· 

5 kenmerken van narcistisch misbruik nader uitgelegd

Waaraan herken je narcistisch misbruik? In dit artikel licht ik 5 kenmerken van narcistisch misbruik uit mijn boek nader toe. Zowel narcisten als borderliners kunnen narcistisch misbruik plegen.

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

Omdat narcistisch misbruik moeilijk uit te leggen en te herkennen is, heb ik een lijst met maar liefst 182 specifieke kenmerken van narcistisch misbruik samengesteld. Deze lijst staat in mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' en helpt jou om verder inzicht te krijgen in het destructieve gedrag van de narcist of borderliner. 

 

In dit artikel noem ik 5 van deze kenmerken van narcistisch misbruik en licht deze toe.

 

21.Niets willen doen wat jij leuk vindt, of erbij lopen mokken of bewust aansturen op een mislukking.
'Vandaag is het jouw dag', zei mijn ex genereus. Dan deden we iets wat ik leuk vond, en 'mocht' ik kiezen. Als er uiteindelijk weer iets niet ging zoals hij dat wilde, was het mijn schuld, want het was allemaal mijn idee geweest. Narcisten en borderliners weten het zo te verpesten dat je er de volgende keer geen zin meer in hebt, of schoppen een scène in het openbaar en beschuldigen jou ervan dat jij hén voor schut zet waar iedereen bij is. Mijn ex zei dan dat we voortaan nergens meer naartoe gingen omdat iedereen naar hem keek en nu vast slecht over hem dacht. Ook dit is projectie: ze draaien de zaken weer eens keurig netjes om. Op zulke momenten dacht ik wel: 'Huh, maar hij zette toch juist mij voor schut?', maar omdat ik nooit van projectie had gehoord bleef de verwarring voortduren.

 

34.Niet of niet te vaak mogen telefoneren of sms'en met anderen of dit ontmoedigen.

'Met wie bel je?', 'Waarom belt diegene jou?', 'Is het iemand van het andere geslacht?! Hang NU op!' Zomaar wat uitspraken waarmee narcisten en borderliners je om de oren kunnen slaan wanneer jij met iemand telefoneert. Ze weten je soms zo ver te krijgen dat je zelf ook argwanend wordt tegenover die ene persoon die jou misschien wel net iets te vaak belt, ondanks dat het gewoon over werk gaat of een familielid is.

 

167.Boos of razend worden over positieve zaken of successen, en zeker niet oprecht blij voor je kunnen zijn.

Zij zijn de ster, en jij bent niets. Had ik een nieuwe opdracht binnengehaald, dan zei mijn ex: 'Dus je hebt weer geen tijd voor mij.' Gelukkig bleef ik wat dat betreft altijd onafhankelijk, en heb ik nooit ook maar overwogen om te stoppen met werken, al zei hij dat werken niet nodig was omdat hij wel voor me zou zorgen. Had hij een of ander succesje binnengehaald, of -beter gezegd- iets gedaan wat hij een succes noemde, dan hoorde ik de rest van de dag niets anders meer dan: 'Jaaa, goed van mij hè, dat kan jij niet.'

 

169.Saboteren van alles wat je graag doet, van kleine tot grote zaken.

Doe jij eens iets voor jezelf, zonder de narcist of borderliner, dan zullen ze er alles aan doen om dit te verpesten. Jij hebt iets leuks gepland, maar ach, 'plots' is de ander ziek en die heeft jou écht nodig om af en toe een zakdoekje aan te reiken en een pijnstiller toe te dienen. Ongeacht of je thuis blijft of weg gaat, de rest van de dag houd je hier een rotgevoel aan over. Uiteindelijk zal je niets meer voor jezelf willen doen.

 

181.Je ervan beschuldigen dat je de ander ongelukkig, verdrietig of boos maakt of diens leven verpest.

Je bent zélf ongelukkig, verdrietig en boos om wat ze jou aandoen, maar zij beweren juist dat jij hén ongelukkig, verdrietig en boos maakt! Hoe verwarrend is dat? Ze zeggen het niet alleen maar gedragen zich er ook naar, door chagrijnig te worden, te gaan huilen of in bed te verdwijnen en de boel de boel te laten: 'Want door jouw gezeur en egoïsme heb ik daar nu geen zin meer in!'

 

Dit is géén normaal gedrag

Herken je in je relatie of opvoeding iets van deze kenmerken van narcistisch misbruik? Weet dan dat dit géén normaal gedrag is. Alle genoemde kenmerken zijn erop gericht om jou te dwarsbomen en getuigen van geen enkel respect of liefde, maar slechts van haat. Laat je niet inpakken door mooie woorden, maar let vooral op het gedrag dat de narcist of borderliner ten opzichte van jou vertoont.  

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Eendje (vrijdag, 19 januari 2018 16:08)

    Ik heb ook zo een man gehad. Steunde mij in niks hij kon alles beter. Ik heb het meer dan 10 jaar vol gehouden. Ik was men eigen totaal kwijt. Heb er lang moeten over doen om hem te kunnen los laten. We hebben kinderen samen en zelfs nu vind hij dat hij de kinderen beter kan opvoeden dan ik. Gaat me overal slecht gaan maken. En zelf nu ik alleen woon verlangt hij nog dat ik uitleg geef waar ik zit. Als ik niet onmiddellijk antw op een bericht belt hij mij om te zeggen dat ik nog niet thuis ben. Maar daarin laat ik me niet meer doen. Moest ik kunnen geen kontakt meer. Maar dat gaat jammer niet voor de kinderen. Maar hoe minder il hem hoor of zie hoe liever ik het heb. Ik laat me niet meer naar beneden trekken. Ben een zelfstandige vrouw met beter zicht op de toekomst. En zo een man wil ik nooit meer tegen komen. Vooral neen durven en leren zeggen en je niet meer laten inpalmen door hun lieve woordjes of lief gedrag want eens je ze weer hebben veranderen ze weer en ben je terug de dupe. Ik ben blij voor mezelf dat het steeds beter gaat �