· 

Waarom we ons zo laten misbruiken door narcisten en borderliners

Waarom kruipen we toch zo voor de narcisten en borderliners in ons leven? Hoe is het mogelijk iemand zo ver te krijgen om als robot te fungeren?

 

www.omstandersvan.nl narcistisch misbruik jasmijn couwenberg boek narcistische wereld ontvlucht narcisme borderline narcisten borderliners narcist borderliner relatie opvoeding ouders kind kinderen vader moeder

Hij belde, ik rende. Hij vroeg, ik kroop. Alles deed ik voor hem, mijn ex-partner, de narcist, die mij enkel als gebruiksvoorwerp zag. Waarom? 

 

Ik dacht er pas nog aan terug: als ik mijn huis aan het stofzuigen was, hield ik in de ene hand de stofzuiger vast en in de andere hand mijn mobieltje. Want stel nou eens dat hij zou bellen en ik hoorde het niet! Waar precies was ik zo bang voor?

 

Voor de aanval. Er hangt voortdurend een dreiging in de lucht als je een relatie met een narcist of borderliner hebt. Ze denken zwart-wit, dus je bent goed óf slecht. In het laatste geval moet je oppassen, omdat je nu de vijand bent. Gedraag je je niet volgens hun boekje, dan kunnen ze wel eens gaan denken dat jij iets heel verkeerds uitspookt.

 

Je gaat vast vreemd, daarom neem je niet op! Ja, dát is het, dat moet de reden zijn! Vervolgens gaan ze denken en malen en komen ze 100% overtuigd tot de conclusie dat jij hen bedondert. Jij maakt hen kapot. Dus moet jij ook kapot. In zo'n geval weet je niet waar ze toe in staat zijn en is het een normale reactie om ongelofelijk bang te worden voor eventuele represailles.

 

 

Hoe ga ik dit uitleggen?

Als ik even zin had om in een andere stad te gaan winkelen, plande ik dit tot in detail. Hij vond dit namelijk nogal vreemd: hier zijn toch ook winkels? Ik bedacht -bij alles wat ik deed trouwens- eerst hoe ik dit kon verantwoorden, en als dat niet lukte, bleef ik thuis. Ik voelde me pas gerust als ik met een zorgvuldig uitgedokterde verantwoording de deur uit liep, zodat ik zeker wist dat ik niets verkeerds deed en er al helemaal niet op 'gepakt' kon worden.

 

Stel, hij belt me als ik in de trein zit en hoort op de achtergrond een station omgeroepen worden. Dan volgen er allemaal vragen over die plaats. Daar heb ik vast een minnaar. Of ben ik soms op de vlucht geslagen? Wat als ik in een winkel loop en hij hoort andere mensen praten? Maar dan kon ik nog zeggen dat ik in de supermarkt om de hoek was. 

 

Als ik wist dat hij bijvoorbeeld om 14.30 uur klaar was (hij werkte in onregelmatige diensten), dan wist ik ongeveer op welke tijdstippen mijn telefoon kon gaan en zorgde dat ik buiten die tijden de trein pakte én natuurlijk weer netjes voor 14.30 uur terug was. Want dan zou hij vast bellen om te vragen (eisen) of ik direct langskwam.

 

Ik weet dat er helaas nog heel veel mensen zijn die dit soort taferelen meemaken met narcisten en borderliners en zich erin zullen herkennen. En toch blijft het vreemd om dit zo op te schrijven. Hoe kon ik dit laten gebeuren? Ik leek wel gek!

 

Je bent niet gek, wel gehersenspoeld

Maar wie zich zo laat misbruiken, is niet gek, maar gehersenspoeld. Narcisten en borderliners hersenspoelen je zó dat je serieus denkt dat je zonder hen nergens bent en niemand bent. Ze overtuigen je ervan dat je bij hen het beste af bent, terwijl het hartstikke omgekeerd is. Ze willen dat je nergens bent en niemand bent, want hoe zwakker je raakt, hoe meer je je naar hen zal schikken en hoe minder je zal proberen te vluchten. 

 

De ander wordt boos, en jij bang. Je doet alles, maar niet goed genoeg, en de angst neemt toe. De ander wordt nog bozer en jij nog angstiger totdat je helemaal niets meer durft. En dan ben je een willoos werktuig geworden in handen van een machtswellusteling. Je doet dingen die je normaal nooit zou doen en begrijpt achteraf niet waarom je ze deed.

 

Woede en angst regeren

In een relatie of familieband met een narcist of borderliner is er geen liefde, maar enkel woede en angst. Het is een psychische hel waarin je leeft. Je verandert in een marionet waar van alle kanten aan getrokken wordt en die steeds verder uitrekt totdat er geen enkele beweging meer in zit. Je raakt op en kán gewoon niet meer.

 

Onthoud: je zal er ooit uit geraken, linksom of rechtsom, maar het zal je lukken. Weet dat er aan het einde van de duisternis iets prachtigs op je ligt te wachten: jouw leven en jouw eigen Zelf dat je nu in alle vrijheid zelf mag gaan bepalen en invullen!

 

Narcistisch misbruik en 10 fasen van gaslighting

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' wordt uitgebreid aandacht besteed aan narcistisch misbruik en de 10 fasen van gaslighting. Hoe beter je weet waarin je beland bent, hoe beter je hieruit kunt loskomen. Ook is er aandacht voor jouw herstel na het bewogen leven met een narcist of borderliner. 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Kate (zaterdag, 06 januari 2018 12:18)

  Ik heb 7 jaar met een narcist en ben echt aan wal geraakt. Heb dingen voor hem gedaan die ik normaal nooit zou doen. Ik ben nu 2 jaar bij hem weg maar dat stukje blijft me achtervolgen en ben daardoor erg angstig dat het uitkomt �

 • #2

  Pieter (donderdag, 04 oktober 2018 20:10)

  Na twintig jaar huwelijk en een zelfmoord poging van haar, had ik de marionettenlijnen nog steeds niet voor ogen. Pas één jaar na de scheiding, kreeg ik een beeld van de manipulatieve borderliner. Dat ontstond toen ze ineens begon over hertrouwen.
  Hertrouwen? Je stuurt me eerst door al deze ellende vanuit je rolstoel, en dan denk ik
  je dat ik alles voor je zal doen? Ik rij je liever met scootmobiel en al de plomp in kreng!

 • #3

  Patries (donderdag, 15 november 2018 22:39)

  Ik ben weggegaan na de zoveelste escalatie ..Ik heb alles opgegeven en geen contact gehanteerd . Praat maar over mij hoe slecht ik wel niet was, hou je masker vooral op. Je krijgt niet meer en zeker niet kapot want ik herinner je er dan aan dat je met de verkeerde in zee bent gegaan..so fuck you bij alles wat je doet of zegt of nog wil gaan doen ja hou je masker maar op de enige zielige wat je nog hebt en kunt getuigd van een zielig persoon die mij zeker niet heeft verdient !!!