent waardoor je eigenwaarde tot voorbij het nulpunt zakt.

 

Deze week deel 3 in de serie 'Eigenwaarde ontwikkelen': 'Wees niet te streng voor jezelf'.

 

Wees niet te streng voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf. Het klinkt heel simpel en logisch, maar we vergeten het nog te vaak. Na narcistisch misbruik blijf je vaak nog lang vastzitten in het systeem van niet goed genoeg zijn, jezelf willen bewijzen en jezelf allerlei eisen opleggen. 

 

Je moet echter helemaal niets meer! Behalve goed voor jezelf zorgen. Je bent mishandeld en juist daarom moet je nu lief voor jezelf zijn. Zo kun je pas écht herstellen en je eigenwaarde weer opbouwen.

 

Wees dus niet zo streng voor jezelf, anders kun je nooit het goede in jezelf gaan zien. Gun jezelf rust en geef jezelf die rust ook. Na jarenlang mishandeld te zijn heb je die rust echt keihard nodig om weer tot jezelf te komen en eigenwaarde op te bouwen.

 

Bevrijd jezelf van allerlei eisen

Stel je te hoge eisen aan jezelf, dan zul je jezelf nooit echt kunnen gaan waarderen, omdat die hoge eisen onhaalbaar zijn. Je kúnt er niet aan voldoen. Vervolgens reken je jezelf daar op af met als gevolg een lage zelfwaardering.

 

Maar je hóeft helemaal niet aan allerlei eisen te voldoen. Je bent niemand verantwoording schuldig en hoeft je aan niemand te bewijzen. Bevrijd jezelf van deze kwellende 'verplichting'! Je bent vrij om te doen en laten wat je wilt en in de wijze waarop.

 

Het enige wat je nu nog van jezelf mag eisen, is dat je goed voor jezelf zorgt. Je bent herstellende van narcistisch misbruik en het is echt noodzakelijk dat je jezelf alle tijd en gelegenheid hiertoe gunt. Je hebt lang genoeg aan allerlei eisen van anderen moeten voldoen; dat is nu afgelopen. Nu leef je je eigen leven. Welkom in je eigen leven, waar je niets meer moet, maar alles mag. Gun jezelf de kans om er weer bovenop te komen. 

 

Dwing jezelf niet langer tot allerlei zaken waarvan je denkt dat je ze 'moet' doen. Probeer jezelf niet langer te overtuigen dat datgene iets is wat jij écht zou willen. Vroeg of laat kom je jezelf tegen en kom je erachter dat het zeker niet is wat jij diep vanbinnen graag wilt. Je bent geprogrammeerd om aan andermans verwachtingen te voldoen, en pusht jezelf onbewust nog steeds tot het uiterste omdat je denkt dat je van alles 'moet'.

 

Negeer dat kritische stemmetje vanbinnen

Waarschijnlijk hoor je nog steeds de echo van de narcist of borderliner naklinken in je hoofd. De ander vroeg altijd het uiterste van je en daar raakte je aan gewend. Het is dat kritische innerlijke stemmetje in je dat jou nog steeds over je eigen grenzen heen laat gaan. Via dat stemmetje spreekt de narcist of borderliner jou nog steeds stiekem toe. Je bent hun oordeel over jou gaan overnemen en nu praat je op dezelfde kritische en denigrerende manier tegen jezelf zoals zij dat deden tijdens jullie relatie of je opvoeding.

 

Daardoor haal je jezelf over om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt. Dat merk je wanneer iets niet helemaal bevredigend blijkt te zijn of nogal stroef verloopt. Je kunt soms echt gaan geloven dat het iets is wat je wél graag wilt, doordat hun stem zo verinnerlijkt is geraakt in jou. Je probeert nog steeds jezelf te bewijzen terwijl dat helemaal niet nodig is. 

 

Zorg goed voor jezelf

Leg jezelf niet allerlei verplichtingen op, maar leg jezelf eens in de watten. Doe iets wat je écht leuk vindt, waar je plezier aan beleeft, zodat je je veel lekkerder zal gaan voelen. Zo kom je meer tot jezelf en leer je jezelf beter kennen. Er komt dan een heel mooi mens tevoorschijn en dat mooie mens ga jij vanzelf meer waarderen. Zo bouw je aan een stabiele eigenwaarde.

 

Doe iets waarvan je weet dat het je een goed gevoel geeft. Een goed gevoel is iets wat we niet snel meer vergeten en dat we makkelijk weer kunnen oproepen. Zo'n gevoel dat wanneer je eraan terugdenkt, je het meteen weer voelt opkomen. Als je er dan even doorheen zit, weet je gewoon: 'Als ik nu datgene ga doen waar ik altijd zoveel plezier aan beleef, zal ik me straks een stuk beter voelen!' 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0