· 

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 2: 'Accepteer je sterke én zwakke kanten'

Hoe raak je dat innerlijke kritische stemmetje 'Wat zouden anderen ervan denken?' kwijt? Hoe leer je jezelf waarderen zoals je bent? In de volgende serie blogs 'Eigenwaarde ontwikkelen' behandel ik verschillende manieren om je eigenwaarde binnenin jezelf te vinden. Deze week deel 2: 'Accepteer je sterke én zwakke kanten'.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder eigenwaarde zelfontwikkeling

Narcistisch misbruik zorgt ervoor dat je volledig afgestemd raakt op de ander. Niet alleen op je narcistische partner of ouder, maar ook op andere mensen in je omgeving en op de 'algemeen heersende opvattingen'. Je wilt bijvoorbeeld iets heel graag, maar doet het niet omdat je vrienden of familie het afkeuren of omdat het niet 'hoort' volgens 'de maatschappij'.

 

Soms merk je niet eens dat je je keuzes door invloeden van buitenaf laat bepalen omdat het je altijd zo is aangeleerd. Onbewust laat je je leiden door anderen, onbewust leiden zij jou door jouw leven en zo neem je allerlei verkeerde keuzes en loop je op allerlei gebieden vast. Je begrijpt er niets van en weet niet meer wat je moet doen. Waarom gaat het toch steeds weer mis? 

 

Zolang je op deze manier leeft, laat je je leven en eigenwaarde afhangen van anderen. Daarom loop je ook steeds vast: je leeft niet je eigen leven. Je waardeert jezelf niet zoals je bent, uit angst voor afkeuring, afwijzing en verlating, en laat jouw persoonlijkheid invullen door anderen. Zoveel mensen, zoveel meningen, en jijzelf verdrinkt erin en weet niet meer wie je bent waardoor je eigenwaarde tot voorbij het nulpunt zakt.

 

Deze week deel 2 in de serie 'Eigenwaarde ontwikkelen': 'Accepteer je sterke én zwakke kanten'.

 

Accepteer je sterke én zwakke kanten

Je bent herstellende van narcistisch misbruik wat betekent dat je vele kanten van jezelf zult tegenkomen. Vele mooie, nooit eerder ontdekte kanten, maar ook kanten die je liever niet ziet.

 

De valkuil bij het ontwikkelen van eigenwaarde is dat we vaak op zoek gaan naar alleen de positieve kanten van onszelf. Het is goed om die extra te benadrukken, zolang je je mindere kanten maar niet negeert.

 

Enkel kijken naar de positieve kanten van jezelf betekent namelijk dat je een ander deel van jezelf -dat deel met je zwakke kanten- negeert. Om eigenwaarde te kunnen ontwikkelen, is het noodzakelijk om jezelf te aanschouwen en te accepteren zoals je bént. Durf te kijken naar álle facetten van je persoonlijkheid! 

 

Wat is 'zwak' eigenlijk?

'Zwak' betekent niet 'slecht'; je zwakke kanten zijn gewoon kanten van jezelf waar je niet zo goed mee kunt omgaan of waar je niet zo goed in bent. Iedereen heeft ze, want niemand is 100% perfect. Je hoeft jezelf er absoluut niet om te veroordelen! Doe je dat wel, dan zul je geen stabiele eigenwaarde kunnen ontwikkelen.

 

Het kan om van alles gaan: niet weten wat je wilt, eeuwig twijfelen, een gevoel van leegte, uitstelgedrag, te hard van stapel lopen, nooit tevreden kunnen zijn. Of door alles wat je hebt meegemaakt baal je ervan dat je om het minste geringste in huilen uitbarst.

 

Stop met strijden!

Wat doe je nu met die zwakkere kanten van jezelf? Je hoeft er heus niet om te staan juichen, maar stop alsjeblieft met het strijden ertegen. Ze vormen een deel van jou en wanneer je ertegen strijdt, strijd je dus tegen jezelf. Eigenwaarde ontwikkelen kun je dan wel vergeten.

 

Ze horen bij jou en voelen dan wel pijnlijk aan -omdat je ze (on)bewust als 'bewijs' van je minderwaardigheid ziet, dat werd je namelijk ingepeperd tijdens het narcistisch misbruik- maar worden nog veel pijnlijker als je ze niet wilt hebben en niet wilt zien. 

 

Leg je erbij neer dat je, zoals ieder mens, ook je zwakkere kanten hebt. Wanneer er weer zo'n kant naar boven komt, verwelkom je deze en laat je deze aanwezig zijn. Weet gewoon: 'Dit gevoel of deze eigenschap hoort bij mij'.

 

Vecht er niet tegen, anders word jij zélf je grootste vijand. Het voedt alleen maar zelfhaat terwijl je juist nu zo hard op weg bent om eindelijk eens liefde voor jezelf te ontwikkelen. Word je eigen vriend(in) en je eigenwaarde zal toenemen.

 

Accepteer jezelf volledig

Dit ben jij, met al je mooie en mindere kanten, en dát mens mag jij nu gaan accepteren en liefhebben. Dit vormt een belangrijk onderdeel van je eigenwaarde. Verwelkom óók je zwakke kanten in plaats van deze te verstoten en te bestrijden. Het geeft rust. Als nu iemand er voor jou hoort te zijn, dan ben jij het zelf wel. Omarm jezelf volledig en je voelt je een completer mens! 

 

Lees ook: 

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 1: 'Van prestaties naar persoon'

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 3: 'Wees niet te streng voor jezelf'

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    tine (woensdag, 31 januari 2018 21:42)

    is dit allemaal nu net niet het verschil tussen 'narcisme' (zelfhaat projecteren op een geliefde) ontwikkelen of ' jezelf volledig durven accepteren' en dus ook je zelfhaat overwinnen? allemaal veroorzaakt door de grote uitdaging van een geliefde opvoeder z'n kritiek, oordeel toen je kind was...