Je hoeft niet bang te zijn

Narcisten en borderliners creëren een ongekende angst bij hun naasten. Hoe reëel is die angst? Hoe ontkracht je die?

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn angst

Dit schreef ik in aanloop naar 'de' confrontatie met mijn borderlinemoeder toen ik nog vol angst zat en deze angst op papier onderzocht.

 

Lees het door, laat het op je inwerken en laat tot je doordringen dat je nergens bang voor hoeft te zijn. De angst werd je aangepraat door de narcist of borderliner om jou op deze manier alles te laten doen wat de ander wilt.

 

Vanwaar toch die buitengewone angst?

Omdat ik niet slecht over haar mag praten?

(je vertelt slechts de waarheid, zij is degene die jouw woorden slecht noemt)

 

Omdat ik haar moet aanbidden?

(niemand is heilig, niemand staat op een voetstuk, niemand hoeft aanbeden te worden)

 

Omdat ik de vuile was niet buiten mag hangen?

(je zit ergens mee en wilt dat kwijt, dat heet 'je hart luchten' en is niet verboden)

 

Omdat ik de slechte dingen die zij gedaan heeft maar moet accepteren?

(jij bepaalt zelf wat acceptabel is; doet iets je pijn, dan is datgene niet acceptabel)

 

Omdat ze ook goede dingen voor mij heeft gedaan?

(om jou in het gareel te houden, uit eigenbelang)

 

Omdat ik haar maar moet 'dienen'?

(jij hoeft niemand te dienen, iedereen is gelijk)

 

Omdat zij er zogenaamd niets aan kan doen hoe ze is?

(ze kan zich gewoon laten behandelen)

 

Omdat ik haar moet sparen omdat ze al zoveel ellende in haar leven zou hebben meegemaakt?

(je hoeft niemand te sparen als dat ten koste gaat van jezelf)

 

Omdat ze dan vast tegen mij tekeer gaat en gaat schreeuwen en huilen?

(je hebt haar niet meer nodig, het is niet erg als ze woedend wordt)

 

Omdat ik de rest van mijn leven dan een schuldgevoel met mij moet meedragen?

(je hoeft je alleen schuldig te voelen als je terecht iets verkeerd hebt gedaan, bij een narcist of borderliner wordt dit schuldgevoel slechts aangepraat)

 

Omdat ik nog nooit eerder voor mezelf ben opgekomen tegenover haar?

(juist daarom voelt dit onwennig en eng, maar  het is voor niet-mishandelde mensen heel normaal om voor zichzelf op te komen)

 

Omdat ik dan slecht genoemd zal worden?

(dat noemt ze je toch wel, jij weet wel beter)

 

Omdat ze dan misschien rare dingen gaat doen waardoor ze zichzelf weer in de problemen werkt en de verantwoordelijkheid daarvan op mij zal afschuiven?

(jij weet dat je niet verantwoordelijk bent voor haar, zet het van je af)

 

Je kunt zoveel meer dan je denkt!

Toen ik haar voor de laatste keer wilde confronteren, stelde ik mezelf op papier nog een aantal andere vragen over wat ik precies wilde (vragen stellen over vroeger) en waar ik nu precies zo bang voor was (haar woede). Hierdoor lukte het me (nog dezelfde dag) om alles eruit te gooien wat er nog op mijn hart lag. Wel in een brief en niet persoonlijk, maar het is me wél gelukt.

 

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' staan ook die vragen (inclusief mijn antwoorden ter illustratie) erin, zodat ook jij voor jezelf kunt onderzoeken hoe je jouw angst het beste kunt overwinnen en je je eindelijk kunt losmaken van de narcist of borderliner.

 

Onmogelijk? Dat dacht ik ook altijd: vroeger was ik ontzettend pessimistisch en zag overal rampen, maar het onmogelijke blijkt niet altijd onmogelijk te zijn. Dat is ook een van de redenen dat ik mijn kennis en ervaring wil delen: zelfs wanneer je in een zwart gat verkeert, ligt er altijd ergens een mooi leven op je te wachten en wacht dat net zo geduldig totdat jij er klaar voor bent! 

 

Je denkt dat je niets kunt, maar dat is je allemaal aangepraat en je zult ontdekken dat je veel meer kunt dan je ooit had durven dromen!

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen narcisten borderliners persoonlijkheidsstoornis psychische emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling
narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen narcisten borderliners persoonlijkheidsstoornis psychische emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling narcistische wereld ontvlucht gaslighting mishandeling

Ontvang nieuwe blogartikelen in je mailbox!

Commentaren: 1
  • #1

    Sander (vrijdag, 10 februari 2017 14:07)

    Leuk artikel.