Hoe herken je een narcist?

Dé vraag luidt natuurlijk: hoe herken je een narcist? In mijn nieuwe gastblog 'Hoe herken je een narcist?' noem ik een aantal alarmbellen. Zo ben je voortaan goed voorbereid mocht je weer een narcist tegen het lijf lopen.

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting www.omstandersvan.nl

Narcisten zijn wolven in schaapskleren. Als je hen direct zou herkennen, zou je er geen relatie mee beginnen. Soms merk je in het begin wel kleine eigenaardigheden op, maar zo verliefd als je bent, geeft je hen al gauw het voordeel van de twijfel.

 

Door een narcist als vader of moeder of na een relatie met een narcist is de angst om opnieuw narcistisch misbruik mee te maken heel groot. Helemaal 100% te voorkomen is het niet, maar je kunt wél heel veel lessen trekken uit je ervaringen en de kans op herhaling van narcistisch misbruik verkleinen.

 

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Welke alarmbellen kunnen je waarschuwen voor een narcist? Een narcist herkennen kan je behoeden voor opnieuw zo'n destructieve relatie.

 

Een narcist herkennen

Ik schreef een gastblog over het herkennen van narcisme met de titel 'Hoe herken je een narcist?' Daarin noem ik enkele punten die op narcistisch gedrag wijzen:


*Slachtofferrol: de narcist is graag zielig
*Projectie: de narcist projecteert al zijn of haar tekortkomingen op jou
*Zwart-wit denken: de narcist denkt in termen van 'goed' en 'slecht'
*Realiteitswijziging: de narcist verdraait jouw hele realiteit
*Een verkeerde interpretatie van bepaalde eigenschappen: de narcist lijkt bijvoorbeeld zelfverzekerd, maar is vooral arrogant
*En nog meer kenmerken waaraan je narcisten kunt herkennen

 

Lees het artikel 'Hoe herken je een narcist?'

Lees het volledige artikel 'Hoe herken je een narcist?' op de website van Mary Sjabbens.

Reactie schrijven

Berichten: 0