Hoe herken je een narcist of borderliner? 5 alarmbellen!

Dé vraag luidt natuurlijk: hoe herken je een narcist of borderliner? In dit blogartikel noem ik 5 alarmbellen. Zo ben je voortaan goed voorbereid mocht je weer een narcist of borderliner tegen het lijf lopen.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder

Narcisten en borderliners zijn wolven in schaapskleren. Als je hen direct zou herkennen, zou je er geen relatie mee beginnen. Soms merk je in het begin wel kleine eigenaardigheden op, maar zo verliefd als je bent, geeft je hen al gauw het voordeel van de twijfel.

 

Door een narcist of borderliner als vader of moeder of na een relatie met een narcist of borderliner is de angst om opnieuw narcistisch misbruik mee te maken heel groot. Helemaal 100% te voorkomen is het niet, maar je kunt wél heel veel lessen trekken uit je ervaringen en de kans op herhaling van narcistisch misbruik verkleinen.

 

Let op deze 5 alarmbellen

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Welke alarmbellen kunnen je waarschuwen voor een narcist of borderliner? Als je hen sneller herkent, kan dit je behoeden voor opnieuw zo'n destructieve relatie.

 

 

Heb je iemand ontmoet en twijfel je of je (weer) met een narcist of borderliner te maken hebt? Wees alert wanneer een van de volgende 5 alarmbellen afgaan! 

 

1.Slachtofferrol

Narcisten en borderliners vertellen graag over hun vele 'problemen' zodat jij hen helpt. Als een pion op een spelbord plaatsen ze jou precies daar waar ze je willen hebben, zodat je hen op weg helpt naar hun doelen. Doel bereikt? Dan kloppen ze zichzelf op de borst en 'weten' niet eens meer dat jij eraan hebt bijgedragen.

 

Als je merkt dat iemand steeds maar weer medelijden bij je opwekt, hoe overtuigend zijn of haar verhaal ook mag zijn, dan is de kans groot dat je vooral wordt gebruikt in plaats van geliefd. Onthoud dat je niemand iets verplicht bent en dat je geen hulpverlener bent.

 

2.Projectie

Alles wat narcisten en borderliners bij zichzelf niet willen zien, projecteren ze op jou. Ze geven jou de schuld van iets wat ze zelf verkeerd gedaan hebben of noemen jou egoïstisch en onbetrouwbaar zonder reden. Dit is iets wat je niet zo snel opmerkt, omdat niet iedereen weet wat projectie is en omdat het bijbehorende toneelstukje nogal overtuigend kan zijn.

 

Wees alert wanneer je beschuldigd wordt van allerlei zaken waarin je jezelf niet direct herkent. Twijfel je? Neem je twijfel dan serieus, en geef de ander nooit zomaar het voordeel van de twijfel.

3.Zwart-wit denken

Narcisten en borderliners kunnen iets of iemand alleen maar fantastisch of afschuwelijk vinden; daartussenin is niets. Doe jij maar één klein dingetje verkeerd, dan ben je meteen het slechtste mens op aarde. Vooral in het begin van de relatie vinden ze je nog fantastisch en kunnen ze flink hard van stapel lopen, door zich bijvoorbeeld direct te willen settelen.

 

Maar kom je te dichtbij, dan duwen ze je weer weg, totdat ze je weer nodig hebben voor iets, en zo herhaalt deze cyclus zich voortdurend. Het is het mechanisme van aantrekken en afstoten, oftewel opslokken en uitspugen. Merk je dat dit zich voordoet in je nog prille relatie, ren dan zo snel mogelijk weg! Laat je niet verleiden door de mooie momenten, want die zijn niet écht en kunnen zo weer omslaan.

4.Realiteitswijziging ofwel gaslighting

Zoals de narcist of borderliner het ziet, zo is het, en niet anders. Narcisten en borderliners praten recht wat krom is en geven er een dusdanige draai aan dat je iets wat je voor onmogelijk hield nu gewoon gelooft. Merk je dat iemand je steeds weer weet te overtuigen van iets waar je zelf altijd heel anders over dacht? Begin je anders naar allerlei zaken te kijken?

 

Noteer deze dingen dan eens om weer met beide benen op de grond te komen. Dat iedereen een ander gezichtspunt heeft, is normaal, net als dat iemand je aan het denken kan zetten, maar dat iemand je zodanig weet te beïnvloeden dat je een ander mens lijkt te worden, is niet normaal.

5.Let op hoe je hun karakter interpreteert

Soms interpreteer je bepaalde eigenschappen verkeerd: narcisten en borderliners claimen je enorm, maar overtuigen je ervan dat dit een teken van liefde is. Als je van iemand houdt, wil je daar toch 24/7 bij zijn? Ze zijn arrogant en dominant, maar door de roze bril van verliefdheid zie je dit voor zelfverzekerdheid en assertiviteit aan. Het zijn betweters, maar dat komt nu eenmaal door een hoge intelligentie, denk je. Ze spotten met alles en iedereen, maar dat is gewoon 'humor'. Ze tonen zich kil en wantrouwend en vinden zichzelf een slachtoffer, maar ach, dat komt door een traumatisch verleden en is slechts zelfbescherming.

 

Nogmaals: wees realistisch en geef iemand niet zomaar het voordeel van de twijfel. Het lijkt vleiend als iemand constant bij je wil zijn, maar het is respectloos als jij daardoor geen ruimte meer over houdt voor andere dingen in je leven.


Voel je om de een of andere reden dat er iets niet klopt aan iemand, luister dan naar dat gevoel. Vaak gaan we daaraan voorbij omdat we het gevoel niet kunnen plaatsen. Maar dát je het voelt, zegt al meer dan genoeg!

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Annemarie (woensdag, 30 augustus 2017 15:43)

  Heel correct beschreven en duidelijk en herkenbaar Jasmijn.�
  Doe je zelf vooral niet te kort..met te verwijzen naar M Sjabbens.
  Enkele dingen van M Sjabbens gelezen maar vind dat zwak en het mist de juiste kennis
  die jij verwoord.
  In haar verwoording mis ik kennis en warmte en intelligentie...en ondanks alle kwetsuren
  ben jij daar merkbaar overheen gegroeid. En jij voelt ook aan als een hsp..
  M is mogelijk zelf een wolf die projecteert....en nog veel moet leren.
  Mag ik advies geven??
  Laat los en sta op jouw eigen weten. Succes en liefde wens ik jou �
  en ik neem jouw boek mee op mijn weekend Haarlem. �groetAnnemarie

 • #2

  Jan (maandag, 21 mei 2018 22:34)

  De punten zijn duidelijk voor vrouwen naar mannelijke narcis borderliner.
  Maar mannen en vooral hsp mannen let op let op...
  De vrouwelijke narcist en borderliners is nog veel slinkser, subtieler.
  Het lijkt wel of die deze bovengenoemde dingen kennen. En heel subtiel jouw gevoelens bewerken, rekening houdend met jouw gevoelens...
  Dus zeg nooit weer dat narcisten geen gevoel hebben! en niet weten wat ze doen!
  Ze, en vooral de vrouwelijke soort weet heel goed wat ze doen en doen het uiterst geraffineerd. Als het in hun straatje past draaien ze alles keihard o
  m, dan ben jij de kwaaddoener! En ook zo weer wisselen ze van persoonlijk masker, dan zijn ze opeens weer heel lief. Duivels zijn het! duivels die zielen vernietigen willen!

 • #3

  Anoniem (vrijdag, 24 augustus 2018 09:09)

  Wat me altijd blijft bezighouden: weten zij dat ze zo zijn en wat ze doen? Doen ze hun zo vernuftige spelletjes bewust? Weten ze dat ze alleen aan zichzelf denken?

 • #4

  Wendy (vrijdag, 24 augustus 2018 13:54)

  Herkenbaar. En zij doen alles voor jou, want ze zien je graag. En dat verkondigen ze aan iedereen die het maar horen wil, dat ze toch o zo fantastisch zijn en dat de andere de vreselijk ondankbare en moeilijke persoon is. En iedereen trapt daar met open ogen in. Ondertussen ben ik zover dat als een kennis me iets verteld over haar kind of man, dat ik heel voorzichtig ben en heus niet alles zomaar geloof. Je moet eerst de andere kant van het verhaal horen vooraleer je iets kan geloven. Als een moeder zegt hoe ondankbaar haar kind wel niet is, dan denk ik al "leuke moeder ben jij dat je je kind zo zwart maakt bij anderen"... dan zal het kind ook wel een reden hebben om zo te reageren...

 • #5

  Irene (maandag, 27 augustus 2018 10:11)

  Wat een verademing na het lezen van de wijze woorden. Mijn man en ik hebben een dochter met ( nu bekend) borderliner en ik heb een broer die narcist is. Nou ik geef het je te doen. Ik ben nu bijna 60 en begrijp nu pas dat het allemaal niet aan mij ligt. Gelukkig is het nooit te laat en gaan mijn man en ik nog een mooie toekomst tegemoet. Dank!

 • #6

  Jasmijn (vrijdag, 23 november 2018 13:28)

  Annemarie, dank je wel voor je reactie. Inmiddels heb ik alweer enige tijd geleden het blogartikel ook aangepast en volledig hier op mijn eigen website geplaatst. De persoon die je noemt lijkt zelf een borderliner te zijn, zo verbood ze mij om in het artikel (wat oorspronkelijk dus een gastblog van mij op haar website was, op haar uitnodiging) over borderliners te schrijven. Het mocht alleen over narcisten gaan. Tja, weer zo'n iemand die borderliners de hand boven het hoofd houdt, dan is het mij wel duidelijk... maar ondertussen wel even meeprofiteren van mijn ervaringen en kennis om haar website op te leuken. Mocht iemand door haar benaderd worden voor een gastblog: doe het aub niet.