Moeder met borderline: vier typen

De Amerikaanse psychiater James Masterson onderscheidde 4 typen borderlinemoeders. In een reeks van vier blogartikelen volgt hier een beschrijving van de typen.

borderlinemoeder borderline borderliners narcisten kinderen mishandeling www.omstandersvan.nl typen christine ann lawson narcistische wereld ontvlucht jasmijn couwenberg

James Masterson onderscheidde de 'Waif', 'Hermit', 'Queen' en 'Witch'. Deze indeling helpt volwassen kinderen om zowel het gedrag van hun moeder als het effect ervan op zichzelf te begrijpen.

 

Indeling geldt ook voor vaders en partners in relaties

De indeling is overigens ook van toepassing op vaders met borderline en op andere relaties dan de ouder-kindrelatie. Het is mogelijk dat je kenmerken van verschillende typen herkent. De typen kunnen elkaar tevens afwisselen.

 

Het kind wordt geboren in een emotionele gevangenis

Dr. Christine Ann Lawson beschrijft de typen borderlinemoeders uitvoerig in haar boek 'Understanding the Borderline Mother'.

 

Daarin schrijft ze ook: “Sommige kinderen van borderliners ervaren hun jeugd als een emotioneel gevangenenkamp, gerund door willekeurige vijandige bewakers.” Een zeer herkenbaar citaat voor kinderen van borderliners, wat wel aangeeft hoe angstaanjagend en schadelijk het is voor een kind om op te groeien met een borderlinemoeder.

 

In de volgende vier blogartikelen volgt een samenvattende beschrijving van ieder type, gebaseerd op het boek 'Understanding the Borderline Mother'.

 

4 typen borderlinemoeders

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.