Hoe herken je een narcist of borderliner? 5 alarmbellen!

Dé vraag luidt natuurlijk: hoe herken je een narcist of borderliner? In dit blogartikel noem ik 5 alarmbellen. Zo ben je voortaan goed voorbereid mocht je weer een narcist of borderliner tegen het lijf lopen.

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder

Hier moet je op letten

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Welke alarmbellen kunnen je waarschuwen voor een narcist/borderliner? Als je hen sneller herkent, kan dit je behoeden voor opnieuw zo'n destructieve relatie. Wees alert wanneer een van de volgende 5 alarmbellen afgaan! 

 

1.Slachtofferrol

Narcisten en borderliners vertellen graag over hun vele 'problemen' zodat jij hen helpt. Als een pion op een spelbord plaatsen ze jou precies daar waar ze je willen hebben, zodat je hen op weg helpt naar hun doelen. Doel bereikt? Dan kloppen ze zichzelf op de borst en 'weten' niet eens meer dat jij eraan hebt bijgedragen.

 

2.Projectie

Alles wat narcisten en borderliners bij zichzelf niet willen zien, projecteren ze op jou. Ze geven jou de schuld van iets wat ze zelf verkeerd gedaan hebben of noemen jou egoïstisch en onbetrouwbaar zonder reden. Dit is iets wat je niet zo snel opmerkt, omdat niet iedereen weet wat projectie is en omdat het bijbehorende toneelstukje nogal overtuigend kan zijn.

 

3.Zwart-wit denken

Narcisten en borderliners kunnen iets of iemand alleen maar fantastisch of afschuwelijk vinden; daartussenin is niets. Doe jij maar één klein dingetje verkeerd, dan ben je meteen het slechtste mens op aarde. Vooral in het begin van de relatie vinden ze je nog fantastisch en kunnen ze flink hard van stapel lopen, door zich bijvoorbeeld direct te willen settelen.

 

4.Realiteitswijziging ofwel gaslighting

Zoals de narcist of borderliner het ziet, zo is het, en niet anders. Narcisten en borderliners praten recht wat krom is en geven er een dusdanige draai aan dat je iets wat je voor onmogelijk hield nu gewoon gelooft. Merk je dat iemand je steeds weer weet te overtuigen van iets waar je zelf altijd heel anders over dacht? Begin je anders naar allerlei zaken te kijken?

 

5.Let op hoe je hun karakter interpreteert

Soms interpreteer je bepaalde eigenschappen verkeerd: narcisten en borderliners claimen je enorm, maar overtuigen je ervan dat dit een teken van liefde is. Als je van iemand houdt, wil je daar toch 24/7 bij zijn? Ze zijn arrogant en dominant, maar door de roze bril van verliefdheid zie je dit voor zelfverzekerdheid en assertiviteit aan. Het zijn betweters, maar dat komt nu eenmaal door een hoge intelligentie, denk je. Ze spotten met alles en iedereen, maar dat is gewoon 'humor'. Ze tonen zich kil en wantrouwend en vinden zichzelf een slachtoffer, maar ach, dat komt door een traumatisch verleden en is slechts zelfbescherming.

 

Commentaren: 4 (Discussie gesloten)
 • #1

  Jan (maandag, 21 mei 2018 22:34)

  De punten zijn duidelijk voor vrouwen naar mannelijke narcis borderliner.
  Maar mannen en vooral hsp mannen let op let op...
  De vrouwelijke narcist en borderliners is nog veel slinkser, subtieler.
  Het lijkt wel of die deze bovengenoemde dingen kennen. En heel subtiel jouw gevoelens bewerken, rekening houdend met jouw gevoelens...
  Dus zeg nooit weer dat narcisten geen gevoel hebben! en niet weten wat ze doen!
  Ze, en vooral de vrouwelijke soort weet heel goed wat ze doen en doen het uiterst geraffineerd. Als het in hun straatje past draaien ze alles keihard o
  m, dan ben jij de kwaaddoener! En ook zo weer wisselen ze van persoonlijk masker, dan zijn ze opeens weer heel lief. Duivels zijn het! duivels die zielen vernietigen willen!

 • #2

  Anoniem (vrijdag, 24 augustus 2018 09:09)

  Wat me altijd blijft bezighouden: weten zij dat ze zo zijn en wat ze doen? Doen ze hun zo vernuftige spelletjes bewust? Weten ze dat ze alleen aan zichzelf denken?

 • #3

  Wendy (vrijdag, 24 augustus 2018 13:54)

  Herkenbaar. En zij doen alles voor jou, want ze zien je graag. En dat verkondigen ze aan iedereen die het maar horen wil, dat ze toch o zo fantastisch zijn en dat de andere de vreselijk ondankbare en moeilijke persoon is. En iedereen trapt daar met open ogen in. Ondertussen ben ik zover dat als een kennis me iets verteld over haar kind of man, dat ik heel voorzichtig ben en heus niet alles zomaar geloof. Je moet eerst de andere kant van het verhaal horen vooraleer je iets kan geloven. Als een moeder zegt hoe ondankbaar haar kind wel niet is, dan denk ik al "leuke moeder ben jij dat je je kind zo zwart maakt bij anderen"... dan zal het kind ook wel een reden hebben om zo te reageren...

 • #4

  Irene (maandag, 27 augustus 2018 10:11)

  Wat een verademing na het lezen van de wijze woorden. Mijn man en ik hebben een dochter met ( nu bekend) borderliner en ik heb een broer die narcist is. Nou ik geef het je te doen. Ik ben nu bijna 60 en begrijp nu pas dat het allemaal niet aan mij ligt. Gelukkig is het nooit te laat en gaan mijn man en ik nog een mooie toekomst tegemoet. Dank!