· 

Je hoeft niet bang te zijn

Narcisten en borderliners creëren een ongekende angst bij hun naasten. Hoe reëel is die angst? Hoe ontkracht je die?

 

narcisme borderline narcist borderliner vader moeder kinderen ouders persoonlijkheidsstoornis psychisch emotioneel misbruik boek familie relatie ouderverstoting kindermishandeling jasmijn angst

Dit schreef ik in aanloop naar 'de' confrontatie met mijn borderlinemoeder toen ik nog vol angst zat en deze angst op papier onderzocht.

 

Lees het door, laat het op je inwerken en laat tot je doordringen dat je nergens bang voor hoeft te zijn. De angst werd je aangepraat door de narcist of borderliner om jou op deze manier alles te laten doen wat de ander wilt.

 

Vanwaar toch die buitengewone angst?

Omdat ik niet slecht over haar mag praten?

(je vertelt slechts de waarheid, zij is degene die jouw woorden slecht noemt)

 

Omdat ik haar moet aanbidden?

(niemand is heilig, niemand staat op een voetstuk, niemand hoeft aanbeden te worden)

 

Omdat ik de vuile was niet buiten mag hangen?

(je zit ergens mee en wilt dat kwijt, dat heet 'je hart luchten' en is niet verboden)

 

Omdat ik de slechte dingen die zij gedaan heeft maar moet accepteren?

(jij bepaalt zelf wat acceptabel is; doet iets je pijn, dan is datgene niet acceptabel)

 

Omdat ze ook goede dingen voor mij heeft gedaan?

(om jou in het gareel te houden, uit eigenbelang)

 

Omdat ik haar maar moet 'dienen'?

(jij hoeft niemand te dienen, iedereen is gelijk)

 

Omdat zij er zogenaamd niets aan kan doen hoe ze is?

(ze kan zich gewoon laten behandelen)

 

Omdat ik haar moet sparen omdat ze al zoveel ellende in haar leven zou hebben meegemaakt?

(je hoeft niemand te sparen als dat ten koste gaat van jezelf)

 

Omdat ze dan vast tegen mij tekeer gaat en gaat schreeuwen en huilen?

(je hebt haar niet meer nodig, het is niet erg als ze woedend wordt)

 

Omdat ik de rest van mijn leven dan een schuldgevoel met mij moet meedragen?

(je hoeft je alleen schuldig te voelen als je terecht iets verkeerd hebt gedaan, bij een narcist of borderliner wordt dit schuldgevoel slechts aangepraat)

 

Omdat ik nog nooit eerder voor mezelf ben opgekomen tegenover haar?

(juist daarom voelt dit onwennig en eng, maar  het is voor niet-mishandelde mensen heel normaal om voor zichzelf op te komen)

 

Omdat ik dan slecht genoemd zal worden?

(dat noemt ze je toch wel, jij weet wel beter)

 

Omdat ze dan misschien rare dingen gaat doen waardoor ze zichzelf weer in de problemen werkt en de verantwoordelijkheid daarvan op mij zal afschuiven?

(jij weet dat je niet verantwoordelijk bent voor haar, zet het van je af)

 

Je kunt zoveel meer dan je denkt!

Toen ik haar voor de laatste keer wilde confronteren, stelde ik mezelf op papier nog een aantal andere vragen over wat ik precies wilde (vragen stellen over vroeger) en waar ik nu precies zo bang voor was (haar woede). Hierdoor lukte het me (nog dezelfde dag) om alles eruit te gooien wat er nog op mijn hart lag. Wel in een brief en niet persoonlijk, maar het is me wél gelukt.

 

In mijn boek 'De narcistische wereld ontvlucht' staan ook die vragen (inclusief mijn antwoorden ter illustratie) erin, zodat ook jij voor jezelf kunt onderzoeken hoe je jouw angst het beste kunt overwinnen en je je eindelijk kunt losmaken van de narcist of borderliner.

 

Onmogelijk? Dat dacht ik ook altijd: vroeger was ik ontzettend pessimistisch en zag overal rampen, maar het onmogelijke blijkt niet altijd onmogelijk te zijn. Dat is ook een van de redenen dat ik mijn kennis en ervaring wil delen: zelfs wanneer je in een zwart gat verkeert, ligt er altijd ergens een mooi leven op je te wachten en wacht dat net zo geduldig totdat jij er klaar voor bent! 

 

Je denkt dat je niets kunt, maar dat is je allemaal aangepraat en je zult ontdekken dat je veel meer kunt dan je ooit had durven dromen!

Commentaren: 3
 • #3

  tine (woensdag, 31 januari 2018 20:29)

  hallo, zo herkenbaar, ik voel me niet meer alleen nu, ik weet nog dat ik me als kind op bezoek achter de rok van m'n nicht verstopte en wenste dat ze me zou meenemen weg van m'n vader z'n terreur, ze zei alleen dat ik niet bang hoefde te zijn voor hem, maar ik was nog een kind en hoe zou ik anders z'n liefde krijgen als ik me niet aanpaste en stilhield?

 • #2

  Catharina (zondag, 03 december 2017 18:18)

  Dankjewel. Ik ben doodsbang voor mijn zus met haar charisma en haar invloed om iedereen en alles in een mum van tijd haar te laten aanbidden. Alles wat ik lees over de aanpak van een narcist begrijp ik verstandelijk, maar gevoelsmatig? Ik heb nog een lange weg te gaan. Nadat ik had aangegeven geen contact meer te willen, heeft ze mij een aantal jaren met rust gelaten. Dat kwam ook omdat ze nieuwe projecten had. Eerst verkering met een 20 jaar oudere man die haar in de watten legde met mooie dure reisjes en etentjes. Na zijn dood nog wat dingetjes geërfd waaronder een auto. Toen kreeg ze verkering direct tijdens en na haar oudere man met een 20 jaar jongere man die er heilig van overtuigd is dat hij de vrouw van zijn leven getroffen heeft. Mooi, stoer, interessant, zorgzaam. Na 3 jaar verkering, is de lol er waarschijnlijk wel weer vanaf en nu ben ik weer aan de beurt. En het wordt haar aangereikt. Toen ik eindelijk na vele jaren eind 2016 van mijn autistische ex (asperger) af was, heeft ze weer een ingang gevonden om mij opnieuw te terroristen. Want geen makkelijker hulpje voor de narcist dan een autist. Zelfs mijn ouders waar ze tijdens haar projecten ook geen tijd voor had en schoffeerde heeft ze weer om haar vinger gewonden. Ongelooflijk. Doodeng deze vrouw die ook niet vies is van ouderverstoting. Wat dat betreft ben ik blij voor mijn nichtje dat er veel aandacht is voor de narcistische moeder. Je kan er van alles over vinden op internet. Ik kan er met mn volle verstand niet bij dat ze niet gestopt kan worden met dit gemanipuleer. Mij lukt het niet. Mensen begrijpen haar niet, vallen voor haar charme en doen voorzichtig met mij omdat ik het allemaal niet goed zie. Ik zou willen dat er een meldpunt was waar je gratis en voor niks onderzoek zou kunnen aanvragen naar de handel en de wandel van de narcist. Voor alle slachtoffers en met name het kind. De laatste doelgroep het kind zou alleen al een reden moeten zijn.

 • #1

  Sander (vrijdag, 10 februari 2017 14:07)

  Leuk artikel.