· 

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 1: 'Van prestaties naar persoon'

Hoe raak je dat innerlijke kritische stemmetje 'Wat zouden anderen ervan denken?' kwijt? Hoe leer je jezelf waarderen zoals je bent? In de volgende serie blogs 'Eigenwaarde ontwikkelen' behandel ik verschillende manieren om je eigenwaarde binnenin jezelf te vinden. Deze week deel 1: 'Van prestaties naar persoon'.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder eigenwaarde zelfontwikkeling

Narcistisch misbruik zorgt ervoor dat je volledig afgestemd raakt op de ander. Niet alleen op je narcistische partner of ouder, maar ook op andere mensen in je omgeving en op de 'algemeen heersende opvattingen'. Je wilt bijvoorbeeld iets heel graag, maar doet het niet omdat je vrienden of familie het afkeuren of omdat het niet 'hoort' volgens 'de maatschappij'.

 

Soms merk je niet eens dat je je keuzes door invloeden van buitenaf laat bepalen omdat het je altijd zo is aangeleerd. Onbewust laat je je leiden door anderen, onbewust leiden zij jou door jouw leven en zo neem je allerlei verkeerde keuzes en loop je op allerlei gebieden vast. Je begrijpt er niets van en weet niet meer wat je moet doen. Waarom gaat het toch steeds weer mis? 

 

Zolang je op deze manier leeft, laat je je leven en eigenwaarde afhangen van anderen. Daarom loop je ook steeds vast: je leeft niet je eigen leven. Je waardeert jezelf niet zoals je bent, uit angst voor afkeuring, afwijzing en verlating, en laat jouw persoonlijkheid invullen door anderen. Zoveel mensen, zoveel meningen, en jijzelf verdrinkt erin en weet niet meer wie je bent waardoor je eigenwaarde tot voorbij het nulpunt zakt.

 

Deze week deel 1 in de serie 'Eigenwaarde ontwikkelen': 'Van prestaties naar persoon'.

 

Van prestaties naar persoon

Vaak probeer je uit onzekerheid je eigenwaarde op te krikken via allerlei kleine en grote prestaties op uiteenlopende gebieden. Dit betekent dat je je afhankelijk opstelt van iets dat buiten jou ligt en dat veroorzaakt een wisselvallige eigenwaarde. Je denkt dat je je eigenwaarde niet in jezelf kunt vinden, maar niets is minder waar. 

 

Misschien denk je nu: 'Maar ik ben toch degene die deze prestaties verricht, dus die prestaties liggen toch niet buiten mij?' En dan komen we in de buurt van wat ik je graag duidelijk wil maken: jij bent inderdaad de motor achter je eigen prestaties, en daarom dien je nu eens naar deze motor te kijken! Naar jezelf, dus. Pas dan laat je je eigenwaarde niet langer bepalen door iets wat buiten jou ligt, maar bepaal je deze zélf. 

 

Kijk verder, kijk naar jezelf, kijk naar de persoon achter je prestaties. De prestatie is vast mooi, en daar mag je trots op zijn, maar de persoon erachter (jij dus) is nog veel mooier!

 

Twee manieren om je eigenwaarde te vergroten

Je kunt een prestatie op twee manieren gebruiken om je eigenwaarde te vergroten:


*Jezelf waarderen omdat je een geweldige prestatie hebt neergezet (de prestatie is een versiering waarmee je jezelf 'optuigt')
*Jezelf waarderen om de persoonlijke eigenschappen die nodig waren om deze prestatie neer te zetten (je prestatie is een uiting van jouw persoonlijkheid)

 

1.De prestatie als versiering

Met de eerste manier wankelt je eigenwaarde nogal. De prestatie als versiering is als een groene sticker die je op jezelf plakt waarmee je wilt zeggen: 'ik ben goed'. Zo makkelijk als je een sticker aanbrengt, kun je hem ook weer lospeuteren of overplakken. Zodra een volgende prestatie minder goed uitpakt dan verwacht, plak je er weer een rode sticker overheen ('ik ben slecht'). Dat jouw ware Zelf daar steeds dieper onder bedolven raakt, merk je dan niet eens meer. Je raakt steeds verder van jezelf verwijderd.

2.De prestatie als persoonlijke uiting

Met de tweede manier verleg je de credits naar jezelf: de eigenschappen die voor deze prestatie nodig waren, maken van jou een mooi mens. Zulke eigenschappen kunnen bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, geduld, passie, inzet, creativiteit en enthousiasme zijn. Deze manier zorgt ervoor dat je een veel stabielere eigenwaarde kunt ontwikkelen.

 

Jij bent immers de persoon achter de prestatie.

 

Je hebt dan een mooie prestatie geleverd omdat je een mooi mens bent, in plaats van dat je een mooi mens bent omdat je een mooie prestatie hebt geleverd. Want in dat laatste geval zal je de rest van je leven moeten blijven presteren om een goed gevoel over jezelf te kunnen hebben. Dan leef je niet, maar zwoeg je enkel om jezelf te bewijzen (en voor wie? voor niemand!) en gaat ondertussen je leven aan je voorbij.

 

Leef dus van binnenuit, zodat je je eigenwaarde altijd bij je draagt, ongeacht wat er gebeurt. Eigenwaarde zit en vind je altijd binnenin, omdat deze een deel van jezelf is.

 

Prijs vooral jezélf

Prijs dus in de eerste plaats jezelf bij iedere prestatie, omdat jij die hebt neergezet en niemand anders. Je mag trots zijn op je prestatie, maar wees ook en vooral trots op jezélf. Zonder jouw sprankelende persoonlijkheid was deze prestatie er nooit geweest!

 

Lees ook:

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 2: 'Accepteer je sterke én zwakke kanten'

Eigenwaarde ontwikkelen, deel 3: 'Wees niet te streng voor jezelf'

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Petra (woensdag, 02 augustus 2017 08:42)

  Helder en komt binnen, heb nooit goed naar mezelf gekeken, was altijd bezig met anderen pleasen en wat ik voor ze kon betekenen en liep mezelf voorbij, door dit stukje leer ik naar mezelf te mogen kijken naar wie ik ben als persoon, er gaat een wereld voor me open

 • #2

  tine (woensdag, 31 januari 2018 21:35)

  wow, jij kan dat echt goed verwoorden,
  voor iemand met een gezonde eigenwaarde is dit evident
  maar voor ons met een heel andere ervaring niet,
  dus het is echt een eye opener, nu nog toepassen om vanuit dit perspectief te gaan leven, ook bij mislukking en tegenslag: een uitdaging!

 • #3

  Sara (dinsdag, 19 juni 2018 23:40)

  In eerste instantie vind ik dit een goede manier om bij prestaties stil te staan en op die manier je persoonlijke eigenschappen goed te zien die geleid hebben tot het “succes”. Maar ik maak me wel de bedenking, als je een minder goede of zelfs een keer slechte prestatie levert, geldt dan toch hetzelfde? Dan ga je kijken naar je eigenschappen die ertoe leidden dat het een “mislukking” werd. Dat is dan ook een uiting van je persoonlijkheid en de ‘credits’ (negatief dan) gaan ook naar jezelf.

 • #4

  Jasmijn Couwenberg (woensdag, 20 juni 2018 12:33)

  Van minder goede prestaties kun je leren. Zie een minder goede prestatie niet als een mislukking van jezelf, maar als een les. Als je daar een waardevolle les uit haalt, kom je weer een stap verder. Bovendien is niemand perfect en is het onmogelijk om alle prestaties tot een goed einde te brengen...